2012-09-27 13:17:05
Φωτογραφία για 10+1 Aπορίες για τις ιώσεις
από την Δρ Αρετή Θεοχαρούδη – Σιγανού

Η αλλαγή του καιρού, σε συνδυασµό µε τη συνύπαρξη πολλών παιδιών µέσα στις κλειστές σχολικές αίθουσες, σηµατοδοτεί την έναρξη της εποχής των ιώσεων και της γρίπης.

Μερικά προληπτικά µέτρα µπορούν να αποβούν σωτήρια και να αποτρέψουν την ταλαιπωρία µιας ίωσης.

Στις γραµµές που ακολουθούν, η παιδίατρος Δρ Αρετή Θεοχαρούδη- Σιγανού, λύνει όλες µας τις απορίες και µας δίνει χρήσιµες συµβουλές για την πρόληψη αλλά και την αντιµετώπιση των ιώσεων.

1. Ποιες ιώσεις απειλούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου/χειµώνα;

Οι ιοί που συνήθως ενοχοποιούνται για τις ιώσεις αυτής της εποχής, είναι οι ιοί της γρίπης τύπου Α και Β, οι ιοί της παραγρίππης 1,2 και 3 (PIV 1-3), ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο ανθρώπινος µεταπνευµονοιός (Hmpv), οι αδενοΪοί, ενώ ο ροταϊός ευθύνεται για το µεγαλύτερο ποσοστό των κρουσµάτων ιογενούς γαστρεντερίτιδας.


2. Τι ευνοεί τη συχνή τους παρουσία; Γιατί προσβάλλουν συχνότερα τα παιδιά;

Τα παιδιά, µετά την ηλικία των 6-12 µηνών, χάνουν τη µεταβιβαζόµενη φυσική ανοσία από τη µητέρα τους, ενώ παράλληλα στερούνται ειδικών αµυντικών µηχανισµών, κυρίως αντισωµάτων, έναντι διαφόρων µικροργανισµών, έως την ηλικία των 5 ετών. H µετάδοση των ιών ευνοείται από τις συνθήκες συγχρωτισµού, που επικρατούν το χειµώνα. Τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθµοί αποτελούν το ιδανικότερο περιβάλλον για τη µετάδοση ιογενών ή βακτηριακών λοιµώξεων.

3. Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα;

Στην πλειοψηφία των ιογενών λοιµώξεων, ακόµη κι αν συνυπάρχει πυρετός, η εικόνα του παιδιού δεν είναι επηρεασµένη. Συµπτώµατα όπως το συνάχι, η αίσθηση µπουκώµατος στη µύτη, τα φταρνίσµατα, ο πονόλαιµος, ο πυρετός, ο βήχας µε απόχρεµψη και, πολλές φορές, η καταβολή δυνάµεων, είναι από τα πιο συνήθη συµπτώµατα.

4. Πως μεταδίδονται;

Oι περισσότερες ιώσεις µεταδίδονται 24 ώρες πριν έως και 5 ηµέρες µετά την εκδήλωση της νόσου. Στα σχολεία και στους βρεφονηπιακούς σταθµούς οι λοιµώξεις µεταδίδονται, είτε µε άµεση επαφή, είτε µε σταγονίδια των εκκρίσεων του αναπνευστικού. Ένα παιδί ή ενήλικας µολυσµένος από κάποιο ιό, τον µεταφέρει στα χέρια του, µε το σκούπισµα της µύτης (ή µετά από χρήση της τουαλέτας, αν πρόκειται για γαστρεντερίτιδα) και στη συνέχεια µολύνει ότι αγγίζει (παιχνίδια, έπιπλα, διάφορα αντικείµενα). Στα µολυσµένα αντικείµενα, οι ιοί του αναπνευστικού επιβιώνουν έως και για τρία 24ωρα.

5. Πρέπει µε τα πρώτα συμπτώματα να απευθυνθούμε στον γιατρό ή όχι;

Συµπτώµατα όπως το µπούκωµα στη µύτη, τα φταρνίσµατα, ο πονόλαιµος και ο πυρετός, µε καλή όµως διάθεση του παιδιού, δεν χρειάζονται άµεση ιατρική παρέµβαση.

6. Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κρυολόγημα;

Για το κοινό κρυολόγηµα ευθύνονται πάνω από 200 είδη ιών, γι’ αυτό και ένα άτοµο µπορεί να περάσει δύο ή και περισσότερα κρυολογήµατα στη διάρκεια του έτους. O λόγος είναι ότι το άτοµο αποκτά προσωρινή ανοσία µόνο έναντι του ιού που προκάλεσε το συγκεκριµένο κρυολόγηµα, παραµένοντας ευαίσθητο στους υπόλοιπους.

Τα συµπτώµατα του κοινού κρυολογήµατος είναι συνήθως συνάχι, δακρύρροια, φτερνίσµατα, πονόλαιµος, βραχνάδα, ξερός βήχας, πυρετός, αίσθηµα κακουχίας, αδυναµία. Τα συµπτώµατα διαρκούν συνήθως 7-10 ηµέρες, ενώ ο βήχας περισσότερο.

Οι επιδηµίες της γρίπης εκδηλώνονται συνήθως µεταξύ Δεκεµβρίου–Μαρτίου, µε πιο βαριά κλινική εικόνα από αυτή του κοινού κρυολογήµατος. Η γρίπη εκδηλώνεται συνήθως µε αιφνίδια εµφάνιση πυρετού, ρίγους, βήχα, κεφαλαλγίας, κακουχίας, µυαλγίας, ενώ στην πορεία, προεξάρχουν συµπτώµατα από το αναπνευστικό, όπως φαρυγγαλγία, µπούκωµα, καταρροή, βήχας. Τα µικρά παιδιά µπορούν να εµφανίσουν ναυτία, εµέτους και κοιλιακό άλγος.

7. Ποιες επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν στη διάρκεια μιας ίωσης;

Ο κίνδυνος επιπλοκών κατά τη διάρκεια µιας ίωσης είναι ένας σπάνιος, αλλά υπαρκτός. Όλες οι ιώσεις µπορούν να οδηγήσουν σε οξύ εµπύρετο νόσηµα και σοβαρές βακτηριακές λοιµώξεις. Μετά από λοίµωξη από τους ιούς της παραγρίπης, της γρίπης, τους RSV, hMPV, τους αδενοϊούς και τους ρινοϊούς µπορεί επίσης να εµφανιστεί οξεία λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα, ενώ µια άλλη συχνή επιπλοκή στα παιδιά είναι η βρογχιολίτιδα. Οι πιο συχνές επιπλοκές της γρίπης είναι η µυοσίτιδα, η σηψαιµία και η πνευµονία.

8. Ποτε πρέπει να ανησυχήσω;

Όταν υπάρχει πυρετός που δεν υποχωρεί εύκολα µε τη λήψη αντιπυρετικών, όταν συνοδεύεται από ρίγος ανορεξία, νωθρότητα, επηρεασµένη γενική κατάσταση, υπνηλία, κεφαλαλγία, εµέτους, εξάνθηµα.

όταν το παιδί παραπονιέται για πόνους στα πόδια και δυσκολία να περπατήσει (µυοσίτιδα)

όταν το παιδί αναπνέει γρήγορα και µε δυσκολία, είναι νωθρό και το χρώµα του ωχρό ή µελανό

όταν ο βήχας χωρίς συνοδεία πυρετού κρατάει πάνω από 7-10 ηµέρες

όταν η σίτιση είναι κάτω από το µισό των αναγκών του παιδιού ενώ παράλληλα κάνει και διάρροιες.

9. Πως μπορούν να προφυλαχθούν τα παιδιά;

Με θηλασµό, τουλάχιστον το πρώτο 6µηνο της ζωής του παιδιού, µε σωστή διατροφή, συχνό αερισµό των χώρων όπου περνά πολύ χρόνο το παιδί, µε συχνό πλύσιµο των παιχνιδιών του και φυσικά µε τον τακτικό εµβολιασµό.

Για την αντιµετώπιση της γαστρεντερίτιδας από ροταϊό, υπάρχει πλέον εµβόλιο ενταγµένο στο Εθνικό Πρόγραµµα Εµβολιασµού. Για τη γρίπη, συστήνεται o εµβολιασµός σε έγκυες, βρέφη άνω των 6 µηνών και σε ευπαθείς οµάδες του πληθυσµού (πάσχοντες από άσθµα, διαβήτη κ.ά).

Για προστασία από τις λοιµώξεις του αναπνευστικού και τις ωτίτιδες συστήνεται ο εµβολιασµός για αιµόφιλο και πνευµονιόκοκκο.

10. Μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό του παιδιού μέσω της διατροφής;

Ναι, µε τροφές πλούσιες σε βιταµίνη C (εσπεριδοειδή, πράσινα λαχανικά, δηµητριακά), που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα. Οι βιταµίνες A, D και B6 και τα ιχνοστοιχεία ψευδάργυρος και σελήνιο φαίνεται επίσης ότι παρέχουν προστασία από τις λοιµώξεις του αναπνευστικού. Τροφές που επίσης βοηθούν είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το ψάρι, το κοτόπουλο, το µοσχάρι, τα όσπρια, το καρότο, το λάχανο, το σπανάκι, οι µπανάνες, τα µήλα, τα πορτοκάλια, το ρύζι, οι πατάτες.

11. Πως αντιμετωπίζεται µια ίωση;

Ειδική θεραπεία για τις ιώσεις δεν υπάρχει. Μια ίωση αντιµετωπίζεται µε συντηρητικούς τρόπους: κατάκλιση, αποφυγή της κόπωσης, υγειινό περιβάλλον και διατροφή. Τα παιδιά πρέπει να παραµείνουν στο σπίτι, µέχρι η ίωση να κάνει τον κύκλο της, δηλαδή για περίπου 3-6 ηµέρες.

Μόνο στη γρίπη συστήνεται η χορήγηση αντιικού φαρµάκου, πρέπει όµως να γίνει έναρξη τις αγωγής τα δύο πρώτα 24ωρα. Τα αντιβιοτικά, δεν έχουν καµία θέση στη θεραπεία των ιώσεων.

lifepositive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ