2012-10-01 12:05:02
Φωτογραφία για Τα 7... ορθάνοικτα μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ...!!!
Της Δήμητρας Καδδά

Δεν έχουν «κλείσει» τα πρόσθετα μέτρα του 2012, το πακέτο των 14,5 δισ. ευρώ για την διετία ή τετραετία, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα 3-5 δισ. ευρώ που θα μείνουν «απροσδιόριστα» μεν αλλά θα υπάρχουν στο νέο Μνημόνιο. 

 Δεν έχει διασφαλιστεί η «διατηρησιμότητα» χρέους και άρα η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Δεν έχει υπολογιστεί το χρηματοδοτικό κενό ύψους 14-15 δισ. ευρώ και το πώς θα καλυφθεί, δεν έχει αρχίσει η κρισιμότατη κουβέντα για το χρέος και η κυβέρνηση φέρεται... μετεξεταστέα στις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου.

Ο λόγος για 7... «ορθάνοικτα» μέτωπα που καλείται να διαχειριστεί άμεσα η κυβέρνηση για να μην χάσει το παράθυρο ευκαιρίας που της δίδει η σύνοδος κορυφής και οι εκλογές στις ΗΠΑ. Πρέπει, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, να κλείσουν εντός των ημερών για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του μνημονίου και να φτάσει η δόση τον Νοέμβριο.


Η διαπραγμάτευση αναμένεται δύσκολη και ξεκινά σήμερα με δύο διαδοχικές συναντήσεις της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ και στο μέγαρο Μαξίμου. Η έναρξη του 3ου κύκλου διαβουλεύσεων με τους επιτηρητές συμπίπτει χρονικά με την κατάθεση (λόγω συνταγματικής υποχρέωσης και μόνο) του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο οποίος φέρεται ότι θα «κλειδώσει» οριστικά αφού πρώτα παρουσιαστεί, σήμερα το μεσημέρι, στην τρόικα.

Ενός «σχεδίου» που φτιαχνόταν έως την τελευταία στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αφού τίποτα δεν είναι ακόμη δεδομένο στο πακέτο του 2013 και των υπολοίπων ετών και προβλέπει ελάχιστα νέα έσοδα και ένα «τσουνάμι» περικοπών δαπανών της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ περίπου. Δηλαδή, που φέρνει στο 2013 όλες τις επώδυνες περικοπές σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα ύψους 7,5 δισ. ευρώ περίπου από το 4ετές πακέτο των 14,5 δισ. ευρώ. Και τούτο διότι τα «διαρθρωτικά» λεγόμενα μέτρα (νοικοκύρεμα ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, υγείας, άμυνας, παιδείας κλπ) ουδέποτε «κλείδωσαν» με την τρόικα Το προσχέδιο είναι το... μικρότερο πρόβλημα της κυβέρνησης που πρέπει τις επόμενες ημέρες να «κλείσει» όσο πιο πολλά μπορεί από 7 μεγάλα μέτωπα:

- Δεν έχουν «κλείσει» τα πρόσθετα μέτρα του 2012. Τα ειδικά μισθολόγια και το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κάποια από αυτά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν στο τέλος του έτους παραμείνει «τρύπα», προτείνεται να κλείσει και πάλι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο ελλείψει ανακεφαλαιοποίησης μένει στο «ράφι». Σημείο κλειδί θεωρείται στο ΓΛΚ η είσπραξη εντός του 2012 των 550 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες (απόδοση 10% των προνομιούχων μετοχών) ποσό που έχει ήδη προϋπολογισθεί στα έσοδα. Αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις απόδοσης του ποσού καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του Λογιστηρίου, αν δεν φτάσει, συνεπάγεται «τρύπα» που θα πρέπει να καλυφθεί με άλλα μέτρα - Το φλέγων πολιτικά και κοινωνικά θέμα είναι το πακέτο των 14,5 δισ. ευρώ για την διετία ή για την περίοδο 2013-2016. Μοιράζεται σε 13,5 δισ. ευρώ για τη 2ετία και σε 1 δισ. ευρώ για... μετά. Έχει 11,5 δισ. ευρώ περικοπή δαπανών και 3 δισ. ευρώ νέους φόρους. Η τρόικα φέρεται να διαφωνεί και με τις δύο κατηγορίες για νέα ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

- Μπορεί τα μέτρα αυτά να προκαλούν θύελλα εντός της κυβέρνησης, αλλά και στην κοινωνία που μαστίζεται από ανεργία, από πρωτόγνωρη φοροκαταιγίδα και από μείωση μισθών και εισοδημάτων, αλλά δεν είναι τα… τελευταία. Για να μειωθεί (έως το 2014 ή το 2016 αν υπάρξει επιμήκυνση) το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ η τρόικα υπολογίζει ότι χρειάζονται ακόμη 3-5 δισ. ευρώ μέτρα. Το ποσό δεν έχει «κλειδώσει». Δεδομένο είναι όμως ότι θα υπάρχει στο κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου σαφής αναφορά στο ποσό ως «μη προσδιορισμένα μέτρα» όπως συνέβαινε και τον Μάρτιο με το πακέτο που τώρα... αποφασίζεται.

- Πέρα από τα δημοσιονομικά μέτρα, υπάρχει και ο υπολογισμός των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας που ξεπερνούν το νέο δάνειο, το λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 14-15 δισ. ευρώ τα οποία πρέπει αφ ενός να «κλειδώσουν» και αφ εταίρου να βρεθεί πως θα… καλυφθούν.

- Δεν έχει επίσης κλειδώσει η μελέτη διατηρησιμότητας του χρέους (DSA) με υπαρκτή ακόμη, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, τη διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ. Και όσο υπάρχει ακόμη και αν γίνουν όλα τα παραπάνω η δόση των 31,5 δισ. ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευθεί… Η «κόντρα» για το χρέος επικεντρώνεται στην ύφεση (αν εκτιμάται μεγάλη, όπως πιστεύει το ΔΝΤ, το χρέος κρίνεται μη βιώσιμο το 2020) και η κυβέρνηση επιχειρεί να την… περιορίσει θεωρώντας όμως δεδομένη την ύφεση και το 2014…

- Η συζήτηση για πιθανό νέο «κούρεμα» του χρέους θα ερχόταν αφού όλα τα παραπάνω μέτωπα είχαν «κλείσει». Ωστόσο παραμένουν ανοικτά και η κυβέρνηση -για μία ακόμη φορά- σύρεται από τις εξελίξεις χωρίς να μπορεί να ορθώσει ανάστημα.

- Και ενώ όλα τα δημοσιονομικά μέτωπα παραμένουν ανοικτά, το ίδιο ισχύει και με τις «διαθρωτικές» παρεμβάσεις του μνημονίου. Δεκάδες σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πάλι καθυστερούν προκαλώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δυσφορία της τρόικας που είχε ζητήσει έμπρακτες αποδείξεις προθέσεων. Από σήμερα ξεκινά νέος κύκλος εξονυχιστικού ελέγχου από τα τεχνικά κλιμάκια και δεν αποκλείεται -αναφέρουν αρμόδια στελέχη- να ζητηθούν συγκεκριμένες αλλαγές σε κλειστά επαγγέλματα, απελευθέρωση αγορών, αξιοποίηση περιουσίας κλπ. ως προαπαιτούμενες πράξεις για τη δόση...

Πηγή / capital.gr 

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ