2012-10-01 12:47:04
Φωτογραφία για Αποτίμηση της πενταετίας το μήνυμα Χριστόφια για την επέτειο της Ανεξαρτησίας
Αποτίμηση της προεδρικής του θητείας έκανε ο Δημήτρης Χριστόφιας στο μήνυμά του με την ευκαιρία της 52ης επετείου της κυπριακής Ανεξαρτησίας. Το μήνυμα κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες το Κυπριακό, την οικονομία καθώς και την «κληρονομιά» που αφήνει ο ίδιος και αφορά το τι μέλλει γενέσθαι. Το τελευταίο αφορά τις έρευνες για το φυσικό αέριο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε τη θέση του ότι η επιλογή κατέληξε να είναι μία, παραπέμποντας στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

«Η απόρριψη της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, οι αόριστες διακηρύξεις για λύση, διευκολύνουν την Τουρκία να απεγκλωβιστεί από τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, που αποτελούν την ασπίδα του αγώνα μας», είπε, για να προσθέσει πως η απόρριψη της διζωνικής διευκολύνει την Τουρκία να προωθήσει, επίσημα πλέον, τον στόχο της οριστικής διχοτόμησης.

Υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, παρά τις πολλές προσπάθειες και πρωτοβουλίες, λύση δεν επιτεύχθηκε. Παρόλο που, όπως είπε, με τον Ταλάτ «πετύχαμε σημαντικές συγκλίσεις σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγόρησε τον Έρογλου, επειδή στην πράξη αρνήθηκε να επαναβεβαιώσει τις επιτευχθείσες συγκλίσεις και ουσιαστικά τις ακύρωσε.


Για την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος είπε πως είναι παγκόσμια και πως σε σχέση με την Κύπρο καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η κατάσταση στην Ελλάδα. «Διεθνώς όλοι μαζί -και οι ηγέτες της Ευρωζώνης- παραδέχονται», υποστήριξε, «ότι τα κύρια προβλήματα της κυπριακής οικονομίας προέρχονται από την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μεγάλες κυπριακές τράπεζες, ένεκα της υπερβολικής έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία».

Αναφερόμενος στα δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, είπε πως είναι «διαχρονικά» και σημείωσε πως έπρεπε να διορθωθούν. «Αντίθετα», συνέχισε, «διάφορες κυβερνήσεις με αποφάσεις σκοπιμότητας επέτειναν και πολλαπλασίασαν τα προβλήματα».

Υποστήριξε πως η κυβέρνησή του έλαβε μέτρα, προσθέτοντας πως «δεν ανταποκρίνονται επίσης στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί ότι είναι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας που μας υποχρέωσε να προσφύγουμε στον Μηχανισμό Στήριξης».

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση θα αντιμετωπιστούν με συναίνεση και κατανόηση από κόμματα και κοινωνικούς εταίρους, είπε πως επιδίωξη «είναι οι όποιες επιπτώσεις να επιμεριστούν όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα και ορθολογικά και ο καθένας να αναλάβει βάρος ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες».

Το μέλλον στους υδρογονάνθρακες

Ο Δημήτρης Χριστόφιας κατέγραψε και θετικές εξελίξεις, που όμως παραπέμπουν στο μέλλον.

«Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων αναμφίβολα», είπε, «αποτελεί μια εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη για τον τόπο μας». Αυτή η εξέλιξη, υποστήριξε, «είναι αποτέλεσμα της μεθοδικής και αποφασιστικής υλοποίησης του σχεδιασμού που καταρτίσαμε για εντοπισμό και εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου».

Με σοβαρή και καλά μελετημένη πολιτική, ανέφερε, «κατορθώνουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τις απειλές της Τουρκίας και να έχουμε τη στήριξη ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την προώθηση των ερευνών και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου, ολοκληρώνουμε σύντομα τον 2ο γύρο αδειοδότησης».

Ταυτόχρονα, είπε, «προωθούμε την υλοποίηση του σχεδιασμού για τη μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο, εξέλιξη που θα έχει μεγάλες θετικές συνέπειες τόσο για την οικονομία όσο και ευρύτερα για τον τόπο μας».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ