2012-09-15 05:14:05
Φωτογραφία για Προσπάθειες εκτόνωσης της βίας στην Αίγυπτο
Μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι η Αίγυπτος δεν θεωρείται ακόμη σύμμαχος των ΗΠΑ αλλά οι σχέσεις... των δύο χωρών βρίσκονται σε καλό επίπεδο «χτισίματος» ,οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, απέσυραν την πρόσκλησή τους σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με αφορμή την αντι-ισλαμική ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» που πυροδότησε την οργή των Μουσουλμάνων και βίαιες διαδηλώσεις στον Αραβικό κόσμο.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κάιρο δήλωσε  σε επιστολή του στην εφημερίδα New York Times ότι οι ΗΠΑ και οι αμερικανοί πολίτες δεν μπορούν να θεωρούνται υπεύθυνοι για την ταινία και καταδίκασε την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο.

"Παρά την οργή μας κατά της συνεχούς προβολής παραγωγών παρόμοιων με αυτή την αντι-ισλαμική ταινία που προκάλεσε τις τωρινές βιαιότητες, δεν θεωρούμε την αμερικανική κυβέρνηση ή τους πολίτες των ΗΠΑ υπεύθυνους για τις ενέργειές αυτές που καταχρώνται νόμους οι οποίοι προασπίζουν την ελευθερία της έκφρασης", υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Χαϊράτ ελ-Σάτερ, υπαρχηγός του ισλαμικού κινήματος.


Την ίδια ώρα από την Ρώμη, ο Μοχάμεντ Μόρσι τόνισε ότι η ταινία αποτελεί μια "επίθεση" που "εκτρέπει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα στη Μέση Ανατολή" καταδικάζοντας παράλληλα τις βιαιότητες που προκάλεσε στην περιοχή.

"Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή τη μορφή επίθεσης, αυτή την απόπειρα να υπάρξει διχόνοια. Αυτές οι ανεύθυνες ενέργειες δεν φέρουν κανένα καλό και εκτρέπουν την προσοχή από τα ουσιαστικά προβλήματα όπως η κατάσταση στη Συρία, οι Παλαιστίνιοι και η έλλειψη σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής", τόνισε ο Μόρσι μετά την συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Τζόρτζιο Ναπολιτάτο.

Ταινία-απάντηση ετοιμάζουν οι μουσουλμάνοι

Εν τω μεταξύ, οι Αιγύπτιοι ισλαμιστές ξεκινούν τα γυρίσματα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του προφήτη Μωάμεθ, η οποία θα αποτελέσει την απάντηση στη «Αθωότητα των μουσουλμάνων», που προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες στις αραβικές χώρες.

Η ταινία «Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς τον προφήτη Μωάμεθ;» θα γυριστεί στα αραβικά και θα μεταφραστεί αμέσως στα αγγλικά και γαλλικά. Το σενάριο πρέπει να είναι έτοιμο ήδη σε ένα μήνα και σε αυτό το διάστημα θα σχηματιστεί και η ομάδα των γυρισμάτων, η οποία άμεσα θα ξεκινήσει την παραγωγή του ντοκιμαντέρ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ