2012-09-14 21:02:04
Φωτογραφία για Συνεχίστηκε και σήμερα η δίκη για το Μαρί
H υπεράσπιση των τριών κατηγορουμένων, αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπέβαλε σήμερα στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου που διερευνά τις συνθήκες της τραγωδίας στη Ναυτική Βάση του Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, ότι οι πελάτες της... ενήργησαν σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες. 

Ως εκ τούτου για το αν υπάρχουν ευθύνες η όχι αυτό είναι θέμα της τελικής ετυμηγορίας του Σώματος το οποίο συνέρχεται στο Δικαστικό Μέγαρο της Λάρνακας. Ο Υπαστυνόμος Πυροσβεστικής Μιχάλης Θεοφίλου, πατέρας του αδικοχαμένου κατά την έκρηξη, Παναγιώτη Θεοφίλου, μάρτυρας κατηγορίας, αντεξετάσθηκε σήμερα κατά την 4η ημέρα της διαδικασίας από τους συνηγόρους υπεράσπισης Ε.Ευσταθίου (για Α.Νικολάου και Χ.Χαραλάμπους) και Θ. Κορφιώτη (για Α.Λοιζίδη) για τις τραγικές συνθήκες της 11ης Ιουλίου 2011 που οδήγησαν στην φονική έκρηξη.

Ο Μιχάλης Θεοφίλου, τώρα Επαρχιακός Υπεύθυνος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρνακας, αντεξεταζόμενος από τον Ε
. Ευσταθίου, βασίσθηκε στις απαντήσεις του στο εγχειρίδιο Πυρόσβεσης ERPO (Καναδά, ΗΠΑ, Μεξικό, Αργεντινή) στους κανονισμούς πυροσβεστολογίας που ισχύουν για την Π.Υ. Κύπρου και τη εκπαίδευση του στη Αγγλία, την Καλιφόρνια και την Αθήνα. Παρόμοια εκπαίδευση έκαναν επτά άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί της Π.Υ. Κύπρου. Έδωσε έμφαση στις θέσεις του ότι η Π.Υ. δεν προχωρεί σε κατάσβεση εκρηκτικών υλών και το προσωπικό θα πρέπει να μένει σε απόσταση 1600 μέτρων και να μη επεμβαίνει.

Οι κανονισμοί

Οι κανονισμοί αυτοί ίσχυαν από το 1997, και μετά την τραγωδία στο Μαρί άρχισε η αναθεώρηση τους. Με την άφιξη των πυροσβεστικών οχημάτων σε μια πυρκαγιά, σε ένα στρατόπεδο, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει ο επικεφαλής βαθμοφόρος είναι να αξιολογήσει την κατάσταση και να διασταυρώσει τι είδους υλικό καίγεται. Ακολούθως, να ενημερώσει τον ανώτερο του αξιωματικό ο οποίος αν δεν έχει έτοιμο σχέδιο δράσης, (κάτι που δεν μπορεί να υπάρχει για ένα στρατόπεδο της Ε.Φ. και αποθηκευμένο φορτίο πυρομαχικών), τότε να ετοιμάσει σημείωμα και να του το αποστείλει. Τότε θα πρέπει ο ανώτερος αξιωματικός που έχει την εξουσία, να ελέγξει την κατάσταση και να καθοδηγήσει.

Διάλογος:

Δικαστήριο: Μήπως είναι θέμα του Δικαστηρίου η αξιολόγηση της διαδικασίας που έπρεπε να ακολουθηθεί επί τόπου ;

Θεοφίλου: Τον Μάρτιο του 2011, ο τότε Αναπληρωτής Διευθυντής της Π.Υ. Χ. Χαραλάμπους έδωσε γραπτές οδηγίες για την επανεκπαίδευση του προσωπικού για τα επικίνδυνα υλικά και τα τροχαία δυστυχήματα. Η εκπαίδευση αυτή έγινε για 4 ημέρες, θεωρία και άσκηση στο τέλος. Για την ΕΜΑΚ, δεν έγινε Έγιναν πολλές ερωτήσεις, πολλές απαντήσεις για ένα μισοκαμένο εγχειρίδιο / πυροσβεστολογίας 2004 ERPO που βρέθηκε στη σκηνή και κατατέθηκε κατά την πρώτη ημέρα ως τεκμήριο. Ανήκε στο αείμνηστο Αρχιλοχία Ανδρέα Παπαδόπουλο όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο. Μετά την διατύπωση της θέσης ότι «κανένας δεν είχε το δικαίωμα να επιληφθεί της κατάστασης, εκτός από τον αξιωματικό που ήταν επί τόπου», ακολούθησε έντονη ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Ε. Ευσταθίου και της εκπροσώπου της Κατηγορούσης αρχής κ. Πωλίνας Ευθυβούλου, Δικηγόρου της Δημοκρατίας, για το αν γνώριζαν ο Αρχιλοχίας Παπαδόπουλος και οι υπόλοιποι πέντε άνδρες της ΕΜΑΚ που έχασαν την ζωή τους για το περιεχόμενο των 98 εμπορευματοκιβωτίων.

Δικαστήριο: Το θέμα της ευθύνης είναι θέμα του Δικαστηρίου

Σχετικά με την ανταπόκριση του 5ου κατηγορούμενου Χ.Χαραλάμπους στο σοβαρό και τραγικό αυτό επεισόδιο στο Μαρί , ο Υπαστυνόμος Θεοφίλου κατάθεσε ότι ο Χαραλάμπους κλήθηκε να ετοιμάσει σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιάς μετά την σύσκεψη της 6ης Ιουλίου 2011 που οι αρμόδιοι είδαν το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο με την πυρίτιδα. Ανάμεσα τους ήταν και ο Διευθυντής Υλικού Πολέμου Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης που από 7ος κατηγορούμενος θα κληθεί , μάρτυρας κατηγορίας. Ο Χαραλάμπους συμβούλευσε να πέφτει συνεχώς νερό πάνω από το φουσκωμένο εμπορευματοκιβώτιο για να πέσει υπερθέρμανση και να φύγουν τα ξηρά χόρτα γύρω από τα υπόλοιπα 97 εμπορευματοκιβώτια.

Ε. Ευσταθίου: Δεν είναι αλήθεια ότι ο Χαραλάμπους έχοντας κάποια αναπηρία ο άνθρωπος και μη δυνάμενος να ανεβεί στη συστάδα των εμπορευματοκιβωτίων, εισηγήθηκε να του το κατεβάσουν το φουσκωμένο ώστε να το εξετάσει και να υποβάλει σχέδιο πυροπροστασίας του ;

Θεοφίλου: Ο 5ος κατηγορούμενος ήταν παρόν κατά την σύσκεψη της 6ης Ιουλίου 2011, αξιολόγησε την κατάσταση και έπρεπε να ενημερώσει τον Διευθυντή της Π.Υ. ώστε να βγει γραπτή οδηγία για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο υπαστυνόμος Θεοφίλου ανέφερε ότι τα εμπορευματοκιβώτια έπρεπε α φέρουν την διεθνή πλαστική πορτοκαλί ένδειξη για τις εκρηκτικές ύλες. Ερωτηθείς επίσης για τον ρόλο του Συνταγματάρχη Γ. Γεωργιάδη ο οποίος είπε ότι η πυρίτιδα δεν εκρήγνυται αλλά αυταναφλέγεται, ο μάρτυς απάντησε ότι «το άκουσα ότι το είπε αυτό». Επανέλαβε ότι η Π.Υ. δεν έχει σχέση με την κατάσβεση εκρηκτικών υλών αλλά έχει την τεχνογνωσία για την διαχείριση εκρηκτικών υλών.

Ο Διοικητής της ΕΜΑΚ

Ο Υπαστυνόμος Μιχ. Θεοφίλου αντεξετάσθηκε στη συνέχεια από τον συνήγορο του Α.Λοιζίδη , τον κ. Θανάση Κορφιώτη. Ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι ο 6ος κατηγορούμενος εφ΄όσον πήρε μέρος στη σύσκεψη της 6ης Ιουλίου 2011 μετά την επί τόπου επιθεώρηση της κατάστασης στα 98 εμπορευματοκιβώτια στη Ν.Β. Μαρί , έπρεπε να ενημερώσει τον Διευθυντή της Π.Υ. για τα άκρως επικίνδυνα εκρηκτικά υλικά, αποθηκευμένα για 2μιση χρόνια στο ύπαιθρο και να καθορισθεί ζώνη ασφαλείας. Ρωτήθηκε ο μάρτυρας, αν ο Λοιζίδης δεν έπρεπε να ενημερώσει τον τότε Αναπλ. Διευθυντή Χ. Χαραλάμπους και να ζητήσει οδηγίες και ιδιαίτερα στο επίμαχο θέμα της εκκένωσης του Στρατοπέδου.

Για το επίμαχο θέμα της εκκένωσης του Στρατοπέδου ή όχι που έθεσε ο κ.Κορφιώτης, ο Υπαστυνόμος Θεοφίλου υπέβαλε ότι ήταν ευθύνη των Χαραλάμπους και Λοιζίδη για να αποφασίσουν εφ όσον ήσαν παρόντες στη σύσκεψη της 6ης Ιουλίου και είχαν προσωπική εικόνα για την κατάσταση, και δεν χρειαζόταν ο Αρχιλοχίας Παπαδόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος από τους άλλους πέντε άνδρες της ΕΜΑΚ μέσα στη κόλαση που βρισκόντουσαν να αποφασίσουν τι θά κάνουν. Δικαστήριο προς Θεοφίλου: Τελικά σας έχουν μετατρέψει σε Δικαστήριο

Ο συνήγορος υπεράσπισης ρώτησε αν ο Λοιζίδης θα μπορούσε να πεί ότι «δεν πάω» και να διατάξει εκκένωση του Στρατοπέδου. Ο Υπαστυνόμος Θεοφίλου απάντησε ότι είχε αυτή την εξουσία.

Κορφιώτης: Ο 6ος κατηγορούμενος καθ όδον προς την Ν.Β. Μαρί δεν είχε την εξουσία να διατάξει εκκένωση διότι αυτό θα ήταν παράνομο...

Θεοφίλου: Δεν συμφωνώ.

Κορφιώτης: Δεν είναι αλήθεια ότι ο Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον Λοιζίδη για το τι συμβαίνει και ο τελευταίος του είπε «μείνετε μακριά»;

Θεοφίλου: Αυτό μόνο οι δύο τους το γνωρίζουν.....

Σε παρατήρηση ότι οι έξι άτυχοι άνδρες της ΕΜΑΚ εκπαιδεύθηκαν για την αντιμετώπιση εκρηκτικών υλών και γνώριζαν κατά την άφιξη τους στην Πύλη της Ν.Β.Μαρί στις 4.42 π.μ. της 11ης Ιουλίου 2011, μία ώρα και 8 λεπτά πριν την έκρηξη, αφού μίλησαν με τους στρατιωτικούς για το περιεχόμενο των 98 εμπορευματοκιβωτίων, ο Υπαστυνόμος Θεοφίλου απάντησε ότι «οι έξι άνδρες της ΕΜΑΚ δεν έκαναν κάτι το αντίθετο».

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ