2012-09-19 17:59:04
Φωτογραφία για Φεστιβάλ των Αοράτων Πόλεων-Μια Κοσμογραφία
από το Γραφείο Τύπου

Τo «Φεστιβάλ των Αοράτων Πόλεων – Μια Κοσμογραφία» είναι μια σπονδυλωτή διοργάνωση που αποτελεί συνεργασία του Κρατικού και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και δρομολογεί ένα όραμα για την Θεσσαλονίκη ως πόλη με δυναμική ανάπτυξη στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού.

Η διακίνηση των ιδεών συνάδει με την διακίνηση πληθυσμών και ατόμων από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια και από την Κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο στον Κόσμο και αντίστροφα, ανοίγοντας μέσα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης προοπτικές ζωντανές, επίκαιρες και ιδιαίτερες. Μέσα από πρωτότυπα έργα καλλιτεχνών και νέες παραγωγές προβάλλεται η ενεργή σχέση των ανθρώπων με την ιστορία και τις ιστορίες των μετακινήσεων και των στάσεων και υπογραμμίζουν βιωμένες πτυχές ευαισθησίας και πολιτισμού.

Πρόκειται για μια χαρτογράφηση από μονάδες που η καθεμία σημειώνει την ύπαρξη ενός νέου κόσμου. Από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια ο πνευματικός και καλλιτεχνικός προορισμός της Θεσσαλονίκης στοχεύει την Ευρώπη μέσα από τους σύνθετους δρόμους του σύγχρονου πολιτισμού. Αληθινό σταυροδρόμι η Θεσσαλονίκη, οδηγούσε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.


Η ανοιχτή αυτή διάσταση του Κόσμου, σύγχρονου και παλιού, παραμένει ανάμεσά μας μέσα από μια ατελείωτη σειρά από αόρατες πόλεις , όπου άνθρωποι, καλλιτέχνες, πράξεις και έργα, βιώματα, γλώσσες και ιδιώματα αντηχούν μυστικά στον ανοιχτό ορίζοντα της περιπέτειας, της ζωής, της κίνησης και διαγράφουν τους δρόμους, τα στενά και τις στροφές στον χάρτη της Θεσσαλονίκης.

Το «Φεστιβάλ των Αοράτων Πόλεων – μια Κοσμογραφία» είναι η πρότασή μας για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Θεσσαλονίκης. Μέσα από μια σειρά εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, πρωτότυπων έργων, προβολών ταινιών, συναυλιών, εκδηλώσεων λόγου και επιστημονικών συναντήσεων στοχεύουμε στη δρομολόγηση ενός οράματος για την Θεσσαλονίκη ως μια πόλη με δυναμική ανάπτυξη στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού, όχι μόνο για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια αλλά και ως πνευματικό και καλλιτεχνικό προορισμό στην Ευρώπη.

Γενική επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος, Μαρία Τσαντσάνογλου, Συραγώ Τσιάρα

greekstatemuseum.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ