2012-09-18 05:03:04
Φωτογραφία για «Μπορούμε να βοηθήσουμε την Ισπανία αλλά μόνο αν το ζητήσει»
Υπάρχουν «εργαλεία» για να βοηθήσουμε την Ισπανία, όμως εναπόκειται στην ισπανική κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια αν το επιθυμεί, δήλωσε...ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Πρόκειται για ένα θέμα κυριαρχίας και δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς αντί για την ισπανική κυβέρνηση», όμως «όλα τα εργαλεία είναι διαθέσιμα», δήλωσε ο Μοσκοβισί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία του ταξιδιού του στο Λονδίνο.

«Είμαστε διαθέσιμοι, τα εργαλεία υπάρχουν, όμως εκείνοι θα αποφασίσουν», υπογράμμισε. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διέψευσαν την Παρασκευή ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με την Ισπανία σχετικά με ένα σχέδιο βοήθειας της χώρας ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της δεν μπορεί να επέμβει με το νέο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, παρά μόνο αν μια χώρα μέλος της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα υποβάλει επίσημο αίτημα βοήθειας και άρα λάβει σε αντάλλαγμα κάποια μέτρα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της.


Εντείνονται οι πιέσεις στα ισπανικά ομόλογα

Εν τω μεταξύ εν μέσω των φημών και της νευρικότητας που αυτές προκαλούν στις αγορές περί αίτησης της Μαδρίτης για ένα πλήρες πακέτο στήριξη η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς επέστρεψε τη Δευτέρα πάνω από το 6% , για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, ανήλθε έως το 6,007%, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχε κλείσει στο 5,785%.

Οι πιέσεις στα ισπανικά ομόλογα εντάθηκαν, καθώς ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους της χώρας ανακοίνωσε ότι στις 20 Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει σε δημοπρασία 3ετών και 10ετών ομολόγων, με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι αποδόσεις στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, οι οποίοι είχαν σημειώσει την προηγούμενη περίοδο και τα υψηλότερα κέρδη, καθώς η ΕΚΤ όταν αρχίσει να αγοράζει ξανά κρατικά ομόλογα, θα επικεντρώσει τις παρεμβάσεις της σε τίτλους διάρκειας έως 3 έτη.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ