2012-09-28 11:30:10
Φωτογραφία για Νέα από την Κρήτη
Το δάσος του Ρούβα πλημμύρισε παιδικές φωνές

Με παιδικές φωνές πλημμύρισε το δάσος του Ρούβα. Για πέντε ημέρες, πενήντα παιδιά κατασκήνωσαν στο υπέροχο δάσος με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου. Η κατασκήνωση ήταν αποκλειστικά για παιδιά και διήρκησε 5 μέρες, από τις 29 Αυγούστου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου. Στην κατασκήνωση προσκλήθηκαν και οι Minoistas οι οποίοι ενημέρωσαν τα παιδιά για θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος με ιδέες που σχετίζονται μόνο με τη βελτίωση της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας, της πόλης μας.

Τη σκυτάλη πήραν τα παιχνίδια, πιο ευχάριστα σίγουρα για όλους μας, μέσα από τα οποία προσπαθήσαμε να εξοικειώσουμε τους μικρούς μας φίλους με την ιδέα της ανακύκλωσης! Παίξαμε με λέξεις, με αντικείμενα που μπορούν να ανακυκλωθούν, κάναμε σκυταλοδρομίες, αλλά και φτιάξαμε σβόλους από σπόρους φυτών με πηλό που τους σκορπίσαμε στο δάσος, μαθαίνοντας έτσι πως γίνεται η φυσική αναβλάστηση επισημαίνουν οι Minoistas.


Η επαφή με τη φύση πάντα διεγείρει το αίσθημα της προστασίας της από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό τα παιδιά, αλλά κι εμείς οι μεγαλύτεροι να κάνουμε εκδρομές και περιπάτους στη φύση. Ειδικά η κατασκήνωση μέσα σε ένα δάσος, με την κατάλληλη οργάνωση πάντα, έχει μόνο θετικές επιπτώσεις τόσο για τα παιδιά όσο και για εμάς τους μεγαλύτερους, καθώς μας μαθαίνει πως να λειτουργούμε σε αρμονία με τη φύση, να τη σεβόμαστε και να την αγαπάμε.

-------------------------------------------------------------------------

Ο Ιταλός που αναστήλωσε το Κολοσσαίο αναζητά το ... μυστήριο του Λέντα

Ήρθε στην Κρήτη πριν από περίπου 20 χρόνια και ερωτεύτηκε τον Λέντα. Τόσο πολύ που κάθε καλοκαίρι από τότε επιστρέφει σταθερά προσπαθώντας να λύσει το ... μυστήριο της ιστορίας του. Ο λόγος για τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα - αρχαιολόγο Piero Meogrossi που πια διεκδικεί με αξιώσεις την κρητική εντοπιότητα όντας ... εραστής της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου.

Ο Meogrossi υπήρξε επικεφαλής των εργασιών αναστήλωσης του Κολοσσαίου και μελετητής της αρχαίας ελληνικής ιστορίας τονίζοντας τις έντονες επιρροές που επέβαλε στον Ρωμαϊκό Πολιτισμό.

Μέσα από μελέτες και έρευνα ετών κατέληξε σε μια θεωρεία που εμπλέκει το Λέντα ως το σημείο αναφοράς του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Έχοντας δουλέψει τριάντα χρόνια με τα αρχαιολογικά μνημεία της Ρώμης, κατέληξε σε μια θεώρηση ότι τίποτα στην Αρχαία Ρώμη δεν έχει χτιστεί τυχαία. Αντίθετα όλα κατασκευάστηκαν με βάση την θέση των πλανητών και έναν νοητό άξονα που διαπερνά τα μνημεία της πόλης και συγχρόνως τα οργανώνει σαν ένα σύστημα που τα προσανατολίζει μεταξύ ουρανού και γης. Το σύστημα αυτό είχαν αναπτύξει πρώτοι οι Μινωίτες που έχτισαν τα ανάκτορά τους βάση αυτής της θεωρίας και την κληροδότησαν στους αρχαίους Ελληνες σύμφωνα με τον Meogrossi και μέσω αυτών θαλασσοπόροι και ταξιδευτές μετέφεραν την σημαντική αυτή τεχνογνωσία και στη Ρώμη, την εποχή των αποικιών.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος μελέτες της αρχαίας τοπογραφίας, διηγήσεις και άλλα στοιχεία υποστηρίζουν την ίδρυση της Ρώμης (21 Απριλίου 753 π.Χ.) οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στους Ελληνες ... Στα δικά του μάτια το όλο σύστημα προεκτείνεται και στη ευρύτερη περιοχή του Λέντα στη Μεσσαρά.

Ο Meogrosi είναι πρόεδρος της ένωσης Το όνειρο της Ρώμης και της Ευρώπης η οποία συνδέεται με το Δίκτυο Συλλόγων της Μεσσαράς και το Ασκληπείο του Λέντα καθώς και με διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς.

-------------------------------------------------------------------------------------

Εικόνες εγκατάλειψης στον διχοτομημένο Καρτερό

Εικόνες εγκατάλειψης παρουσιάζονται στην παραλιακή περιοχή του Καρτερού και μερικές ημέρες μετά την αυλαία της τουριστικής περιόδου, οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ένα σκηνικό εγκατάλειψης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Έτσι και αλλιώς, το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων παραμένει ακόμη θολό για τον Καρτερό που με τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ανήκει σε δύο δήμους. Στο δήμο Ηρακλείου και το δήμο Χερσονήσου. Μάλιστα, στην περιοχή εντοπίζεται το εξής παράδοξο, για να γίνει αποκομιδή των απορριμμάτων θα πρέπει το απορριμματοφόρο να έρθει από τις Γούβες ή τη Χερσόνησο και να επιστρέψει εκεί. Το ίδιο δρομολόγιο και για κάθε άλλη υπηρεσία προς τους δημότες.

"Το πιο σύντομο ανέκδοτο: Δύο δήμαρχοι ... φροντίζουν τον Καρτερό"

Με επιστολή του στο prismanews.gr ο σύμβουλος στη δημοτική ενότητα Νέας Αλικαρνασσού Αντώνης Περισυνάκης, επισημαίνει:

Ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή από την αρχή. Ο Καρτερός είναι σήμερα μια φυσικά όμορφη, πολύ μικρή, παραθαλάσσια αλλά «προκλητικά» διχοτομημένη περιοχή. Θα μου πείτε είναι δυνατόν; Σε μια σοβαρή δυτική ευρωπαϊκή χώρα ίσως η αυτοδιοικητική διχοτόμηση μιας τόσο μικρής περιοχής να αποτελούσε προφανώς γελοιότητα. Στην Ελλάδα όμως του Καλλικράτη και των απίστευτων σε σύλληψη και εφαρμογή νομοθετημάτων του, όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και τα πιο απίθανα όπως αυτό που θα περιγράψω:

Η μισή περιοχή του Καρτερού, η δυτική, ανήκει πλέον στο Δήμο Ηρακλείου. Η άλλη μισή, η ανατολική, ανήκει στο Δήμο Χερσονήσου. Για τις παρεμβάσεις του Δήμου Χερσονήσου στον Καρτερό δε θα μιλήσω αναλυτικά γιατί από τη μια δεν ξέρω και πολλές αλλά από την άλλη δεν αποτελεί αρμοδιότητά μου. Θα σταθώ μόνο σε ένα σημείο για να καταλάβετε το μέγεθος της αποτυχημένης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης: Για να γίνει αποκομιδή των απορριμμάτων θα πρέπει το απορριμματοφόρο να έρθει από τις Γούβες ή τη Χερσόνησο και να επιστρέψει εκεί. Το ίδιο δρομολόγιο και για κάθε άλλη υπηρεσία προς τους δημότες. Φανταστείτε λοιπόν το τεράστιο κόστος υπηρεσιών τόσο σε σπατάλη χρόνου απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού όσο και σε ξόδεμα πολύτιμου χρήματος.

Θα μιλήσω όμως για την περιοχή του Καρτερού που ανήκει στο Δήμο Ηρακλείου που εδώ και δύο περίπου χρόνια τώρα, επί της ουσίας την έχει εγκαταλείψει ή πολύ επιεικώς αγνοεί την ύπαρξή της. Πιο συγκεκριμένα: Τη νύχτα ένας επισκέπτης μπορεί πολύ εύκολα να κινδυνεύσει ή ακόμα και να χαθεί. Από τα 36 φωτιστικά του δρόμου στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη δεν ανάβουν οι 25 λάμπες. Ρεκόρ «σκοτεινότητας με φωτιστικά» για το βραβείο Γκίνες. Και στην υπόλοιπη περιοχή; Δε βλέπεις ούτε τη μύτη σου. Βρίσκουν ευκαιρία και κάποια μυστηριώδη αυτοκίνητα και κάνουν ύποπτες βόλτες στην παραλία.

Την ημέρα πάλι ο επισκέπτης θα διαπιστώσει πως τα χόρτα στις άκρες του δρόμου είναι τόσο μεγάλα που εμποδίζουν την ασφαλή διέλευση κατοίκων και οχημάτων αφού οι δρόμοι έχουν στενέψει, οι έξοδοι προς κεντρικούς δρόμους έχουν γίνει πολύ επικίνδυνες κι είναι πολύ εύκολο κάποιος, άθελά του, να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των περαστικών αφού δεν έχει ορατότητα. Οι οδοκαθαριστές απουσιάζουν. Τα ακαθάριστα πεζοδρόμια προκαλούν αρνητική εντύπωση στους λιγοστούς τουρίστες και στους πολυάριθμους επισκέπτες. Τα σκουπίδια γεμίζουν τους δρόμους στην παραλία. Σκουπίδια και αυθαίρετες κατασκευές με πρόχειρα υλικά δίπλα στην ακτή όπου ο καθένας αδιαφορεί για τον αιγιαλό, την παραλία, τη θάλασσα και άλλες «ασήμαντες» για πολλούς λεπτομέρειες.

Και το δημοτικό σχολείο που ιδρύθηκε για τα παιδιά του Καρτερού πριν από χρόνια; Ενώ έχει στελεχωθεί με προσωπικό, δεν έχει λειτουργήσει ακόμη λόγω έλλειψης κτιρίου και πάνω από εκατό παιδιά μετακινούνται καθημερινά με λεωφορεία προς την Αλικαρνασσό. Παράλληλα δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη η τεράστια έκταση που ανήκε στον ΕΟΤ απόλυτα αναγκαία τόσον κοινωνικά όσον και αναπτυξιακά για τη δημιουργία εγκαταστάσεων αναψυχής προσιτών στη μεγάλη μάζα των πολιτών ενώ παραμένει αφρόντιστη και απαράδεκτα βρωμερή απ' άκρη σ' άκρη, κι έρμαιο στις παράνομες διαθέσεις του κάθε επίδοξου καταπατητή.

Κι ο Δήμαρχος Ηρακλείου; Τι κάνει δυο χρόνια τώρα για όλα αυτά ο Δήμαρχος Ηρακλείου; Ας απαντήσουν οι δημότες που κατοικούν στον Καρτερό, και που δεν τον έχουν δει ποτέ ... Δήμαρχε καταρχήν σου προτείνουμε να ασχοληθείς περισσότερο και πιο ουσιαστικά με τους παραμελημένους δημότες σου. Γιατί η καθημερινότητά τους είναι γεμάτη προβλήματα που απαιτούν σοβαρή αντιμετώπιση και προσπάθεια για άμεση επίλυση χωρίς πάντα να είναι απαραίτητο να διαθέσεις πακτωλό χρημάτων.

Κι έπειτα μέσα στις διορθωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις του Καλλικράτη να αναλάβεις οπωσδήποτε την πρωτοβουλία για τη συνένωση του διχοτομημένου Καρτερού στη δημοτική ενότητα Νέας Αλικαρνασσού. Για να φροντίζουμε εμείς τους κατοίκους. Γιατί ο Καρτερός είναι ένας, «ενιαίος και αδιαίρετος» ακριβώς δίπλα στα όριά μας. Γιατί δεν έχουν κανένα λόγο τόσοι πολλοί άνθρωποι να μετακινούνται τόσα χιλιόμετρα μακριά στις Γούβες ή στη Χερσόνησο για να ικανοποιήσουν τις γραφειοκρατικές τους υποχρεώσεις ή για να πληρώσουν απλά ένα λογαριασμό νερού επειδή η πολιτεία πάσχει από «αυτοδιοικητικό παραλογισμό». Και η συνένωση αυτή δεν έχει σχέση με την οικονομική ύφεση που τον τελευταίο καιρό αποτελεί το κύριο επιχείρημα της συνεχιζόμενης παρακμής. Προϋποθέτει μονάχα μια άμεση, γενναία και αναγκαία πολιτική απόφαση. Αν υπάρξει η βούληση, φυσικά ...

prismanews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ