2012-09-11 22:29:31
Φωτογραφία για Αναθεωρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι της Πορτογαλίας
Η χώρα δυσκολεύεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι της τρόικας

Εγινε αποδεκτή η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων της Πορτογαλίας από τους πιστωτές καθώς αδυνατεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών της, κατά δήλωση του πορτογάλου υπουργού Οικονομικών την Τρίτη.

«Ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα περνάει στο 5% του ΑΕΠ για φέτος (έναντι 4,5%) και στο 4,5% το 2013 (έναντι 3%) και στη συνέχεια στο 2,5% το 2014», δήλωσε ο Βίτορ Γκασπάρ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πέμπτης κατά σειρά αξιολόγησης της Πορτογαλίας από τους πιστωτές της όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που της ζητήθηκαν σε αντάλλαγμα για το δάνειο που της χορηγήθηκε το 2011.

Ο Β. Γκασπάρ, διευκρίνισε ότι η αναθεώρηση «μια τροποποίηση του ύψους της χρηματοπιστωτικής βοήθειας» και ότι ο στόχος, για επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές το 2013, παραμένει ενώ σημειώνει ότι «στόχος της αλλαγής αυτής είναι η προσαρμογή του προγράμματος σε μια διαφορετική εξωτερική και εσωτερική πραγματικότητα από αυτήν που αρχικά αναμενόταν».


Η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τους στόχους της για ανάπτυξη ενώ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «η ύφεση για την επόμενη χρονιά θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη». Παράλληλα, το ΑΕΠ θα πέσει 1% το 2013. Η κυβερνητική πρόβλεψη για ύφεση περίπου στο 3% διατηρείται ενώ προβλέπει ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 15,5% και την επόμενη χρονιά στο 16%.

Τα αποτελέσματα αυτά της πέμπτης αποστολής της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) στην Πορτογαλία, τα οποία ανακοίνωσε ο Γκασπάρ, ακολουθούν των νέων μέτρων λιτότητας για το ερχόμενο έτος που ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κοέλιου.

Ο Γκάσπαρ ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να πάρει και περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να «διευρύνει το πρόγραμμά των ιδιωτικοποιήσεων», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω, και ότι θα ανακοινώσει προσεχώς το κλείσιμο ιδρυμάτων που λαμβάνουν κρατική επιδότηση.

Η τρόικα αποδέχθηκε μια αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων μετά την παραδοχή από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας ότι δεν μπορεί να τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση φέτος του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων, την ώρα που η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 3,3% σε ένα έτος και η ανεργία ξεπέρασε το ποσοστό ρεκόρ του 15% του ενεργού πληθυσμού.

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ