2012-09-20 13:47:03
Φωτογραφία για Βασικές προϋποθέσεις για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Βασικές προϋποθέσεις για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου είναι -Η κοινή συναίνεση των δυο συζύγων προς λύση του γάμου τους.

-Διάρκεια του γάμου ενός έτους τουλάχιστον πριν την κατάθεση της κοινής αιτήσεως.

-Δήλωση της συμφωνίας τους αυτής ενώπιον του Δικαστηρίου.

-Συμφωνία των συζύγων περί επιμέλειας των ανηλίκων τέκνων τους (εφόσον υπάρχουν). Η συμφωνία θα πρέπει να ρυθμίζει την επιμέλεια των τέκνων και την επικοινωνία με αυτά. Η συμφωνία επικυρώνεται από το δικαστήριο και ισχύει ώσπου να εκδοθεί απόφαση για το θέμα αυτό σύμφωνα με το άρθρο 1513 του Α.Κ.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά :

-Αίτηση έκδοσης συναινετικού διαζυγίου.

-Ληξιαρχική πράξη γάμου.

-Πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως.

-Ειδικό πληρεξούσιο από Συμβολαιογράφο το οποίο πρέπει να έχει δοθεί μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από κάθε συνεδρίαση,εφόσον οι αιτούντες δεν επιθυμούν να παρίστανται αυτοπροσώπως ενώπιον του δικαστηρίου.Εφόσον από την πρώτη συνεδρίαση πέρασαν δύο χρόνια, η δήλωση της συμφωνίας παύει να ισχύει.


Διαδικασία:Η αίτηση έκδοσης συναινετικού διαζυγίου εκδικάζεται ενώπιον του Δικαστηρίου (Μονομελούς Πρωτοδικείου), στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται ο τόπος της τελευταίας κοινής διαμονής των συζύγων ή στην περιφέρεια του Δικαστηρίου του οποίου έχει την κατοικία ένας εκ των δύο συζύγων κατά την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

Μετά την κατάθεση της αιτήσεως και την πρώτη δήλωση των συζύγων περί συναινετικής λύσεως του γάμου τους δίνεται μια προθεσμία τουλάχιστον έξι μηνών (που δεν ξεπερνούν όμως τους επτά μήνες), οπότε και γίνεται η δεύτερη συνεδρίαση, όπου επαναλαμβάνουν οι διάδικοι την δήλωση τους περί συναινετικής λύσεως του γάμου τους.Για τις δύο αυτές συζητήσεις είναι απαραίτητη η παράσταση δικηγόρου, ενώ δεν απαιτείται η παρουσία των αιτούντων, αφού αυτή δύναται να αντικατασταθεί με ειδικό πληρεξούσιο από Συμβολαιογράφο.Στη συνέχεια το Δικαστήριο εξετάζει αν ισχύουν οι προϋποθέσεις περί λύσεως του γάμου με συναινετικό διαζύγιο και εκδίδει την απόφαση του.

Λόγοι εκδόσεως συναινετικού διαζυγίου:1.Ισχυρός κλονισμός(άρθρο 1439 παρ. 1 ΑΚ):Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 1439 παρ. 2 του Α.Κ. ο κλονισμός της έγγαμου σχέσεως τεκμαίρεται, εφόσον ο εναγόμενος δεν αποδεικνύει το αντίθετο , σε τέσσερις περιπτώσεις:

-περίπτωση διγαμίας, ή

-μοιχείας,ή

-εγκατάλειψης του ενάγοντα ή

-επιβουλής της ζωής του εναγομένου.

Τεκμήρια αμάχητα:Τετραετής διάσταση(άρθρο 1439 παρ. 3),αφάνεια(άρθρο 40 του Α.Κ.).
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα λόγια είναι περιττά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα λόγια είναι περιττά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ