2012-09-19 23:04:17
Φωτογραφία για 11,5 δις; 11,7 δις; 11,9 δις; Και βλέπουμε;
Tου Παντελη Μπουκαλα

Κάθε λιμάνι και σταθμός; Ε, και κάθε κανάλι κι αριθμός. Αλλά οι αριθμητικές διαφορές δεν εμφανίζονται μόνο από κανάλι σε κανάλι ή στο ίδιο κανάλι ανάμεσα στο μεσημεριανό και το βραδινό δελτίο ειδήσεων. Εμφανίζονται και στη διάρκεια ενός και του αυτού δελτίου. Στο ξεκίνημά του, κι ενόσω ακούγονται τα εκφοβιστικά ρεπορτάζ και σχόλια, στο κάτω μέρος της οθόνης αναγράφεται το αγχογόνο: «Σε εκκρεμότητα το πακέτο των 11,5 δισ.» Περνούν πεντέξι λεπτά, τσουπ, άλλος υπότιτλος και τα δισ. ανεβαίνουν σε 11,6, σε λίγο σε 11,7, για να στρογγυλοκαθήσουν στα 11,9 (αν και προ ημερών ακούστηκε κάτι για 13,5, ακόμα και για 16).

Πώς εξηγείται η ταχύτατη διόγκωση του «πακέτου» σε ελάχιστο χρόνο, αυτή η αστάθειά του τέλος πάντων, η οποία ωστόσο ουδέποτε εμφανίζει πτωτική διάθεση; Αγνωστο. Ισως συγκρούονται οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ή δεν θεωρούνται και τόσο σοβαρά 100 ή και 500 εκατομμύρια. Πιθανό είναι επίσης να μην ξέρει το ακριβές μέγεθος ο ίδιος ο κύριος πληροφοριοδότης, η κυβέρνηση, και ιδιαίτερα ο υπουργός κ. Στουρνάρας, που δίνει την εντύπωση ότι ανέλαβε εργολαβικά μια υπόθεση και θα την τελειώσει, ματώσουμε - δεν ματώσουμε. Μάλλον δεν πρόκειται να πολιτευτεί άλλωστε, οπότε, από πίτα που δεν τρώει, τι τον νοιάζει κι αν καεί;


Τόσους μήνες τώρα, υποτίθεται ότι οικονομολόγοι, εφοριακοί, λογιστές και λοιποί τεχνοκράτες μετρούν και ξαναμετρούν μεθοδικά. Προσέχουν μάλιστα ιδιαίτερα τις υποδιαστολές, ώστε να δει το γραπτό μας η τρόικα (που κλίνεται, πανάθεμά την, «της τρόικαΣ») και να μας βαθμολογήσει αν όχι με λίαν καλώς, έστω με το συνδικαλιστικό πεντάρι που είχαν κατοχυρώσει κάποτε οι κομματικοί φοιτητοπατέρες. Ολοι αυτοί οι αριθμολάτρες αδυνατούν να καταλήξουν κάπου; Λογιστικό είναι το θέμα ή πολιτικό; Μήπως αυτή η επιμήκυνση και διαπλάτυνση του πακέτου πλασάρεται σαν ανώδυνη, για να μη διαμαρτυρηθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι, μια και οι μεγαλοφοροφυγάδες είναι το καμάρι του έθνους και δεν πρέπει να τους ενοχλούμε;

Ωστόσο, το μόνο σταθερό στην πακετολογία είναι ο χαρακτηρισμός του πακέτου: Εννιά στις δέκα φορές αποκαλείται «επώδυνο», ενώ τη δέκατη, για να σπάει η μονοτονία, πέφτει ένα «οδυνηρό» και συνερχόμαστε. Η πλάκα δε είναι ότι εσχάτως τον χαρακτηρισμό αυτόν τον υιοθέτησαν και οι δανειστές μας, που όλο για τις «επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού» μιλούν με συμπόνια κι όλο σε «επώδυνα μέτρα που δοκιμάζουν τις αντοχές των Ελλήνων» αναφέρονται. Η κ. Μέρκελ μάλιστα ξανάπε προχθές ότι «ματώνει η καρδιά της» για μας. Να δείτε, στο τέλος θα κατηγορηθούμε και σαν στυγνοί καρδιοθραύστες.

Μάτωμα και οδύνες υπάρχουν. Αυτό είναι σίγουρο. Δεύτερο σίγουρο ότι είναι δικές μας, όχι της κ. Μέρκελ ή όποιου άλλου. Τρίτο σίγουρο ότι εδώ δεν χωρούν οι «αναστάσιμες ωδίνες» του Σεφέρη, αφού ούτε καν για το ότι αντιμετωπίζουμε το τελευταίο πακέτο δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι.

(Kαθημερινή)

*Το σκίτσο είναι του Ανδρέα Πετρουλάκη
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ