2012-09-23 09:39:23
Φωτογραφία για ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ
Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στη Μαδρίτη κατά των μέτρων λιτότητας της ισπανικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας την ευθύνη που φέρουν οι τράπεζες και οι πολιτικοί αξιωματούχοι για την ύφεση που πλήττει την Ισπανία.

Περίπου χίλιοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία ως τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ατότσα, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Μακριά από την εξουσία τραπεζίτες" ή "Χωρίς δουλειά, χωρίς σπίτι και χωρίς φόβο".

Είναι η πρώτη διαδήλωση που πραγματοποιείται αυτό το φθινόπωρο στην ισπανική πρωτεύουσα και η πιο πρόσφατη από μια σειρά διαδηλώσεων που έγιναν φέτος κατά των μέτρων λιτότητας που έχουν οδηγήσει στην περικοπή των μισθών, στην αύξηση της φορολογίας και πλήττουν κυρίως, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, τους πιο φτωχούς.

"Είναι κλοπή", δήλωσε μια διαδηλώτρια, η 58χρονη Εμίλια Φερνάντεθ, που είναι κοινωνική λειτουργός και ο μισθός της μειώθηκε κατά 7%. "Κόβουν τους δικούς μας τους μισθούς, αλλά δεν κόβουν των πολιτικών", διαμαρτυρήθηκε.


"Είναι ένα δώρο στους πολιτικούς γιατί θα τους επιτρέπει να μας ελέγχουν και να μας κλέβουν καλύτερα", σημείωσε.

Η χθεσινή διαδήλωση είχε διοργανωθεί από το Κίνημα της 15ης Μαΐου, το οποίο δημιουργήθηκε το 2011 μετά το μεγάλο κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε στην ισπανική πρωτεύουσα.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είναι έτοιμη να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις στα μέτρα λιτότητας που έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες έντονο κύμα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα.

"Το Συμβούλιο του Κράτους ενημερώθηκε για την πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για την τροποποίηση της κλίμακας των κοινωνικών εισφορών", επισημαίνεται στην ανακοίνωσε της προεδρίας της κυβέρνησης, που εκδόθηκε μετά την οκτάωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου, το οποίο αποτελούν πρώην πρόεδροι της χώρας και εξέχουσες προσωπικότητες.

Τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τα οποία προβλέπουν για την επόμενη χρονιά μεγάλη αύξηση των κοινωνικών εισφορών των μισθωτών, με ταυτόχρονη μείωση των εργοδοτικών εισφορών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε όλη την Πορτογαλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Με ρετούς 300 σημείων το νέο Auris
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Με ρετούς 300 σημείων το νέο Auris
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ