2012-09-11 02:45:27
Φωτογραφία για Τελετή έναρξης στον Βόλο για το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συγχρονισμένης Κολύμβησης Νεανίδων [Video]
ΣΗΜΕΡΑ το απόγευμα στις 7.30 στην παραλία του Βόλου.

Ο Βόλος, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ναυταθλητισμού, αφού σήμερα, Τρίτη, το απόγευμα στις 7.30 αναμένεται η τελετή έναρξης του 13ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Συγχρονισμένης Κολύμβησης Νεανίδων, που διοργανώνεται από την Παγκόσμια Κολυμβητική Ομοσπονδία (FINA) και την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Η τελετή, που θα προβάλλεται ζωντανά από μεγάλη οθόνη που θα είναι τοποθετημένη στο χώρο της παραλίας, θα ξεκινήσει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου, η οποία θα συνοδεύσει μουσικά την πορεία της “Αργώ” από το σημείο πρόσδεσης, έως ότου το καράβι δέσει στο «κορδόνι» της παραλίας.

Από την Αργώ θα αποβιβαστούν 34 κωπηλάτες οι οποίοι θα παραδώσουν τις σημαίες των χωρών στις ομάδες των αθλητριών για να ξεκινήσει η παρέλασή τους. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ιστιοφόρα του ΝΟΒ θα πλέουν κατά μήκος της παραλίας. Τη διαδρομή της παρέλασης θα παρακολουθούν οι θεατές όχι μόνο ζωντανά αλλά και από το video wall που θα στηθεί κατά μήκος της εξέδρας στην οποία θα πραγματοποιηθεί η τελετή.


Τις αθλήτριες θα καλωσορίζει εκφωνητής στην ελληνική γλώσσα, στην αγγλική αλλά και στη γλώσσα της κάθε ομάδας.

Με το πέρας της παρέλασης και αφού οι ομάδες λάβουν θέση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, η Φιλαρμονική Ορχήστρα θα αποδώσει τον ύμνο της FINA με παράλληλη έπαρση της ελληνικής σημαίας, της σημαίας της FINA και της σημαίας των αγώνων που αποτελείται από τα διακριτικά των χωρών που συμμετέχουν στους αγώνες.

Θα ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Εκπρόσωπο της FINA Bureau Liaison QUIPING ZHANG, τον Πρόεδρο της ΚΟΕ Δημήτρη Διαθεσόπουλο, τον Δήμαρχο της πόλης και την έναρξη θα κηρύξει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Στη συνέχεια θα προβληθεί ολιγόλεπτο video με θέμα την περιοχή του Βόλου και της Θεσσαλίας και θα ακολουθήσει χοροθεατρικό δρώμενο σε σύλληψη - χορογραφία της Χρυσηίδας Λιατζιβίρη με χορεύτριες από τη Δημοτική Σχολή Χορού.

Το καλλιτεχνικό κομμάτι θα ολοκληρώσουν οι CARACATU, το βολιώτικο συγκρότημα των ταλαντούχων μουσικών, οι οποίοι αποτελούν μία αξιόλογη ελληνική πρόταση στους ρυθμούς των κρουστών μουσικών οργάνων και των οποίων την καλλιτεχνική ευθύνη έχει ο Κώστας Μέρος. Με τους ήχους των κρουστών, το λιμάνι του Βόλου θα γεμίσει με σκάφη, τα οποία φωτισμένα με πυρσούς θα συμβάλλουν στη δημιουργία πανηγυρικής ατμόσφαιρας για να κορυφωθεί η γιορτή.

ΔΕΙΤΕ και ΑΚΟΥΣΤΕ πλάνα από τις προπονήσεις των αθλητριών την Παρασκευή, αλλά και δηλώσεις του προέδρου της ΚΟΕ Δ. Διαθεσόπουλου, του αντπροέδρου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π Ν. Μαυρόπουλου και του Δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη:

Το καλλιτεχνικό κομμάτι της τελετής

Η διεθνής γλώσσα του χορού επελέγη από τον Σπύρο Μαβίδη για το βασικό καλλιτεχνικό κομμάτι της τελετής έναρξης του Πρωταθλήματος. Τη χορογραφία ανέλαβε η χορογράφος Χρυσηϊς Λιατζιβίρη, η οποία είναι χορεύτρια, χορογράφος, δασκάλα χορού και μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων καθώς και του Σωματείου Εργαζομένων στο χώρο του Χορού. Έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια και χορογράφος σε πολλές παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Φεστιβάλ Αθηνών υπό την καθοδήγηση σπουδαίων σκηνοθετών. Επίσης έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια με Έλληνες και ξένους χορογράφους. Τη χορογραφία της ερμηνεύουν οι μαθήτριες της Δημοτικές Χορού : Βασιλείου Λυγερή, Δεληγιαννίδη Πηνελόπη, Θαμνοπούλου Νικολέττα, Κοντοχρήστου Δήμητρα, Κυτούδη Βάγγη, Μανίνη Λιζέτα, Μαργαρίτη Ανδρομάχη, Μαρτίου Σοφία, Πάπα Άλκηστις, Παππά Μαρίνα, Τσιτσιπά Έλλη και η ηθοποιός Περδίκη Μαρία.

Τα κοστούμια των χορευτριών είναι της Ιωάννας Τουλούπη και οι φωτισμοί της χορογραφίας του Κώστα Π. Τατάκου.

Το χοροθεατρικό δρώμενο

Ο σύγχρονος χορός, μία από τις πλέον εκφραστικές μορφές των παραστατικών τεχνών, προσφέρεται ιδιαίτερα για να «ακουμπήσει» ένα κοινό αποτελούμενο από αθλήτριες τριάντα τεσσάρων διαφορετικών χωρών που θα αγωνιστούν σε ένα άθλημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την τέχνη. Σε αυτή τη μεγάλη πολύ πολιτισμική γιορτή του αθλητισμού που έχει την τιμή να φιλοξενεί η πόλη του Βόλου, η τελετή έναρξης έχει ως στόχο το καλωσόρισμα των αθλητών, την παρουσίασή τους στο κοινό της πόλης και την έναρξη μίας επικοινωνίας ανάμεσα στους φιλοξενούμενους και τους οικοδεσπότες.

Η ομάδα των χορευτριών της Δημοτικής Σχολής Χορού εργάστηκε σκληρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της χορογραφίας. Μέσα από την επαφή της με τη συγχρονισμένη κολύμβηση, η χορογράφος διαπίστωσε ότι πρόκειται για άθλημα και συνάμα τέχνη του χορού στο νερό. Η κίνηση των αθλητριών στην πισίνα, δημιουργεί ψευδαίσθηση και τα σώματα μπλέκονται με το υγρό στοιχείο. Μετατρέπονται σε πλάσματα του νερού και συχνά η πλαστικότητά τους τα κάνει να μοιάζουν και τα ίδια με νερό. Έμπνευση της χορογραφίας της αποτέλεσε αυτό ακριβώς.

Το νερό, η κίνησή του, τα σχήματα του, οι δυναμικές του διακυμάνσεις και διαθέσεις προερχόμενα από την κίνηση των αθλητριών μέσα σε αυτό. Παράλληλα η δύναμη που σου δίνει αναπόφευκτα η επαφή με τη γη στο χορό, χρησιμοποιείται για να υπαινιχθεί είτε και να καταδείξει την προσπάθεια των αθλητριών και τον μόχθο προς την επίτευξη του στόχου και την τελική «εκτόξευση» στο βάθρο της νίκης.

Μουσικό event

Το χοροθεατρικό δρώμενο θα ακολουθήσει παρουσίαση μουσικού event από τους Caracatu.

Οι Caracatu είναι μια ομάδα Βραζιλιάνικων κρουστών με έδρα το Βόλο και δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011. Είναι ένα «ανοιχτό σχολείο» που ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει για να μάθει την τέχνη των κρουστών, του ρυθμού και της Βραζιλιάνικης και όχι μόνο κουλτούρας.

Το σύνολο των κρουστών της μπάντας αποτελείται συνήθως από δεκαπέντε άτομα, αριθμός που πολύ συχνά ποικίλλει λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου, oι οποίοι παίζουν και χορεύουν στους ρυθμούς της Samba , Samba Reggae κλπ.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ενα ζωντανό σόου το οποίο μπορεί, είτε να ξεχυθεί στο δρόμο, είτε να ανέβει σε μία σκηνή, γεμίζοντας τον κόσμο με μουσική, ενέργεια και ρυθμό.

Το σύνολο της εκδήλωσης πλαισιώνεται από ρυθμούς που θα αποδώσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου. Το σταθερό σχήμα που εκπροσωπεί επάξια τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου από την ίδρυσή του στις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα. Μαέστρος της Ορχήστρας για την εκδήλωση της Τελετής Έναρξης θα είναι ο Βασίλης Τασούδης.
e-volos.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ