2012-09-19 13:04:04
Φωτογραφία για Στα έσοδα από τον β΄ γύρο αδειοδότησης προσβέπει η κυβέρνηση
Στο φυσικό αέριο προσβλέπει η κυβέρνηση για ανάπτυξη το 2013, καθώς ούτε στα αναπτυξιακά κονδύλια βγαίνουν οι αριθμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα 300 εκατ. ευρώ που αναμένεται να εισπραχθούν από τις αδειοδοτήσεις θα αξιοποιηθούν για ώριμα έργα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τρεις μόλις ημέρες πριν τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2013 στο Υπουργικό Συμβούλιο και υπό τη σκιά της Τρόικας και η κυβέρνηση ψάχνει να βρει χρήματα για την ανάπτυξη.

Όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα εξισώσεις που γίνονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο από το Υπουργείο Οικονομικών, ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει εν μέρει τις συστάσεις της Τρόικας για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2013, δηλαδή για μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3% έναντι 4,5% που είναι ο αναθεωρημένος φετινός στόχος.

Ωστόσο, όπως αφήνεται να εννοηθεί, γίνεται αγώνας να μη «θυσιασθεί» το αναπτυξιακό κομμάτι του προϋπολογισμού και κοπούν δραματικά τα κονδύλια λόγω της «μαύρης» τρύπας.


Για το θέμα της ανάπτυξης, η κυπριακή πλευρά θα καταστήσει σαφές προς την Τρόικα ότι το τομέας αυτός θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για να επανέλθει η οικονομία του τόπου σε ανάκαμψη. Τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους από το δεύτερο γύρο αδειοδότησης είναι σημείο ελπίδας για την κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι μπορούν να κατευθυνθούν σε ώριμα έργα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προϋπολογιζόμενες αναπτυξιακές δαπάνες για το 2012 ήταν €1 δισ. Και το μέγιστο ποσοστό υλοποίησης των έργων είναι συνήθως 80%.

Ορισμένοι υπουργοί ζήτησαν να έχουν νέο κύκλο διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Οικονομικών για να επαναξιολογήσουν τις προτεραιότητες των Υπουργείων σε ό,τι αφορά στα αναπτυξιακά έργα για το 2013. Ωστόσο, οι ασκήσεις επί χάρτου δεν φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Θάνατος επιβάτη στο κ/ζ Island Sky
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Θάνατος επιβάτη στο κ/ζ Island Sky
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ