2012-09-21 12:15:04
Φωτογραφία για Ορθοδοξία: η διαχρονική σωτηρία του ελληνισμού, αναγνώστης αρθρογραφεί
Τις δύσκολες ώρες του γένους η ορθόδοξη εκκλησία ήταν αυτή που έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο της σωτηρίας του. Καλό είναι να γνωρίζουμε την αλήθεια σε κόντρα όσων ισοπεδώνουν τα πάντα, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν λαό φοβισμένο, απαξιωμένο, χωρίς ιστορία, θρησκεία, ηγέτες. Η σωτηρία της χώρας θα ξεκινήσει πρώτα από μας. Από την δική μας μετάνοια, από την δική μας προσπάθεια μείωσης της απόστασης από το Θεό, από την οικογένεια, από την πατρίδα. Αυτά τα τρία ιδανικά, που επι τόσα χρόνια η ψευτοαριστερίζουσα λογική επέβαλε ως φασιστικό σύνθημα, άξιο μόνο προσβολών. Το ομόθρησκο και το ομόγλωσσο του Θουκιδίδη για όσους το προτιμούν.

Τὸ ὄνομα τῆς Ἑλλάδος, ἄνευ τοῦ Χριστιανισμοῦ, ἴσως δὲν ἤθελεν ὑπάρχει σήμερον.

(Σπυρίδων Ζαμπέλιος)

Η Ορθοδοξία ήταν η δύναμη που διατήρησε τον Ελληνισμό κατά την διάρκεια των σκοτεινών αιώνων...

(Στήβεν Ράνσιμαν (Βρετανός Βυζαντινολόγος)


Η Ελλάδα ζει στις χριστιανικές Εκκλησίες

(E. Hatch)

Επί δέκα αιώνες (Βυζάντιο), η Εκκλησία υπήρξε η μεγάλη προστάτης του Ελληνισμού, όταν δε το Βυζάντιον έπεσε, η Εκκλησία παρέσχε εις τον Ελληνισμό υπηρεσία ακόμη ανωτέρα. Αυτή διεφύλαξε ομού με την Θρησκεία, την Ελληνική Εθνότητα και την Ελληνική Παιδεία της

(Κάρολος Ντηλ – Βυζαντινολόγος)

...δεν σώζεται η Ορθοδοξία από τον Ελληνισμό, αλλά ο Ελληνισμός σώζεται μέσα στην Ορθοδοξία

(π. Γεώργιος Μεταλληνός)

Η Εκκλησία υπήρξε ο κύριος παράγοντας εξελληνισμού της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

(Ν. Γιόργκα (Ρουμάνος Βυζαντινολόγος)

Τον λαό (της Πελοποννήσου το 1821) υποκίνησαν οι έχοντες συμφέροντα και σχέσεις μετά τούτων, οι έμποροι, οι πρόκριτοι, και κυρίως oι μητροπολίτες και γενικώς οι ανήκοντες στον κλήρο, δηλαδή οι πραγματικοί ηγέτες του Έθνους

(Μόραλι Μελίκ Μπέη Τούρκος ιστορικός)

Το 75% των γνωστών σήμερα αρχαίων Ελλήνων κλασικών συγγραφέων μας έγιναν γνωστοί μέσω βυζαντινών χειρογράφων (history of libraries in the Western word 1995).

Πολλά από αυτά που ξέρουμε για την αρχαιότητα ειδικά για την Ελληνική και Ρωμαική φιλολογία και την Ρωμαική νομοθεσία θα είχαν παντοτινά χαθεί αν δεν υπήρχαν οι λόγιοι και οι αντιγραφείς της Κωνσταντινούπολης (J J Norwich, σύντομη ιστορία του βυζαντίου )

Nομίζω ότι όλοι όσοι είναι μυαλωμένοι ομολογούν ότι η παιδεία είναi πρώτιστο αγαθό. Και δεν εννοώ μόνο την ευγενέστερη δική μας παιδεία τη χριστιανική αλλά και την εθνική την οποία πολλοί από τους χριστιανούς κακώς γνωρίζοντες τα πράγματα απορρίπτουν ως επίβουλη και εσφαλμένη... (Άγιος Γρηγόριος ο θεολόγος)

Τα έργα της αρχαίας Ελλάδας η παράδοση των αρχαίων Ελλήνων διασώθηκαν και έφτασαν ως την νεότερη Ευρώπη την Ευρώπη της αναγέννησης μέσω του βυζαντίου ( Jascgues Bompaire καθηγητής πανεπιστημίου Paris iv-Sorbone)

Το βυζάντιο πρέπει πραγματικά να μελετηθεί σαν ένα κεφάλαιο της μακρόχρονης ιστορίας του Ελληνικού πολιτισμού (ιστορικός Talbot rice)

Ο πολιτισμός του βυζαντινού κράτους έχοντας βαθείες ρίζες στο παρελθον ήταν η τελευταία φάση του ελληνικού πολιτισμού (ιστορικός j b Bury)

Για περισσότερα από 1.000 χρόνια το βυζάντιο αποτέλεσε την έπαλξη υπό την προστασία της οποίας ζούσε ολόκληρος ο δυτικός κόσμος (Κλάους Ολερ)

Ακόμη σπουδαιότατη ήταν η πολιτιστική συνεισφορά. Εδώ ανήκουν οι μεγάλες καλλιτεχνικές αρχιτεκτονικές δημιουργίες, τα έργα των ιστοριογράφων και οι επιστημονικές σπουδές. Ενα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά επιτεύγματα του βυζαντίου αφορά το χώρο της νομικής επιστήμης. (Κλάους Όλερ)

Ολοι σχεδόν οι καταστροφείς αρχαίων Ελληνικών μνημείων είναι χριστιανοί εξ Ιουδαίων δηλαδή Εβραίοι (Δαυλός αρ 138/ιουνιος 1993 σσ 8022-23).

Ο βυζαντινός άνθρωπος συντηρεί με ευλάβεια την παράδοση της αρχαίας ελληνικής τέχνης (Σιμόπουλος στο βιβλίο του η λεηλασία και καταστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων Αθηνα 1997)

Από τους βανδαλισμούς αυτούς (που έγιναν βάσει των διατάξεων του Θεοδοσίου) η αρχαία Ελλάδα έπαθε ελάχιστα συγκριτικά με όλες τις άλλες χώρες τις Αυτοκρατορίας. Κυρίως η Αθήνα έμεινε απαλλαγμένη από καταστροφές. Ο χριστιανισμός ανεδείχθει ίσως ο ευλαβέστερος προς τα μνημεία της αρχαίας τέχνης στην Αθήνα....Η καταστροφή του ναού του Ολυμπίου Διος δεν δύναται να αποδοθεί εις βανδαλισμό βυζαντινού. Ο ναός κατέπεσε τον 6ο αιώνα. Πολλοί ναοί κατέπεσαν υπό σεισμών και μάλιστα μεταγενέστερα όπως ο ναός εν Κυζίκω τον 11ο αιώνα ( Γερμανός ιστορικός F Gregorovius).

Στην διάρκεια της τουρκοκρατίας η Εκκλησία κατόρθωσε να επιβιώσει. Και όσο η Εκκλησία επεβίωνε, το Έθνος δεν μπορούσε να πεθάνει» (Στήβεν Ράνσιμαν).

Ο Γάλλος ιστορικός Πουκεβίλ απαριθμεί τις θυσίες των Ελλήνων κληρικών σε 11 πατριάρχες, 100 επισκόπους και 6000 ιερείς και καλογήρους.

Ανάμεσα στους στρατιώτες βρίσκονταν μεγάλος αριθμός παπάδων . Αυτοί οι πρωτεράτες του ξεσηκωμού. (Χάμφευς)

Οι Τούρκοι στην Αθήνα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν παπάδες γιατί διαδίδεται ότι αυτοί είναι οι αρχηγοί των επαναστατών. (Ντομένικο Οριγκόνο πρόξενος Ολλανδίας)

Ο ιστορικός Norman H. Baynes τοποθετεί τη βυζαντινή παράδοση στην άμεση συνέχεια του ελληνιστικού κόσμου και υποστηρίζει πως η παιδεία που αναπτύχθηκε στα βασίλεια των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνεχίζεται και επηρεάζει βαθιά τα επιτεύγματα του Βυζαντίου. «Γιατί οι Βυζαντινοί είναι χριστιανοί Αλεξανδρινοί». Στην τέχνη ακολουθούν τα ελληνιστικά πρότυπα, κληρονομούν τη ρητορική παράδοση, τη φιλομάθεια.

Αναγνώστης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ