2012-10-02 10:45:07
Φωτογραφία για Σε ισχύ το νέο σύστημα συνταγογράφησης 780 γενόσημων από ΕΟΠΥΥ
Σε εφαρμογή τέθηκε χθες το νέο σύστημα συνταγογράφησης, που καθορίζει τιμή αναφοράς σε 780 γενόσημα φάρμακα. Πρόκειται για μία λίστα η οποία εκδόθηκε από την... Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και αφορά τα ποσοστά κάλυψης που θα παρέχει ο ΕΟΠΥΥ στα εν λόγω σκευάσματα. Περιλαμβάνει τη λιανική τιμή του φαρμάκου και την τιμή αναφοράς, την οποία θα αποζημιώνει ο Οργανισμός, για την οποία σε κάποιες περιπτώσεις προκύπτουν μεγάλες συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αιτιολόγησε την ενέργεια αυτή, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κατάλογο που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τα εμπορικά σκευάσματα που αντιστοιχούν στις δραστικές ουσίες, τα οποία ανήκουν στη θετική λίστα φαρμάκων (γενόσημα).

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς δήλωσε ότι η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ της φθηνότερης δραστικής ουσίας, που εφαρμόζεται από χθες, είναι ένα μέτρο που εξοικονομεί περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για τον οργανισμό χωρίς να θίγει την παρεχόμενη φαρμακευτική περίθαλψη στους ασθενείς.


Ο υπουργός στη δήλωση αναφορικά με τη δραστική ουσία, σημειώνει ότι σε συνδυασμό με την άμεση μείωση των τιμών που θα υπογράψουμε τις προσεχείς ημέρες, αλλά και την υπογραφή του νέου καταλόγου της θετικής λίστας και με τη διείσδυση των γενόσημων, όπως προκύπτει από τη συνταγογράφηση από τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, καθώς και με την υπογραφή του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ μέσα στον Οκτώβριο, θα έχουμε μείωση της δαπάνης κατά 1 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζεται.

Από την άλλη πλευρά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν ευθύνη για τη νέα οικονομική επιβάρυνση και ότι η συνεχιζόμενη αντιμετώπιση της φαρμακευτικής περίθαλψης όχι ως κοινωνικού αγαθού αλλά ως προϊόντος τούς βρίσκει εντελώς αντίθετους.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ