2012-09-19 10:32:04
Φωτογραφία για Άντρος Κυπριανού – Έκκληση για συναίνεση σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα
Έκκληση για συναίνεση με στόχο στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα να υπερασπιστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των εργαζομένων απηύθυνε χθες προς όλα τα πολιτικά κόμματα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. «Θέλω να πιστεύω ότι όλα τα πολιτικά κόμματα θα καταφέρουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και αντί να αναλώνονται σε πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, θα συνεννοηθούν για το πώς θα καταφέρουν να πείσουν αναφορικά με την ορθότητα κάποιων θέσεων σε σχέση με διάφορα μέτρα τα οποία προτείνονται» ανέφερε σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο κ. Κυπριανού. Ερωτηθείς κατά πόσο, μετά και τη δήλωση του Ν. Αναστασιάδη ότι τάσσεται εναντίον της αποκοπής του 13ου μισθού και της ΑΤΑ, η θέση αυτή αποτελεί κόκκινη γραμμή όλων των κομμάτων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να συζητήσουν και να καταλήξουν πάνω στο ποιες επιλογές μπορούν να γίνουν οι οποίες θα οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να φορτώνονται στους ώμους των εργαζομένων δυσβάσταχτα βάρη. Διαβάστε τις λεπτομέρειες της δήλωσης Κυπριανού και σχολιάστε.


«Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας και επιμένω ότι είναι λάθος να εξακολουθούν να θεωρούν κάποιοι ότι επειδή υπάρχει ένας αριθμητικός στόχος που θα πρέπει να ικανοποιηθεί, μόνο ένας δρόμος υπάρχει για να τον ικανοποιήσουμε» ανέφερε ο κ. Κυπριανού υποδεικνύοντας πως «υπάρχουν διαφορετικοί δρόμοι».

Δήλωσε ότι η Τρόικα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν την παρατεταμένη ύφεση, και διερωτήθηκε κατά πόσο η Κύπρος θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια συνταγή και το δρόμο που ακολούθησαν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και άλλες χώρες. Συνέχισε λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, «σήμερα κάποιοι ανακαλύπτουν κάποιες θέσεις».

«Αυτό είναι θετικό και ελπίζω και εύχομαι ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποιες ομόφωνες τοποθετήσεις γι’ αυτά τα θέματα» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το αν η Κύπρος έχει περιθώριο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι «δεν είναι είτε πάρτε είτε τίποτα» αλλά «θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν» δεδομένου του ότι «η Τρόικα από την αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έρχεται για να επιβάλει κάποια μέτρα» αλλά και του ότι «υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκάθαρα λένε ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται δεν θα πρέπει να είναι μόνο μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα που να προωθούν και την ανάπτυξη».

«Ως εκ τούτου έχουμε πάρα πολλά περιθώρια να διαπραγματευτούμε, επιμένω σε αυτό και αν είμαστε ενωμένοι σε αυτή τη διαπραγμάτευση μπορούμε να έχουμε σίγουρα καλύτερο αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς κατά πόσο το ΑΚΕΛ έχει επεξεργαστεί κάποιες εναλλακτικές επιλογές από αυτές που εισηγείται η Τρόικα σε ό,τι αφορά τον 13ο μισθό και την ΑΤΑ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε ότι το ΑΚΕΛ επεξεργάστηκε και εξακολουθεί να επεξεργάζεται εναλλακτικές επιλογές. Οπως πρόσθεσε αυτό που έχει κάνει το ΑΚΕΛ είναι να αξιολογήσει τις προτάσεις της Τρόικας κατηγοριοποιώντας τες σε αυτές που μπορούν αν γίνουν αποδεκτές, αυτές που μπορούν να συζητηθούν και τέλος αυτές που θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλες προτάσεις οι οποίες θα οδηγούν στο ίδιο αριθμητικό αποτέλεσμα χωρίς να φορτώνονται οι ώμοι των εργαζομένων με δυσβάσταχτο φορτίο.

«Έχουμε τέτοιες προτάσεις, όταν θα γίνει η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εμείς θα καταθέσουμε τις απόψεις μας» σημείωσε.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Ενωσης Δήμων Αλέξη Γαλανού, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Κυβέρνηση ετοίμασε ένα σχέδιο για αναδιαμόρφωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις συνέργειες μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πως παρόλο που αυτό το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε σε συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα «δυστυχώς όταν κατατέθηκε στη Βουλή συνάντησε την απροθυμία των πολιτικών κομμάτων να το προωθήσουν».

Κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να δώσουν εξηγήσεις σε σχέση με το γιατί υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση μιας πρότασης η οποία, όπως είπε, θα οδηγούσε στην εξοικονόμηση πολλών χρημάτων για τους Δήμους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε παράλληλα λύπη, γιατί, όπως ανέφερε, «και ο κ. Γαλανός αλλά και άλλοι, δεν εντοπίζουν το πρόβλημα εκεί που βρίσκεται πραγματικά και προσπαθούν να το διανθίσουν με άλλα επιχειρήματα».

Εξήγησε πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή αδιακρίτως η πλειοψηφία της Βουλής προχώρησε σε επιπλέον αποκοπές της τάξης του 8%, πέρα από το 8% που ήδη είχε συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τους Δήμους.

«Εμείς διαφωνήσαμε τότε και όταν ο κ. Γαλανός με συνάντησε και μου είπε ότι είχε εξασφαλίσει υποσχέσεις ότι η Βουλή θα ενέκρινε τις εισηγήσεις του, και πάλι διαπίστωσε ότι το μόνο πολιτικό κόμμα που τους στήριξε ήταν το ΑΚΕΛ. Και εκπλάγηκε. Αυτά τα πράγματα δεν τα λέει ο κ. Γαλανός, τα αποκρύβει, και προσπαθεί να πει ότι ευθύνεται η Κυβέρνηση για το γεγονός ότι οι Δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες» πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε ακόμη λανθασμένο το ερώτημα, «πόσοι Δήμοι θα πρέπει τελικά να μείνουν», λέγοντας ότι υπάρχει ένα νομοσχέδιο επί του θέματος το οποίο θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί και εφόσον υπάρχουν διαφορετικές απόψεις τότε αυτές θα πρέπει να κατατεθούν έτσι ώστε να διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει το πώς λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο.

«Είναι πολύ πρόχειρο δίχως να προηγηθούν οι σχετικές μελέτες, δίχως να προηγηθούν συζητήσεις να λέμε ότι πρέπει να μείνουν 6 Δήμοι ή ότι πρέπει να γίνουν 50 κ.ο.κ» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση και «όχι ο καθένας να βγαίνει δημόσια και να πετάσσει αριθμούς».

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ