2012-09-17 16:18:32
Φωτογραφία για Παράταση εβδομάδων για την δόση, μηνών για την επιμήκυνση ...!!!
Του Γιάννη Αγγέλη

Ξεκαθαρίζουν σταδιακά τα “μπερδεμένα” μηνύματα που στάλθηκαν την Παρασκευή από την Λευκωσία για την Αθήνα. Όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, οι υπουργοί οικονομικών, 

μετά την άτυπη ενημέρωση που είχαν από την τρόικα και τον κ. Στουρνάρα, μετέθεσαν για μετά το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, παρά το γεγονός ότι αρκετά ενωρίτερα θα έχουν ήδη στα χέρια τους την αξιολόγηση της τρόικα.

Ο βασικός λόγος είναι ότι από την προσωρινή αξιολόγηση της τρόικα (και με δεδομένο ότι θα έχει ήδη συμφωνηθεί το πακέτο των μέτρων για τα 11,6 +2 δισ. ευρώ) προκύπτει ότι είναι αδύνατη η έγκαιρη επίτευξη επαρκούς πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 που να επιτρέπει την προσέγγιση βιώσιμου χρέους το 2020!

Παρά το ότι καταγράφονται σοβαρές διαφορές στις εκτιμήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν όσον αφορά τα μεγέθη αυτά, εν τούτοις υπάρχει μια κατ΄ αρχήν συμφωνία ότι η απόκλιση αυτή από τον στόχο του προγράμματος οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης ύφεση και όχι μόνο από τον τρόπο υλοποίησης του μνημονίου.


Η διπλή αυτή διαπίστωση υποχρεώνει το Eurogroup να συζητήσει και να αποφασίσει για την Ελλάδα σε νέα “πολιτική βάση”. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η απόφαση για το δέον γενέσθαι μεταφέρεται από τους (διαφωνούντες μεταξύ τους) υπουργούς οικονομικών, στους ηγέτες της Ευρωζώνης οι οποίοι θα συναντηθούν στις 18 Οκτωβρίου.

Διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας το γεγονός, σημειώνουν ότι αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς αποτελεί την τελευταία βαθμίδα αποφάσεων. Που σημαίνει ότι για να κριθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Juncker, θα πρέπει οι πολιτικές ζυμώσεις να έχουν ξεκαθαρίσει το που θα γείρει η πλάστιγγα από τις 8 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών της Ε.Ε. για να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Θα χρειασθεί στην περίπτωση αυτή μια έκτακτη συνάντηση (πιθανώς τηλεδιάσκεψη) του Eurogroup αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα αν οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν... καταλήξει.

Όλοι πάντως θέλουν να έχει ξεκαθαρίσει το πρόβλημα της Ελλάδας πριν από την σύνοδο του Δεκεμβρίου στην οποία ο στόχος είναι να παρουσιασθεί από την κα. Merkel και τον κ. Hollande ο νέος... οδικός άξονας για την Διακυβερνητική Συμφωνία πολιτικής και δημοσιονομικής ενοποίησης της Ευρώπης.

Όσο για την επιμήκυνση μέχρι το 2016 για την οποία ο κ. Σαμαράς φαίνεται πλέον αποφασισμένος να την προβάλει, και το έκανε ήδη σε “φιλικό έδαφος” με συνέντευξή του στον αμερικάνικο Tύπο, αντιμετωπίζεται θετικά από το ΔΝΤ αλλά με πολλές επιφυλάξεις και διαφορές “αντίληψης” στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη, τόσο στην Κομισιόν όσο και στην ΕΚΤ, η άποψη που φαίνεται να κυριαρχεί είναι ότι για οποιαδήποτε πραγματική συζήτηση για επιμήκυνση θα χρειασθούν δύο θετικές εκθέσεις της τρόικας: Αυτή του Οκτωβρίου και εκείνη του Δεκεμβρίου για να μπει στην τελική φάση συζήτησης η διευκόλυνση του ελληνικού προγράμματος, είτε με μία επιμήκυνση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος είτε με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του επίσημου χρέους.

Μέχρι τότε βέβαια το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ από όσα γνωρίζουμε “δουλεύει” εναλλακτικά σενάρια για το πως θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η “παράταση” αυτή χωρίς να βάλει επιπλέον κεφάλαια η τρόικα...

Το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί πλέον ανεπίσημη αλλά σοβαρή εκδοχή στον λαβύρινθο του ελληνικού μνημονίου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν στο Capital.gr αξιωματούχοι παρόντες στην Λευκωσία, μια τέτοια προοπτική εφόσον δεν ανατραπεί από τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, θα συνοδεύεται και με αναθεώρηση/ επέκταση του πακέτου μέτρων που θα χρειασθεί να καλύψει την χρονική επιμήκυνση του προγράμματος. Τα ποσά του συμπληρωματικού πακέτου εμφανίζονται με πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις στις διάφορες εκδοχές τους.

Το “συμπληρωματικό” πακέτο που θα χρειασθεί, εφόσον «τρέξει» μετά την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου η προοπτική της επιμήκυνσης, δουλεύεται ήδη στην Αθήνα και ενημερώνονται άτυπα οι κοινοτικοί αξιωματούχοι Διαβάστε ακόμα:

- Fekter: Η όποια παράταση, θα αφορά σε εβδομάδες και όχι χρόνια

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ