2012-09-18 22:00:06
Φωτογραφία για Τα περίπτερα απειλούν να πνίξουν πεζούς, δρόμους και εμπόριο
«Σε λίγο θα είμαστε αντιμέτωποι με πλατείες, παραδοσιακά κέντρα πόλεων και γειτονιές όπου τα περίπτερα θα είναι καταστήματα επί των πεζοδρομίων και οι πεζοί δεν θα μπορούν να περάσουν», προειδοποιούν οι έμποροι

Η άμεση και ανεξέλεγκτη απελευθέρωση της λειτουργίας περιπτέρων που θα πωλούν προϊόντα καπνού οδηγεί σε πολλαπλασιασμό τους και σε αύξηση του ανταγωνισμού για τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου, αναφέρει με σημερινή της ανακοίνωση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Οπως αναφέρει η ΕΣΕΕ εμφανίζονται πλέον να ισχύουν τα κάτωθι σε ό,τι αφορά τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα:

Καταργούνται οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος του καπνοπώλη και η εντοπιότητα.

Επιτρέπεται η διάθεση από νομικά πρόσωπα.

Καταργείται η σχετική διοικητική άδεια.

Επιτρέπεται η απευθείας πώληση από καπνοβιομήχανους και χονδρέμπορους.

Καταργούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια.

«Τα παραπάνω εισάγονται χωρίς να ερωτηθούν πρώτα οι έμποροι ... Ξαφνικά, χωρίς καμία μεταβατική περίοδο, βρίσκονται κυριολεκτικά «επί ξύλου κρεμάμενοι» με ... όλους τους επιχειρηματικούς τους γείτονες, ... να αποτελούν εν δυνάμει ανταγωνιστές τους», σημειώνουν οι έμποροι.

Παράλληλα, επισείουν και την απειλή μεγάλης αύξησης των καπνιστών, καθώς «η διάθεση και η χρήση προϊόντων καπνού είναι αλληλένδετες και αυτοτροφοδοτούμενες ... προβληματιζόμαστε εάν αυτό θέλει, αυτήν την στιγμή, η ελληνική κοινωνία», όπως αναφέρουν.

Η ΕΣΕΕ προτείνει σε ό,τι αφορά τα περίπτερα:

Να μην καταργηθεί η εντοπιότητα των δικαιούχων και οι περιορισμοί για τους δικαιούχους.

Να μην καταργηθεί ο περιορισμός της μίας άδειας ανά άτομο και τα πληθυσμιακά κριτήρια, γιατί θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την υψηλή ανεργία.

Να μην καταργηθεί ο περιορισμός μίσθωσης στα νομικά πρόσωπα, που αποβλέπουν με την άδεια περιπτέρου να λειτουργούν σούπερ μάρκετ 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα.

Να μεταφερθεί η αρμοδιότητα ρύθμισης του καθεστώτος των περιπτέρων στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει και ένα ακόμη παράδοξο, κατά την ΕΣΕΕ: «στηρίχθηκε στον νόμο 3919/2011, ένα νόμο, που εάν θυμόμαστε καλά, είχε καταψηφίσει το κόμμα σας κατά την συζήτησή του στην Βουλή».
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ