2012-09-19 10:11:17
Φωτογραφία για Oμιλία Αβραμόπουλου στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής: Τι είπε για Αλβανία και Εθνική Ελληνική Μειονότητα
«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, πάντοτε, από όπου και αν έχω δεχθεί να υπηρετώ τα δημόσια πράγματα, θεωρώ ότι η ενημέρωση των Διαρκών Επιτροπών είναι εξαιρετικής σημασίας για την χάραξη συνθετικής εξωτερικής πολιτικής και ευχαριστώ κι εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρότασή μας για αυτή την ενημέρωση…Η συγκυρία είναι πράγματι δυσχερής, είναι δύσκολη. Δύσκολη από άποψη κοινωνική για τη χώρα μας, δύσκολη όμως και από άποψη διεθνών σχέσεων. Οι αλλαγές που με ταχύτατους ρυθμούς συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, είναι ιδιαίτερα σοβαρές και είναι νωρίς ακόμα να εκτιμήσουμε και να προβλέψουμε με ασφάλεια τις εξελίξεις αλλά και τις πραγματικές επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στο μέλλον. Χρειάζονται μετρημένες, στοχευμένες και καλά μελετημένες κινήσεις.

Ο γεωπολιτικός χάρτης μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Αυτό μας επιβάλλει να εξασφαλίσουμε, ως κράτος και ως έθνος, την εσωτερική μας ενότητα και συνοχή, που δυστυχώς κλονίζεται σήμερα στην καρδιά μιας γενικευμένης κρίσης, αλλά και να αποφασίσουμε, συνδιαμορφώνοντας πολιτικές, για την πορεία που η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει όχι μονάχα στην κρίση και μετά από αυτή, αλλά βλέποντας σε βάθος χρόνου και για τις επόμενες δεκαετίες.


Πολύ σύντομα θα αρχίσει τις εργασίες της μια Ειδική Επιτροπή Επιστημόνων, ακαδημαϊκών και διπλωματών, η οποία θα κληθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να ετοιμάσει και να καταθέσει μία πρόταση για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, η οποία μετά από τόσες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον κόσμο και στην ευρύτερη περιοχή μας, δεν μπορεί να παραμένει ίδια. Η Επιτροπή αυτή, που υπολογίζουμε στις αρχές του έτους να έχει μπει μπρος, θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα πολιτικά κόμματα, τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές αλλά και ευρύτερα, με φορείς μέσα και έξω από την Ελλάδα, ώστε να φέρει σε πέρας την αποστολή της, το έργο της. Βέβαια, τον τελευταίο λόγο θα έχει ο Πρωθυπουργός και η Βουλή.

Η κρίση, δυστυχώς, έχει αφήσει το στίγμα της σε κάθε πτυχή της δράσης της Πολιτείας και η εξωτερική πολιτική βέβαια δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Παρά, όμως, τη δυσμενή συγκυρία, θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι ο σκληρός πυρήνας των ζωτικών συμφερόντων της χώρας στον τομέα της διπλωματίας, δεν έχει θιγεί. Η Ελλάδα παραμένει ένας σημαντικός και αναγνωρισμένος παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας σε ένα εξαιρετικά ρευστό γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον. Αυτό είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε πάρα πολλές φορές στο παρελθόν και φυσικά και με την προγενέστερη ιδιότητά μου, του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, το είχα θέσει ως προτεραιότητα έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κρίση δεν επηρεάζει σε τίποτα τον ρόλο που η ιστορία θα επιφυλάξει στη χώρα μας.

Παρά την κρίση, η χώρα μας εξακολουθεί να διαθέτει και τα μέσα και την αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον περίγυρό της και να διατηρήσει αλώβητη την εθνική κυριαρχία.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχει πληγεί σοβαρά το κύρος και η εικόνα της χώρας μας. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει, το συντομότερο δυνατόν, την αξιοπιστία της και να ανορθώσει την διεθνή της εικόνα. Αυτό αποτελεί για το Υπουργείο Εξωτερικών κορυφαία προτεραιότητα, γιατί συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση, την αναθέρμανση της οικονομίας, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και βέβαια την προσέλκυση επενδύσεων.

………………………………………………….

Όσο για τον περίγυρό μας, τη νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, βασικοί άξονες της πολιτικής της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας, η ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας και βεβαίως η προώθηση της ενσωμάτωσης όλης της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πολιτική αυτή αποσκοπεί στην εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της συμφιλίωσης και της ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι σχέσεις με την Αλβανία, και αυτές είναι μέσα στις προτεραιότητές μας. Είναι γειτονική χώρα, που δίνει τη δική της μάχη για ανάπτυξη και πρόοδο και κάθε άλλο παρά καλές υπηρεσίες προσφέρουν φαινόμενα εθνικισμού, που το τελευταίο χρόνο βρίσκονται σε έξαρση. Μας ενώνει το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον και έτσι εμείς θέλουμε και οραματιζόμαστε στις σχέσεις μας με την Αλβανία. Το βάθος και η πυκνότητά τους επιβεβαιώνουν το τεράστιο δυναμικό τους. Στον οικονομικό τομέα θυμίζουμε ότι η χώρα μας παραμένει ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος ξένος επενδυτής και παρά το γεγονός ότι διερχόμαστε δύσκολες στιγμές, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν έχει μειωθεί στο ελάχιστο η συμμετοχή μας, μέσω του ιδιωτικού τομέα, στην ανάπτυξη και την πρόοδο αυτής της χώρας. Οι συζητήσεις για την ενεργειακή διασύνδεση των δύο χωρών με τον αγωγό TAP προσδίδουν στις σχέσεις στρατηγική διάσταση. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, ανάμεσα στις πολλές και σημαντικές επαφές που έχουν προγραμματιστεί να κάνω, θα συναντηθώ και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας.

 

Διαχρονικά έχουμε σταθεί αρωγοί στην προσπάθεια της γείτονος, αρχικά για την ευρωατλαντική και πλέον για την ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση. Στις σχέσεις αυτές όμως υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Το θέμα της Συμφωνίας του 2009 για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών πρέπει να διευθετηθεί με εφαρμογή όλων εκείνων τα οποία είχαν συμφωνηθεί. Είναι βέβαια, όπως είπα και πρωτύτερα, ανησυχητική η ενίσχυση ακραίων εθνικιστικών τάσεων στην Αλβανία, οι οποίες είτε με ανιστόρητες διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας, είτε ακόμη και με την άσκηση πιέσεων στην ελληνική εθνική μειονότητα, επιχειρούν να επισκιάσουν το ευρύτατο φάσμα των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών. Εκτίμησή μας είναι ότι οι υφιστάμενες σχέσεις, αν και καλές, υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών δυνατοτήτων.

 

Καθίσταται στόχος συνεπώς να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας ουσιαστικά. Για το λόγο αυτό έχω προσκαλέσει τον ομόλογό μου να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα και σήμερα επιβεβαιώθηκε η επίσκεψή του για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Σημαντικός συντελεστής στην προσπάθεια αυτή είναι οπωσδήποτε η παρουσία της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, τα δικαιώματα της οποίας πρέπει να είναι σεβαστά. Η ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της Αλβανίας είναι μία πρόσθετη εγγύηση στην κατεύθυνση αυτή.

http://www.deropoli.com/?p=10601 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ