2012-09-11 12:15:30
Φωτογραφία για Κατέκτησε το US Open ο Μάρεϊ κόντρα στον Τζόκοβιτς
Xρυσός Ολυμπιονίκης και νικητής στο πρώτο Grand Slam τουρνουά στην καριέρα του ο Άντι Μάρεϊ, επικράτησε σε ένα συγκλονιστικό τελικό του Νόβακ Τζόκοβιτς στο US Open.

Ολόκληρη η Μεγάλη Βρετανία ξενύχτησε για χάρη του Άντι Μάρεϊ, όμως ο ύπνος λίγων ωρών που θα ακολουθήσει θα είναι γλυκός.

Οι Βρετανοί και η κοινότητα του παγκόσμιου τένις περίμεναν 76 χρόνια για τον επόμενο Βρετανό νικητή και η αναμονή ολοκληρώθηκε φέτος στο US Open, χάρη στον 25χρονο από το Ντάνμπλεϊν.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου που είναι... προφανές πως είχε δουλειά και απουσίασε σήμερα από την παρέλαση των Βρετανών Ολυμπιονικών στην αγγλική πρωτεύουσα, επικράτησε με 7-6 (12-10), 7-5, 2-6, 3-6, 6-2 του περσινού νικητή, Νόβακ Τζόκοβιτς στον συγκλονιστικότερο τελικό που έχει γίνει ποτέ στο "Άρθουρ Ας" και η χρονική διάρκεια του οποίου "άγγιξε" τις πέντε ώρες!

Ανήμερα της 79ης επετείου της κατάκτησης του πρώτου Grand Slam τίτλου_και τι σύμπτωση στη Νέα Υόρκη_από τον κορυφαίο τενίστα που ανέδειξε ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Φρεντ Πέρι, ο Μάρεϊ αναδείχθηκε νικητής μετά από τέσσερις χαμένους τελικούς
. "Αύριο θα ξυπνήσει και θα είναι ένας καινούργιος τενίστας", είχε πει πριν από τον τελικό ο Τζον Μάκενρο και το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως ο Σκωτσέζος δεξιόχειρας θα δει το όνομα του ξανά στο Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο ξαφνιασμένος Μάρεϊ και ο αγέλαστος Λεντλ

"Ο Νόβακ είναι τόσο δυνατός, τα δίνει όλα μέχρι το τέλος του αγώνα και πραγματικά δεν γνωρίζω πως τα κατάφερα να βγω νικητής στο τέλος", τόνισε ο Μάρεϊ και ευχαρίστησε τον προπονητή του, Ιβάν Λεντλ, τον πρώτο νικητή στη Νέα Υόρκη ως προπονητής και ως παίκτης (τρεις φορές). Ο πρώην Τσεχοσλοβάκος... έσκασε μια υποψία χαμόγελου.

Η αποψινή βραδιά ήταν από εκείνες που δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Εξίσου άξιζε τον τίτλο και ο Τζόκοβιτς που έχανε με δύο σετ, γύρισε το ματς και επιχείρησε να πάρει τη νίκη από 0-2 κάτω, όπως ο θρυλικός Αμερικανός Πάντσο Γκονζάλες το 1949. Αν δεν τον πρόδιδε το σώμα του και αν βέβαια ο αντίπαλος του δεν αμύνονταν εκπληκτικά στο πέμπτο σετ, ίσως να κρατούσε στα χέρια του το δεύτερο τρόπαιο του.

"Δεν ήταν γραφτό να γίνει, αλλά θέλω να συγχαρώ τον Άντι για το πρώτο Grand Slam στην καριέρα του, το αξίζει πραγματικά. Τα έδωσα όλα και συμμετείχε σε ακόμα έναν σπουδαίο αγώνα, ήταν υπέροχα",  τόνισε ο Τζόκοβιτς που θα παρηγορηθεί και με 500,000 δολάρια εξτρά ως νικητής στη σεζόν στα σκληρά γήπεδα της Βόρειας Αμερικής αυτό το καλοκαίρι.

Η παράδοση και το "μαραθώνιο" πρώτο σετ

Στις 13 προηγούμενες αναμετρήσεις μεταξύ των δύο παικτών, ο νικητής ήταν πάντα εκείνος που κατακτούσε το πρώτο σετ. Όπερ και εγένετο!

Κράτησε λίγο παραπάνω από όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Μία ώρα και 27 λεπτά! To highlight του σετ που κρίθηκε στο τάι μπρέικ με 12 πόντους του Μάρεϊ έναντι 10 του Τζόκοβιτς ήταν ένα ράλι με 54 μπαλιές στα πρώτα γκειμς.

Ο Μάρεϊ προσαρμόστηκε πιο γρήγορα στις συνθήκες του αγώνα με τον δυνατό αέρα και βρέθηκε από πάνω με δύο break. Όμως ο Τζόκοβιτς ηρέμησε, ανέβηκε αρκετά στο φιλέ και έστειλε το σετ στο τάι μπρέικ με τον αντίπαλο του να σπαταλάει πέντε ευκαιρίες για να το πάρει και να πετυχαίνει διάνα στην έκτη.

Σχεδόν η ίδια εικόνα και στο δεύτερο σετ με τον Μάρεϊ να προηγείται με 4-0. Στο 5-2 είδε τον Τζοκοβιτς να ισοφαρίζει τον αγώνα σε 5-5. Ακολούθησε το break και προηγήθηκε με 2-0 σετ.

Η συνέχεια του τελικού ήταν διαφορετική με τον Τζόκοβιτς να παίζει σαν "δαιμονισμένος" στο έκτο γκέιμ και ενώ βρισκόταν μπροστά με 3-2, ωστόσο ο Μάρεϊ είχε δύο ευκαιρίες για break (40-15) τις οποίες έχασε.

Αλλαγή κλίματος και η ύστατη προσπάθεια

Από εκείνο το σημείο έμοιαζε με νικημένο άνθρωπο. Έχασε τα επόμενα δύο με 6-2 και 6-3 και κάθισε απογοητευμένος στην καρέκλα του. Ωστόσο οι... μεγάλες δυνάμεις ήταν στο πλευρό του, ο Τζέιμς Μποντ (ο Σκωτσέζος ηθοποιός Σον Κόνερι) και ο Ζαν-Λικ Πικάρντ του Star Trek (ο Άγγλος ηθοποιός Πάτρικ Στιούαρτ).

Καταπονημένοι οι δύο "μονομάχοι", αχόρταγο το κοινό που αποδοκίμασε τον Τζόκοβιτς γιατί πήρε ιατρικό τάιμ άουτ λίγο πριν από το τελευταίο γκέιμ και ο Σέρβος ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση, χειροκροτώντας ειρωνικά. Ο Μάρεϊ δε χαρακτήρισε "ζελέ" τα πόδια του από την κούραση.

Σε αυτή την κατάσταση βγήκαν να παίξουν στο σημαντικότερο σετ της χρονιάς, το πέμπτο. Μάλλον ο Πέρι κατεύθυνε από εκεί ψηλά το χέρι του διαδόχου του και με ένα love γκέιμ ο Μάρεϊ προηγήθηκε με 4-2 και μετά από τέσσερις ώρες και 54 λεπτά στο μεγαλύτερο σε διάρκεια τελικό, κάλυψε το πρόσωπο του με τα χέρια του. Δεν είχε ώρα για δάκρυα!

Δεν είναι πλέον ο καλύτερος τενίστας δίχως Grand Slam τίτλο και για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια και τον Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο, υπάρχει καποιος άλλος νικητής εκτός από τους Big Three (Ράφα Ναδάλ, Ρότζερ Φέντερερ, Τζόκοβιτς). Ή πρέπει πλέον να δεχτούμε πως οι Big Three έγιναν Big Four με την προσθήκη του "Muzza";

Ο Τζόκοβιτς παραμένει φέτος ο καλύτερος τενίστας. Ένας παιδικός του φίλος που τον συνάντησε για πρώτη φορά στα έντεκα του χρόνια και τον νίκησε, του πήρε το αήττητο στα γήπεδα με σκληρή επιφάνεια. Μόνο που τώρα δεν τους παρακολούθησαν πέντε άνθρωποι, αλλά ολόκληρος ο αθλητικός πλανήτης.

Πηγή:sport24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ