2012-09-24 09:14:13
Φωτογραφία για Μικρό καλάθι στα ελληνοτουρκικά
 Ο πήχης δεν μπαίνει ψηλά, παρά την αναμενόμενη επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα  Ρεπορτάζ: Αριστοτελία ΠελώνηΕικόνα αναθέρμανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που έχουν μπει στο ψυγείο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, επιχειρεί να δώσει η Αθήνα προαναγγέλλοντας την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα με στόχο να προετοιμαστεί η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία για τη δεύτερη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ωστόσο ο πήχης δεν μπαίνει ψηλά, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ο χρονικός ορίζοντας της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών που έχουν σταματήσει από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ η Αγκυρα κάνει όλο και σαφέστερες τις διεκδικήσεις της στο Καστελλόριζο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας ευαίσθητη και δύσκολη την έναρξη διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει, σημείωναν διπλωματικές πηγές.

Πέρασε περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που ο Ταγίπ Ερντογάν ζητούσε από τον Γιώργο Παπανδρέου να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία για τη δεύτερη συνεδρίαση του ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας λόγω των τουρκικών εκλογών
. Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας ήδη είχαν ατονήσει λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα που οδήγησαν στην παραίτηση Παπανδρέου, αλλά και της προκλητικής συμπεριφοράς της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τον περασμένο Μάρτιο η τουρκική πλευρά ανέλαβε πρωτοβουλία για αναθέρμανση των διερευνητικών επαφών. Τότε οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, οι πρέσβεις Παύλος Αποστολίδης και Φεριντούν Σινιρλίογλου, είχαν κανονίσει και το ραντεβού τους στην Τουρκία για ακόμη έναν γύρο διερευνητικών επαφών, προκειμένου να δοθεί η εικόνα προς τα έξω ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος για το Αιγαίο δεν έχει παγώσει. Ωστόσο την τελευταία στιγμή το ραντεβού ακυρώθηκε με απόφαση του τότε ΥΠΕΞ Σταύρου Δήμα. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος γύρος διερευνητικών επαφών έγινε τον Ιούνιο του 2011.

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.

Την εικόνα αναθέρμανσης, ύστερα από πολύμηνη στασιμότητα, επιχειρεί να δώσει τώρα η Αθήνα με την πρόσκληση που έχει απευθύνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στον Αχμέτ Νταβούτογλου, ώστε να προετοιμαστεί και σε τεχνικό επίπεδο η συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας με τη συμμετοχή των δύο Πρωθυπουργών, καθώς και υπουργών των δύο χωρών. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών να συνεχισθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, ο οποίος άρχισε ξανά μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γιώργο Παπανδρέου και σηματοδοτήθηκε από την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη μερικά 24ωρα μετά την ορκωμοσία του τον Οκτώβριο του 2009.

Ωστόσο όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες. Μπορεί οι δύο πλευρές να έφθασαν κοντά στη συμφωνία ενός πλαισίου αρχών, αλλά πολλά αγκάθια παραμένουν. Ενα από τα σημαντικότερα, το οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ανέκυπτε σε όλες τις επαφές με την τουρκική πλευρά, είναι το θέμα του Καστελλόριζου, καθώς η Αγκυρα επιμένει να εξαιρεθεί το νησί από κάθε συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα, ενώ συστηματικά αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση περί οριοθέτησης ΑΟΖ υποστηρίζοντας ότι η ΑΟΖ (επειδή αφορά και τα υπερκείμενα ύδατα) θα στραγγάλιζε την αλιεία της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακήρυξη ΑΟΖ από μόνη της δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, δηλαδή δεν επιτρέπει άσκηση δικαιώματος, όπως εκμετάλλευση φυσικών πόρων - απαιτείται οριοθέτησή της, όπως και στην περίπτωση της υφαλοκρηπίδας.

"Διεκδικεί όλη την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου">

 Διεκδικεί όλη την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου Διεκδικεί όλη την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου"> Οι διεκδικήσεις της τουρκικής πλευράς καθίστανται σαφείς από μελέτη του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Ναυτιλίας και Αεροναυτιλίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτζιγιές, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο την περασμένη άνοιξη και κυκλοφόρησε τώρα στο Διαδίκτυο. Από αυτήν προκύπτει ότι η Τουρκία πρακτικά διεκδικεί ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου. Παράλληλα, αμφισβητεί πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου σε θαλάσσιες ζώνες προς τα δυτικά, έξω από τα χωρικά ύδατα των 12 ναυτικών μιλίων, διεκδικώντας μάλιστα για τον εαυτό της δικαίωμα ερευνών νοτίως της Κύπρου, στα Οικόπεδα για τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προκηρύξει ήδη διαγωνισμούς. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η χώρα-κλειδί για την Ελλάδα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Αίγυπτος, με την οποία ήδη η Αθήνα βρίσκεται σε συνομιλίες. Λίγοι όμως πιστεύουν ότι το Κάιρο θα προσέφερε στην ελληνική πλευρά πλεονέκτημα. 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ