2012-09-20 10:06:08
Φωτογραφία για O Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Χρίστος Π. Παναγόπουλος επέδωσε τα Διαπιστευτήριά του στο Λευκό Οίκο
Ο νέος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Ελλάδος κ. Χρίστος Π. Παναγόπουλος επέδωσε χθες τα Διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε ειδική καθιερωμένη τελετή στο Λευκό Οίκο.

Στην προσφώνησή του ο κ. Παναγόπουλος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και του ελληνικού λαού, σημείωσε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Η.Π.Α και αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στην Ν.Α. Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ο κ. Πρέσβης υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο της μεγάλης και ισχυρής ελληνικής κοινότητας στις Η.Π.Α. ως διαρκούς παράγοντα φιλίας και ανθρώπινης γέφυρας μεταξύ των δύο λαών. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που πλήττει με πρωτοφανή ένταση τη χώρα μας, είπε ότι δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο στον πρόεδρο Ομπάμα, προσωπικά, όσο και στον Αντιπρόεδρο κ. Μπάιντεν και την Υπουργό Εξωτερικών κα Κλίντον, για την διαρκή στήριξη που παρέχουν στην Ελλάδα για την αντιμετώπισή της κρίσης, με τις βαρύτατες θυσίες των Ελλήνων πολιτών που συνεπάγεται.


Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε ειδική μνεία στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία ως θεμέλιο λίθο της αμερικανικής κοινοπολιτείας, αναφέρθηκε στις εξαιρετικές παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδος – Η.Π.Α, ευχαρίστησε για το ρόλο της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ ιδιαίτερα θετική αναφορά έκανε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Τέλος, τόνισε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους του τομείς.

Χρίστος Π. Παναγόπουλος

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Πρέσβυς κ. Χρίστος Παναγόπουλος ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα το 1978. Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως Πρέσβυς της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον με πολυετή και σημαντική διεθνή εμπειρία, καθώς και ιδιαίτερη κατανόηση των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης βαθιάς γνώσης των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Πριν την τοποθέτησή του ως Πρέσβεως της Ελλάδος στις ΗΠΑ, ο κ. Παναγόπουλος υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια ως Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών. Νωρίτερα, υπηρέτησε ως Πρέσβυς της Ελλάδος στη Σερβία και την Κύπρο.

Ο Πρέσβυς κ. Παναγόπουλος ξεκίνησε την καριέρα του στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα. Ως επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην προώθηση των διατλαντικών σχέσεων. Περαιτέρω, ως επικεφαλής της Διεύθυνσης χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, απέκτησε βαθιά γνώση στα θέματα της περιοχής.

Έχοντας θητεύσει ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Λος Άντζελες και Πρύτανης του Προξενικού Σώματος της Νέας Αγγλίας στη Βοστώνη, ο Πρέσβυς κ. Παναγόπουλος είναι άριστος γνώστης της αμερικανικής πολιτικής. Επιστρέφει στις Ηνωμένες Πολιτείες ως Πρέσβυς και μάλιστα σε περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε πλέον εξαιρετικό επίπεδο.

Γεννημένος στην Καλαμάτα το 1954, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Fletcher School of Law and Diplomacy της Βοστώνης. Επιπλέον, κατά τη θητεία του στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, υπηρέτησε στο Γραφείο του Ναυάρχου, Αρχηγού του Στόλου. Υπήρξε, επίσης, μέλος της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Παίδων της Ελλάδος.

Μεταξύ άλλων διακρίσεων, ο Πρέσβυς κ. Παναγόπουλος έχει τιμηθεί με το μετάλλιο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και με το μετάλλιο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

kourdistoportokali.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ