2012-09-11 08:50:07
Φωτογραφία για ΟΤΕ: ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕRΝΕΤ
Με ταχύτητες που θα φτάνουν έως τα 50 Mbps, θα είναι δηλαδή διπλάσιες από τις σημερινές, θα μπορούν να σερφάρουν σύντομα οι καταναλωτές που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες υπάρχει εγκατεστημένο δίκτυο VDSL. 

H Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ενέκρινε την ταυτόχρονη διάθεση στην αγορά χονδρικής και λιανικής των υπηρεσιών VDSL που θα προσφέρει στους καταναλωτές γρήγορο Internet.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή ενέκρινε τις τιμές λιανικής που πρότεινε ο ΟΤΕ και που ξεκινούν από 19,90 ευρώ και φτάνουν ως τα 29,90 ευρώ το μήνα για την παροχή στους καταναλωτές ιντερνέτ μέχρι και 50 Mbps μέσω VDSL, χωρίς όμως στο κόστος να περιλαμβάνεται το πάγιο της γραμμής.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές χονδρικής αυτές, αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που είχε προτείνει ο ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΟΤΕ προς την ΕΕΤΤ οι τιμές λιανικής, που αφορούν τόσο VDSL από Αστικά Κέντρα, όσο και από Υπαίθριους Κατανεμητές διαμορφώνονται ως εξής:


- Για Ταχύτητα Πρόσβασης έως 30 Mbps με τιμή 19,90 ευρώ το μήνα. 

- Για Ταχύτητα Πρόσβασης έως 50 Mbps με τιμή 29,90 ευρώ το μήνα. 

Επίσημα πάντως η έγκριση της ΕΕΤΤ αναμένεται να δοθεί την επόμενη εβδομάδα οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί η ταυτόχρονη διάθεση των υπηρεσιών VDSL από τον ΟΤΕ και τους εναλλακτικούς παρόχους.

Η προσέγγιση που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα μεταξύ του ΟΤΕ και των εναλλακτικών παρόχων ήταν, όπως όλα δείχνουν, κρίσιμο σημείο προκειμένου να προχωρήσει η έγκριση των τιμολογίων που αναμένονταν εδώ και πολύ καιρό.

Σε ετοιμότητα από τον Φεβρουάριο του 2011 

Ο ΟΤΕ ήδη από τον Φεβρουάριο του 2011 δηλώνει έτοιμος να διαθέσει στους πελάτες του τις νέες υψηλές ταχύτητες, ενώ το ίδιο διάστημα ανακοίνωσε και τις τιμές χονδρικής για τους εναλλακτικούς παρόχους.

Ωστόσο η ΕΕΤΤ με απόφασή της επέβαλε στον ΟΤΕ προσωρινά μέτρα, με τα οποία τον υποχρεώνει να μην διαθέσει τις νέες ταχύτητες στους καταναλωτές για τουλάχιστον 6 μήνες.

Νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2011, η ΕΕΤΤ αποφάσισε ότι η διάθεση υπηρεσιών VDSL από τον ΟΤΕ θα πρέπει να γίνει έξι μήνες μετά την έγκριση των τιμών χονδρικής.

Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου εγκρίνονται οι τιμές χονδρικής, ωστόσο στο τέλος Ιουνίου η ΕΕΤΤ δεν ενέκρινε τα τιμολόγια λιανικής τα οποία είχε ήδη υποβάλλει κάποιους μήνες νωρίτερα ο ΟΤΕ. Στο διάστημα αυτό ΟΤΕ και ΕΕΤΤ αναλώνονται σε ανταλλαγή επιστολών για επιπλέον στοιχεία σε σχέση με τα τιμολόγια ενώ την ίδια η CYTA ξεκινά την διάθεση υπηρεσιών VDSL.

Ο ΟΤΕ είναι έτοιμος να προσφέρει γρήγορο Internet, με ταχύτητες που θα φτάνουν έως 50 Mbps άμεσα διαθέσιμες σε 165 περιοχές σε όλη την Ελλάδα που έχει εγκατασταθεί τεχνολογία VDSL από το Αστικό Κέντρο.

Πρόκειται για περιοχές σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σέρρες, Καλκάνη Σερρών, Ξάνθη, Αμπελοκήπους (Ζωγράφου), Βούλα, Καλαμάκι, Βουλιαγμένη, Τερψιθέα, Γλυφάδα, ΒΙ.ΠΕ. Ασπροπύργου, και Σέρρες (Νέο Σούλι) που έχουν ήδη εγκατεστημένη τεχνολογία VDSL σε Υπαίθριους Κατανεμητές (KV). 

Μεγάλη καθυστέρηση 

Σε κάθε περίπτωση πάντως η χώρα μας έχει μείνει πίσω, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, και σε ότι αφορά το πολύ γρήγορο ίντερνετ.

Η Στρατηγική 2020 για την Ευρώπη πέρα από τον στόχο να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι για πρόσβαση στο broadband έως το 2013 θέτει, επίσης, ως επιπλέον στόχους έως το 2020 να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι τη δυνατότητα να απολαμβάνουν υψηλές ταχύτητες άνω των 30 Mbps και τουλάχιστον τα μισά νοικοκυριά στην Ευρώπη να έχουν σύνδεση στο internet με ταχύτητες που θα ξεπερνούν τα 100 Mbps.

Οι στόχοι αυτοί στην περίπτωση της Ελλάδας θεωρείται απίθανο να πιαστούν καθώς το έργο την δημιουργία δικτύου FTTH (οπτική ίνα) παραμένει ακόμη σχέδιο επί χάρτου.

 

με πληροφορίες από το Euro2Day
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ