2012-09-16 11:42:03
Φωτογραφία για Ελληνικό σπριντ έως τις 18 Οκτωβρίου
Ένα σπριντ με δύο σημαντικές ενδιάμεσες στάσεις καλείται να τρέξουν η Ελλάδα αλλά και η τρόικα μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Ημερομηνία που χαρακτηρίζεται ως «ορόσημο», καθώς τότε θα πρέπει να επέλθει η συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για να εξευρεθούν οι τρόποι με τους οποίους θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Το πρώτο κρίσιμο σταυροδρόμι είναι η στο τέλος του επόμενου δεκαημέρου. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχει κλείσει το πακέτο των περικοπών, καθώς και να έχει αναλάβει η κυβέρνηση σημαντικές δράσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών δεν προσκρούσει σε αντιδράσεις από το εσωτερικό πολιτικό σύστημα και κυρίως τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, τότε στις 8 Οκτωβρίου η τρόικα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.


Στην έκθεση αυτή θα περιλαμβάνονται όλα τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και την επίπτωση που θα έχει η διετής παράταση στο χρόνο μείωσης του ελλείμματος. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Για να γίνουν όλα αυτά και το αποτέλεσμα να είναι θετικό για την Ελλάδα, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε τρία κρίσιμα ζητήματα:

1. Να οριστικοποιηθούν οι περικοπές δαπανών

Ο κοινοτικό επίτροπος Όλι Ρεν ενημέρωσε το Eurogroup ότι μέχρι τώρα υπάρχει συμφωνία για τα 7,5 δισ. ευρώ μέτρων εκ του συνόλου των 11,6 δισ. ευρώ. Η τρόικα κάνει ένα βήμα πίσω στο θέμα των απολύσεων, αλλά πληροφορίες θέλουν να έχει κλειδώσει το μέτρο της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

2. Να κλειδώσει η διετής παράταση

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αλλά και οι επικεφαλής του ΔΝΤ κατέστησαν σαφές την Παρασκευή ότι η παράταση θα δοθεί στην Ελλάδα εφόσον εκπληρωθεί ο όρος της λήψης των μέτρων. Κατέστησαν όμως εξίσου σαφές ότι η Ελλάδα δε θα λάβει νέο πακέτο χρηματοδότησης. Οπότε θα πρέπει να συμφωνηθεί ο τρόπος κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργεί στον προϋπολογισμό η επιμήκυνση.

3. Να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους

Είναι ίσως το δυσκολότερο θέμα για την ευρωζώνη, αφού θα πρέπει να επιλέξει έναν τρόπο για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2020. Ο τρόπος αυτός αφορά μία μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που διακρατά ο επίσημος τομέας.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ