2012-09-15 08:42:37
Φωτογραφία για ''ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ'' ΜΕ ΤΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου προβάλλει πλέον ως η μόνη δημοσιονομικά αξιόπιστη εναλλακτική που δέχεται η τρόικα στο μέτρο της ευρείας κλίμακας απολύσεων στον δημόσιο τομέα. 

Ύστερα από την άρνηση των πολιτικών αρχηγών στη σύσκεψη της Τετάρτης να συναινέσουν στις απολύσεις, το οικονομικό επιτελείο έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του να υπολογίσουν το δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.

Σημειώνεται ότι το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ σε έκθεση, πρότεινε τη φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων από το πρώτο ευρώ, με παράλληλη έκπτωση φόρου έως του ποσού των 2.160 ευρώ με παραστατικά.

Όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες, η συζήτηση περί κατάργησης του αφορολογήτου  έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, όταν το ΔΝΤ είχε παραδώσει τη σχετική Έκθεση στον Λουκά Παπαδήμο, δεν πρέπει να συνδέεται με τις συζητήσεις για τις σχεδιαζόμενες περικοπές, καθώς είναι πολύ πιθανόν να εφαρμοστούν όλα ανεξαιρέτως!


Είναι ενδεικτικό ότι στις πρόσφατες συζητήσεις της Τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, ζητήθηκαν από το ΚΕΠΥΟ στοιχεία για τα εισοδήματα που δηλώνουν οι υπόχρεοι ανά κατηγορία (επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες, αγρότες), έτσι ώστε να εκτιμηθεί ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος ή κόστος από τη κατάργηση ή διατήρηση του αφορολογήτου, αντιστοίχως.

Σύμφωνα, δε, με πρόχειρους υπολογισμούς, από τη πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ο Προϋπολογισμός θα είχε ένα όφελος περίπου 3 δις ευρώ.

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet του υπουργείου Οικονομικών. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να υπογραφούν σχετικές υπουργικές αποφάσεις από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη. Με τη διασύνδεση, η καταβολή και η είσπραξη του ΦΠΑ θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και θα καταργηθούν οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ