2012-09-10 12:29:17
Φωτογραφία για Κλειδώνει ο κανόνας Volcker  για την ευρωζώνη
By Patrick Jenkins και Brooke Masters

Οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να αναγκαστούν να διαχωρίσουν (ringfence) τις δραστηριότητες trading βάσει του σχεδίου που αναδεικνύεται ως η επικρατέστερη θέση για την πανευρωπαϊκή αναθεώρηση της δομής του τραπεζικού συστήματος. 

Μόλις ένα μήνα πριν την κοινοποίηση του πορίσματος της επιτροπής Liikanen, πηγές προσκείμενες στο θέμα, αναφέρουν ότι η ισχυρή πλειοψηφία στηρίζεται υπέρ ενός συνδυασμού της βρετανικής και της αμερικανικής προσέγγισης για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των τραπεζών – παίρνοντας δηλαδή στοιχεία τόσο από τον Κανόνα Volker όσο και από τις προτάσεις της επιτροπής Vickers. 

Η βασική αρχή του Κανόνα Volkcer στις ΗΠΑ είναι η απαγόρευση του αποκαλούμενου proprietary trading – των επενδύσεων δηλαδή που γίνονται με κεφάλαια της ίδιας της τράπεζας. Η βρετανική επιτροπή Vickers κατέληξε ότι οι δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής θα πρέπει να διαχωριστούν από τις επενδυτικές δραστηριότητες των τραπεζών. 


Βάσει του σχεδίου για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων trading, κάθε τράπεζα που υπερβαίνει ένα ανώτατο όριο trading ως ποσοστό του συνόλου των δραστηριοτήτων – το οποίο θα τεθεί στο χαμηλό επίπεδο του 5% - θα υποχρεώνεται να δημιουργήσει μία θυγατρική με ξεχωριστά κεφάλαια που θα φιλοξενεί αυτές τις δραστηριότητες. Δύο άτομα που πρόσκεινται στην επιτροπή Liikanen – η οποία δημιουργήθηκε το Νοέμβριο από τον Michel Barnier- αναφέρουν ότι σε συνάντηση στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε σημαντική πρόοδος προς την επίτευξη ομόφωνης συμφωνίας. Τουλάχιστον 7 άτομα από την 11μελή επιτροπή φέρονται να στηρίζουν τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων trading. 

Ένα μέλος της επιτροπής αντιτίθεται σθεναρά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ δύο μέλη τηρούν ενδιάμεση στάση. Η συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να αφορά τη δημιουργία μίας διαχωρισμένης ενότητας μόνο στην περίπτωση που η τράπεζα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί βάσει των όρων της αποκαλούμενης «διαθήκης», δηλαδή του σχεδίου εκκαθάρισης που υποχρεούνται οι τράπεζες να προετοιμάσουν στο πλαίσιο μίας ξεχωριστής διαδικασίας ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων. 

Η επιτροπή δημιουργήθηκε από τον κ. Barnier καθώς υπήρχαν σχετικά αιτήματα από πολλές γωνιές της Ευρώπης να ακολουθήσει τις πρωτοβουλίες που έγιναν σε Βρετανία και ΗΠΑ. Στην επιτροπή προεδρεύει ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας Erkki Liikanen και τα μέλη της είναι τραπεζίτες και γνωστοί οικονομολόγοι. 

Ο κ. Liikanen, ο οποίος δεν έχει κοινοποιήσει τη δική του θέση, ούτε καν σε άλλα μέλη της επιτροπής, αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή του στις αρχές Οκτωβρίου. Στη συνέχεια ο επίτροπος θα εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης της έκθεσης πριν την κοινοποίησή της. 

Ο κ. Barnier αρχικά αντιμετώπισε με ψυχραιμία την όποια πρόταση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες ενώ είναι άγνωστη η θέση του ως προς την επίμαχη πρόταση για διαχωρισμό των δραστηριοτήτων trading. Άτομα προσκείμενα στις εξελίξεις όμως, αναφέρουν ότι είναι μάλλον απίθανο να τροποποιήσει σημαντικά την έκθεση. 

Η έκθεση αναμένεται επίσης να υιοθετεί την κατεύθυνση και άλλων διεθνών πρωτοβουλιών – όπως τους κανόνες για κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα της Βασιλείας ΙΙΙ και την εισαγωγή λόγου μόχλευσης για να μπει ένα όριο στο μέγεθος του ισολογισμού σε σχέση με τα υφιστάμενα κεφάλαια. 

ΠΗΓΗ: FT.com 

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ