2012-09-27 10:50:03
Φωτογραφία για Ξεκινούν οι διαδικασίες για αποκρατικοποίηση της ΕΛΒΟ
«Πράσινο φως» για την αποκρατικοποίηση της ΕΛΒΟ μέσω διεθνούς διαγωνισμού και την παραχώρηση του management σε ιδιώτη - επενδυτή δίνει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση του ΚΚΕ, «στόχος του ελληνικού Δημοσίου είναι η αποκρατικοποίηση της ΕΛΒΟ με την πώληση μέσω διεθνούς ανοικτής διαγωνιστικής διαδικασίας του ποσοστού συμμετοχής του σε επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει τη διοίκησή της».

Μέσω της αποκρατικοποίησης –σύμφωνα με τον υπουργό– επιδιώκεται η εταιρία να αποκτήσει διεθνή τεχνογνωσία, μεγαλύτερη εξωστρέφεια και πρόσβαση σε νέες αγορές και να καταστεί ανταγωνιστική στην τιμολόγηση των προϊόντων της με χρήση νέων τεχνολογιών. Υπενθυμίζει ότι η υλοποίηση αποκρατικοποίησής της αποτελεί νομική υποχρέωση και δέσμευση της χώρας και παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών της συρρικνώνεται συνεχώς παρά τις ενέργειες εξορθολογισμού του λειτουργικού της κόστους
. Για το λόγο αυτό το ελληνικό Δημόσιο καλείται να ενισχύει διαρκώς την κεφαλαιακή της βάση μέσω αυξήσεων του μετοχικού της κεφαλαίου με μετρητά και προειδοποιεί ότι «συνέπεια αυτής της πρακτικής είναι ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πιθανή ανάκτηση των χορηγηθεισών κρατικών ενισχύσεων προς την εταιρία».

Από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, το 2010 ο κύκλος εργασιών της ΕΛΒΟ ανήλθε σε 22,1 εκατομμύρια ευρώ, οι λειτουργικές ζημίες σε 18,2 εκατομμύρια ευρώ, οι ζημίες προ φόρων σε 21,3 εκατομμύρια ευρώ, η καθαρή της θέση σε -24 εκατομμύρια ευρώ και ο αριθμός προσωπικού της από 640 που ήταν το 2008, κατά το 2010 μειώθηκε στους 493 εργαζόμενους.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ