2012-09-11 05:47:04
Φωτογραφία για «Πράσινη μάχη» για τον Λευκό Οίκο
Ανάμεσα στα δυο άκρα θα κληθούν να επιλέξουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, όσον αφορά την... ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική των ΗΠΑ. Από τη μία, ο νυν πρόεδρος και υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα, που στην τετράχρονη θητεία του έχει αποκτήσει τη φήμη του πιο «πράσινου» προέδρου στην ιστορία της χώρας, και, από την άλλη, ο αντίπαλός του, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ, που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη στους υδρογονάνθρακες.

Η ενέργεια είναι ο κρισιμότερος τομέας στην ατζέντα των δυο υποψηφίων και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των ψηφοφόρων. Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει να επιδείξει πλούσιο έργο όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (AΠΕ). Επιμένει, δε, στη θέση του για επενδύσεις στην «καθαρή» ενέργεια και στη σταδιακή αποδέσμευση της χώρας από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Κρυφά χαρτιά

Αν και ο ίδιος συνεχίζει να προτάσσει την «πράσινη» στροφή στην οικονομία των ΗΠΑ για να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και οι θέσεις εργασίας, πολλοί είναι αυτοί που τον κατηγορούν πως ακόμη κρατά κρυφά τα χαρτιά του για την ενεργειακή πολιτική που θα ακολουθήσει σε περίπτωση επανεκλογής του. Ο Μπάρακ Ομπάμα υπήρξε από την αρχή της θητείας του υπερασπιστής των ΑΠΕ - τομέας στον οποίο έχουν επενδυθεί αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια από το 2008 μέχρι σήμερα. Στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του η παραγόμενη αιολική και ηλιακή ενέργεια διπλασιάστηκε, ενώ την περίοδο 2010 - 2011 οι εισαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 10%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου λιγότερα την ημέρα.

Ενδεικτικό της στροφής που έχει συντελεστεί στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ είναι πως περισσότερα από 12,5 εκατομμύρια νοικοκυριά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρεύμα χάρη στη δύναμη του ανέμου, καθώς η παραγόμενη αιολική ενέργεια ξεπερνά τα 50.000 MW. Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα έχει υποσχεθεί να σταματήσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και να σώσει τον πλανήτη.

Το πρόγραμμα του «βρόμικου» Μιτ Ρόμνεϊ, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη. Η δική του περιβαλλοντική ατζέντα στηρίζεται στο όραμα μιας χώρας η οποία θα κατακλύζεται από γεωτρύπανα και πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει επί της ουσίας αποκηρύξει τις ΑΠΕ. Μάλιστα, έχει αναφέρει πως ο τομέας αυτός δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ότι πρωταρχικός του στόχος, σε περίπτωση που εκλεγεί, θα είναι η κατακόρυφη αύξηση των εξορύξεων για πετρέλαιο και αέριο. Επίσης, έχει δηλώσει πως δεν συμφωνεί με το Πρωτόκολλο του Κιότο. «Εγώ σας υπόσχομαι πως θα βοηθήσω εσάς και τις οικογένειές σας», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος σε μία από τις ομιλίές του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Παράλληλα, έχει δηλώσει πως είναι διαμετρικά αντίθετος στην επέκταση του σχέδιου του Ομπάμα, που προβλέπει επιδότηση για κάθε παραγόμενη κιλοβατώρα από ανεμογεννήτριες. Σήμερα, στον τομέα των αιολικής ενέργειας εργάζονται περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι και σε περίπτωση κατάργησης των επιδοτήσεων οι απολύσεις θα αυξηθούν κατακόρυφα, ενώ το πισωγύρισμα στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα δεν θα έχει προηγούμενο. «Το ενεργειακό σχέδιο του Ρόμνεϊ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρωτοποριακό μόνο στην περίπτωση που ζούσαμε το 1912», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Μάικλ Μπρουν, εκτελεστικός διευθυντής σε μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, τη «Sierra Club».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ