2012-09-18 10:49:41
Φωτογραφία για Το απόγευμα το ραντεβού Στουρνάρα - Ράιχενμπαχ
Με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ συναντάται σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να τεθούν η μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ο τρόπος παρακολούθησης των δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αυτήν την ώρα ο κ.Ράιχενμπαχ έχει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στο κτίριο του πρώην υπουργείου Μεταφορών στου Παπάγου.

Σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι τέλους

Εξαιρετικά σκληρή θα είναι μέχρι και την τελευταία ημέρα η διαπραγμάτευση για να «κλειδώσει» το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, καθώς η τρόικα επιμένει ότι το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα πρέπει να προέλθει από σίγουρες... πηγές όπως η μισθοδοσία του Δημοσίου και οι συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, (ρεπορτάζ: Ν.Τσίτσας, Κ.Τσαχάκης) κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζήτησαν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου.


Τα μέτρα αυτά θα έλθουν να προστεθούν στα περίπου 7,5 δισ. ευρώ που μέχρι τώρα έχει αποδεχτεί και στα οποία επιμένει η τρόικα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η κατάργηση των δώρων σε συνταξιούχους και εν ενεργεία υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, οι κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις πιθανότατα από τα 700 ευρώ, οι περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ αλλά και στα ειδικά μισθολόγια.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχουν περιθώρια για να «σωθούν τα δώρα». Οπως προσθέτει, αυτό που φαίνεται να βγαίνει από την ατζέντα των διαβουλεύσεων είναι οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σε περίπτωση κατά την οποία βρεθεί το 1,5 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες ημέρες και περιοριστεί το «χάσμα» των 4 δισ. ευρώ που χωρίζει στην παρούσα φάση τις δύο πλευρές, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η τρόικα θα αποδεχθεί μεγάλο μέρος από τις παρεμβάσεις σε δημόσια διοίκηση (μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 750 εκατ. ευρώ), Υγεία και Αμυνα ώστε να υπάρξει συμφωνία στο σύνολο του πακέτου και να πιαστεί τελικά ο... μαγικός αριθμός των 11,5 δισ. ευρώ.

Ενημέρωση

Αξίζει να σημειωθεί πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την τρόικα ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Μάλιστα, όπως έλεγε στέλεχος κόμματος στην έξοδο του υπουργείου Οικονομικών, «δυστυχώς δεν είναι αρκετή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και η μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων κατά 15%».

Με αυτά τα δεδομένα ξεκινά ένας αγώνας δρόμου του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να κλείσει το πακέτο εντός της εβδομάδας, καθώς ο κυβερνητικός στόχος είναι να έχουν τελειώσει όλα το αργότερο έως την ερχόμενη Κυριακή, όπως άλλωστε έχει ζητήσει το Eurogroup και το ΔΝΤ.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Στουρνάρας θα έχει σε καθημερινή βάση συναντήσεις με τον Π. Τόμσεν, τον Κ. Μαζούχ και τον Μ. Μορς αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη, ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Σήμερα η τρόικα θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργο και τον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου.

Επίσης οι επικεφαλής αναμένεται να έχουν κατ΄ ιδίαν επαφές με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Αμυνας και Υγείας.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά τη χθεσινή σύσκεψη ότι υπήρξε περαιτέρω πρόοδος, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, οι συζητήσεις συνεχίζονται».
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ