2012-09-23 00:57:04
Φωτογραφία για Μυρσίνη Φεγγαρίδου,η Μολυβιάτισσα που μαγειρεύει για τη Μέρκελ
Μυρσίνη Φεγγαρίδου,έχει καταγωγή από το Μόλυβο της Λέσβου κι όμως ζει στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο εδώ και 20 χρόνια... τα τελευταία 10 από τα οποία δουλεύει ως μαγείρισσα στο εστιατόριο «Cassambalis», του Έλληνα Κωνσταντίνου Κασσάμπαλη.Ένα από τα καλύτερα στο είδος του στη γερμανική πρωτεύουσα. Τα κεφτεδάκια της,μάλιστα, έχουν… γοητεύσει, όπως φαίνεται, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται το εστιατόριο σίγουρα μια φορά την εβδομάδα.

Το ελληνικό εστιατόριο «Cassambalis», που λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια έχοντας πάρει το όνομα του ιδιοκτήτη του, στεγάζεται σε ένα ψηλοτάβανο νεοκλασικό κτήριο, από τα λίγα που απόμειναν από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διαθέτοντας μια αίθουσα 200 τ.μ., που στηρίζεtαι μόνο σε μια εσωτερική κολώνα και μπορεί να υποδεχτεί120 άτομα και άλλα 50 στο πλακόστρωτο που έχει μπροστά.

Η διακόσμηση του, ασυναίσθητα δημιουργεί στους επισκέπτες την αίσθηση ότι είναι στο σπίτι τους κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος ακόμη και διαδικτυακά, μέσα από την ιστοσελίδα του http://www.cassambalis.de, ενώ όλοι οι εσωτερικοί του τοίχοι είναι σκεπασμένοι με αυθεντικούς πίνακες, μεταξύ των οποίων ένας του Πικάσο, αλλά και άλλοι γνωστών Βερολινέζων κι Ελλήνων ζωγράφων, όπως ο Αλέξης Ακριθάκης και ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο Ντιτερότ, ο Λιούπερ, η Ρεμπέκα Χορν, κ.ά.

Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο

Η κουζίνα του εστιατορίου γοητεύει εδώ και χρόνια πολλούς Βερολινέζους, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής της χώρας, αλλά και καλλιτέχνες
. Μεταξύ των τακτικών πελατών είναι και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που σύμφωνα με τους υπεύθυνους του εστιατορίου, αρέσκεται ιδιαίτερα στο να μελετά τα κρασιά απ’ όλο τον κόσμο, που περιλαμβάνονται στο μενού.

Άλλη μια πολύ τακτική πελάτισσα, είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που επισκέπτεται πολύ τακτικά το εστιατόριο «Cassambalis». Αυτό μάλιστα που φαίνεται πως την έχει προσελκύσει, είναι τα κεφτεδάκια της μαγείρισσάς του, Μυρσίνης Φεγγαρίδου, με καταγωγή από το Μόλυβο. Η 56χρονη Μολυβιάτισσα βρέθηκε στη Γερμανία πριν από 20 χρόνια όταν η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν δύσκολη και αφού είχε δουλέψει σε δικά της καταστήματα στην Ελλάδα. Τα τελευταία 10 χρόνια εργάζεται στο «Cassambalis», έχοντας αναλάβει εδώ κι επτά χρόνια αποκλειστικά το μπουφέ του.

«Είμαι χρόνια σ’ αυτή τη δουλειά και όχι μόνο στη Γερμανία», λέει η ίδια. «Από τη στιγμή που ήρθα εδώ, δουλεύω στις κουζίνες και φτιάχνω τις γνωστές ελληνικές νοστιμιές: τυροπιτάκια,μελιτζάνες ιμάμ, γάβρο μαρινάτο, κλπ.».

Τι λέει για τη Γερμανίδα Καγκελάριο, που συχνάζει στο εστιατόριο;

«Κάνω τα… κεφτεδάκια της κ. Μέρκελ. Όταν έρχεται εδώ -σίγουρα μια φορά την εβδομάδα, μαζί με τους συνεργάτες της τρώει τα κεφτεδάκια μου και μια χωριάτικη. Εγώ δεν έχω επαφή μαζί τους, είμαι πάντα στην κουζίνα, αλλά ακούω τα καλύτερα για τις νοστιμιές μου, όπως μου τα μεταφέρουν οι σερβιτόροι. Όλο το Βερολίνο, μιλάει για τα κεφτεδάκια μου!».

Όσο για το εάν σκέφτεται να επιστρέψει κάποια στιγμή στον τόπο της;

«Πώς να γυρίσουμε; Είμαι 56 ετών, πού θα βρω δουλειά; Έχω ένα παιδί, έχω και δύο εγγόνια… Μακάρι να μας δοθεί η ευκαιρία, κάποια στιγμή. Προς το παρόν, στέλνω χαιρετίσματα στηναγαπημένη μου Μυτιλήνη!».
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
O Πάγκαλος ξαναχτυπά
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
O Πάγκαλος "ξαναχτυπά"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ