2012-09-17 23:59:08
Φωτογραφία για Πρόταση της Πρωτοβουλίας Πάτρας για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων
Όλοι όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί παρά να αισθάνονται ντροπή για την απαίσια εικόνα που για άλλη μια φορά μας “χάρισε” η τελευταία συνεδρίασή του. Το θέαμα αυτό, μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί οτιδήποτε άλλο εκτός από συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Εγκαίρως, ως “Πρωτοβουλία Πάτρας” είχαμε επισημάνει ότι αυτού του είδους οι συνεδριάσεις με τόσες φωνασκίες, θεατρινισμούς, παραγοντισμούς, κτλ. θα πρέπει να σταματήσουν και είχαμε προτείνει την δυνατότητα της on-line παρακολούθησης των συνεδριάσεων, ώστε (μεταξύ άλλων) να καταδειχτεί περίτρανα ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι προσβάλλουν το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και ενεργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας όταν καταθέσαμε αυτή την πρόταση, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή και υλοποιήθηκε, είχαμε μια μικρή ελπίδα πως θα ήταν ένας έμμεσος τρόπος να τιθασευτούν αυτά τα φαινόμενα παρακμής αφού θα ήταν πλέον σε κοινή θέα από όλους τους πατρινούς και όχι μόνο. Δυστυχώς φαίνεται να μην υπάρχει ίχνος ντροπής και σεβασμού με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά όλοι μας να γινόμαστε μάρτυρες μιας απαίσιας κατάστασης, όπου μάλλον περισσότερο θυμίζει κερκίδα ποδοσφαίρου παρά αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου.


Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση την έχουμε όλοι, από τη δημοτική αρχή και το προεδρείο μέχρι τις λοιπές δημοτικές παρατάξεις και ορισμένους πολίτες που προσέρχονται κατά καιρούς και  ενεργούν με τρόπο τέτοιο που δε συνάδει με το ήθος και το κύρος που θα έπρεπε να έχει το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι ευθύνες βεβαίως οφείλονται να κατανεμηθούν αναλογικά και δίκαια. Σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται στον ίδιο βαθμό η Δημοτική Αρχή με τις παρατάξεις , ούτε ένας Δημοτικός Σύμβουλος με έναν πολίτη.

Εμείς, ως “Πρωτοβουλία Πάτρας” και εγώ προσωπικά, θέλοντας να κομίσουμε ένα διαφορετικό  ήθος στην πολιτική ζωή της πόλης μας, θα επιμείνουμε να καταγγέλλουμε και να διαφοροποιούμαστε από αυτά τα φαινόμενα παρακμής, όπως εξάλλου έχει καταγραφεί στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Την αρχή την κάναμε αμέσως ως νεοεισερχόμενοι στα κοινά της πόλης, με την πρόταση της on-line παρακολούθησης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, δευτερευόντως με την ριζική διαφωνία μας εντός του Δημοτικού Συμβουλίου για τον τρόπο λειτουργίας του και τις τακτικές που μετέρχονται διάφορα μέλη του. Τώρα συνεχίζουμε με την πρότασή μας να λειτουργήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στη βάση τον κανονισμού λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων, προσαρμοσμένο βέβαια στον πιο άμεσο-δημοκρατικό χαρακτήρα συζήτησης που λαμβάνει χώρα ιστορικά στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Γιατί πολύ απλά, τίθενται μια σειρά ερωτημάτων προς κάθε κατεύθυνση. Έχει δει κανείς λόγου χάριν,  εντός της Βουλής των Ελλήνων (όπου και εκεί οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες και ανοιχτές σε κάθε πολίτη):

i) να αναρτώνται πανό και δη από αρχηγούς κομμάτων;

ii) να τοποθετούνται φέρετρα πάνω στα έδρανα των βουλευτών;

iii) βουλευτές να καλούν πολίτες να κατέβουν από τα θεωρεία για να καθίσουν στα βουλευτικά έδρανα και  να τους ανοίγουν τα μικρόφωνα προτρέποντάς τους να πουν ότι έχουν να πουν;

iv) ο κάθε πολίτης να μπορεί όποτε θέλει να διακόπτει την συνεδρίαση, να φωνασκεί ή να σηκώνει καρέκλες με απειλητικές διαθέσεις;

Αυτά είναι πρωτάκουστα πράγματα και αντικατοπτρίζουν μια άλλη πτυχή της βαθύτατης κρίσης που διέρχεται η Ελληνική κοινωνία!

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να φέρει ως θέμα ημερήσιας διάταξης, τον νέο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, το συντομότερο δυνατό. Και από εκεί και πέρα όλοι μας, Δημοτικές παρατάξεις, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες οφείλουμε να τον τηρούμε ευλαβικά. Εμείς ήδη προαναγγείλαμε την πρότασή μας, την οποία βεβαίως θα καταθέσουμε με κάθε λεπτομέρεια και αναλυτικό τρόπο εντός της αιθούσης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ελπίζουμε ότι θα ψηφιστεί ομόφωνα, ώστε να διαφυλάξουμε το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια ριζική αλλαγή πολιτικής κουλτούρας και πρακτικής, η οποία θα καθιερωθεί από τις επόμενες δημοτικές εκλογές (δυστυχώς αυτή τη δημοτική αρχή θα έχουμε μέχρι το καλοκαίρι του 2014) όπου φιλοδοξούμε η “Πρωτοβουλία Πάτρας” με κύριο πυρήνα τη νέα γενιά να είναι ο πρωταγωνιστής!

Με τιμή

Ανδρέας Τζουραμάνης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων

Επικεφαλής “ Πρωτοβουλίας Πάτρας”
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ