2012-09-10 14:45:07
Φωτογραφία για Σε διπλό κλοιό η Θεσσαλονίκη
Πλήθος κόσμου στις τέσσερις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 31 συλλήψεις στις μικροσυμπλοκές που ακολούθησαν την κινητοποίηση

Η πορεία των αστυνομικών - πυροσβεστών - λιμενικών κατέληξε στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, όπου οι διαδηλωτές παρέμειναν για τουλάχιστον μία ώρα

Περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αγρότες, επαγγελματίες, φοιτητές, μέλη πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων και? φίλαθλοι έδωσαν το «παρών» στις τέσσερις συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της 77ης ΔΕΘ.

Η μαζικότητα των συγκεντρώσεων -η εκτίμηση για 30.000 άτομα ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ.- και οι διαφορετικές κατευθύνσεις που ακολούθησαν οι πορείες δημιούργησαν ένα πολύχρωμο σκηνικό σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης, που ήταν αποκλεισμένο από νωρίς. Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν δυναμικά και ειρηνικά τη διαμαρτυρία τους για τα νέα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, την ανεργία που καλπάζει και τη ζοφερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού.


Οι 3.500 αστυνομικοί που είχαν παραταχθεί στα δύο κύρια σημεία κατάληξης των συγκεντρώσεων -το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και τη νότια πύλη της ΔΕΘ- και ακολουθούσαν διακριτικά τις πορείες, δεν χρειάστηκε να επέμβουν, παρά μόνο το βράδυ, μετά τη λήξη των διαδηλώσεων.

Τότε, ομάδες νεαρών που συμμετείχαν στα μπλοκ των αντιεξουσιαστών συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Καμάρας, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και επιτέθηκαν με πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

Ακολούθησε κυνηγητό στους κάθετους δρόμους της Εγνατίας, όπου σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές και οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 31 συλλήψεις. Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και αποχώρησε μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών. Νωρίτερα -πριν και κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων- είχαν γίνει 36 προληπτικές προσαγωγές ατόμων, τα οποία στο σύνολό τους αφέθηκαν ελεύθερα.

«Αδικα μέτρα»

Από το άγαλμα του Βενιζέλου, όπου έγινε η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος της πρώτης, Γ. Παναγόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τα μέτρα που ετοιμάζει είναι για άλλη μια φορά άδικα, άνισα, οριζόντια και σίγουρα αναποτελεσματικά, ενώ ο πρόεδρος του Ε. Κ. Θεσσαλονίκης Π. Τσαραμπουλίδης προανήγγειλε νέο γύρο κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Το «παρόν» έδωσε για λίγο και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος εμφανίστηκε στον χώρο της εκδήλωσης, έκανε μια δήλωση στα ΜΜΕ και αποχώρησε πριν από την έναρξη της πορείας.

Σε αυτήν κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά ότι ήρθε στη ΔΕΘ «σαν τον κλέφτη» γιατί δεν είχε τι να πει σε μια πόλη όπου έναν χρόνο πριν «έδωσε την τελευταία αντιμνημονιακή του παράσταση».

Λίγο νοτιότερα, στην πλατεία Αριστοτέλους, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έδινε το «παρών» στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και ζητούσε την απελευθέρωση από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων. Στην πορεία που ακολούθησε, αγρότες, μέλη της ΠΑΣΥ, πέταξαν καρπούζια και μήλα στο πέρασμά τους μπροστά από τη ΔΕΘ.

Κινητοποίση ενστόλων

«Αγανακτισμένοι» οι αστυνομικοί με τις περικοπές

Ψήφισμα με αιτήματα στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης

Το μεσημέρι του Σαββάτου, στον Λευκό Πύργο, ένστολοι των τριών Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί) έδωσαν δυναμικό «παρών» στη δική τους συγκέντρωση, στην οποία διαμαρτυρήθηκαν για τις επερχόμενες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, ενώ προκάλεσαν αίσθηση με τα συνθήματά τους, τα οποία θύμιζαν το κίνημα των «Αγανακτισμένων» που είχαν κατασκηνώσει πέρυσι το καλοκαίρι στον ίδιο χώρο. Ορισμένα απ' αυτά ήταν «Μια νύχτα μαγική, σαν την Αργεντινή, να δούμε στο ελικόπτερα ποιος θα πρωτομπεί» και «Ε, ε, ε - ο, ο, ο, πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω».

Στον χώρο της διαδήλωσης βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μητρόπουλος, Π. Κουρουμπλής, Δ.Τσουκαλάς και Δ. Χαραλαμπίδου και της Χρυσής Αυγής Α. Γρέγος και Α. Ματθαιόπουλος. Μοναδικός βουλευτής από τη ΝΔ ήταν ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης.

Επίσης, έδωσαν το «παρών» ο εν αργία περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ο τελευταίος πήρε τον τηλεβόα και μίλησε στους διαδηλωτές, καλωσορίζοντάς τους στην πόλη και εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους.

Ακολούθησε πορεία με κατάληξη το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», όπου παρέμειναν για περισσότερη από μία ώρα. Αντιπροσωπεία τους, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ Χρήστο Φωτόπουλο, συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, στον οποίο επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα των ενστόλων.

Υποδοχή Σαμαρά

Εντυσαν το «Ολύμπιον» στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ

Με μια ακτιβιστική ενέργεια «υποδέχτηκαν» τον Α. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 77ης ΔΕΘ περίπου 100 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωί του Σαββάτου. Ανάρτησαν τέσσερα μεγάλα πανό, με τις λέξεις «Αλληλεγγύη», «Ανατροπή», το σύνθημα «Δεν θα περάσουν» και την υπογραφή «ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ», στην πρόσοψη του κτιρίου του κινηματοθεάτρου «Ολύμπιον» στην πλατεία Αριστοτέλους.

Νωρίτερα είχαν επιχειρήσει να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, την ώρα που στο συνεδριακό κέντρο «Corona» ο πρωθυπουργός κήρυττε τα εγκαίνιά της, αλλά υπαναχώρησαν λόγω της ισχυρής αστυνομικής δύναμης που υπήρχε στον χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ως δεύτερη επιλογή να «ανεβάσουν» τα πανό στον Λευκό Πύργο, αλλά την εγκατέλειψαν και αυτή λόγω των μέτρων ασφαλείας και της ισχυρής παρουσίας αστυνομικών, για να κατευθυνθούν τελικά στο «Ολύμπιον».
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ