2012-09-10 08:37:06
Φωτογραφία για ΖΑΝ-ΚΡΙΣΤΟΦ ΚΑΜΠΑΝΤΕΛΙΣ Ο Ελληνας που διεκδικεί τα ηνία των Σοσιαλιστών
Ο εθνικός γραμματέας του PS και άλλοτε δεξί χέρι του Ντομινίκ Στρος Καν είναι το φαβορί για να πάρει το δαχτυλίδι της διαδοχής από τη Μαρτίν Ομπρί

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα επί Μιτεράν και εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1988.Ενας Ελληνας είναι το φαβορί για να αναλάβει τα ηνία του κυβερνώντος γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Πρώην κομμουνιστής, ηγετική προσωπικότητα του φοιτητικού κινήματος και δεξί χέρι του Φρανσουά Μιτεράν, του Λιονέλ Ζοσπέν, του Ντομινίκ Στρος Καν και σήμερα της Μαρτίν Ομπρί, ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς (ή ελληνιστί Καμπαντέλης) είναι μία από τις ηγετικές προσωπικότητες του κόμματος που δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο.

Ως εθνικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρώπη, την Αμυνα και τη Διεθνή Πολιτική, ο 61χρονος ελληνικής καταγωγής πολιτικός ασχολείται με τη διαμόρφωση της νέας εξωτερικής πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος
. Εχοντας διατελέσει για δύο ολόκληρες δεκαετίες βουλευτής των Σοσιαλιστών στο Παρίσι (την πρώτη φορά από το 1988 έως το 1993 και στη συνέχεια από το 1997 μέχρι σήμερα), το δεξί χέρι του Στρος Καν, που είδε το άλλοτε φαβορί για το προεδρικό χρίσμα να πέφτει υπό το βάρος των «ροζ» αποκαλύψεων -νωρίτερα είχε και ο ίδιος τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλα- έχει τώρα την ευκαιρία να ανέλθει στα ανώτατα κλιμάκια του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η νυν γενική γραμματέας, Ομπρί, είναι εκείνη που θα δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής σε έναν από τους δύο υποψήφιους, τον Καμπαντελίς ή τον 53χρονο ευρωβουλευτή Αρλέμ Ντεζίρ, ο οποίος κατάγεται από τη Μαρτινίκα και έχει διατελέσει πρόεδρος της αντιρατσιστικής οργάνωσης SOS Racisme, ανακοινώνοντας στις 12 Σεπτεμβρίου την προτίμησή της και καθιστώντας ουσιαστικά τυπική την εσωκομματική διαδικασία εκλογής.

Παρόλο που οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη την επιλογή του Καμπαντελίς για την κορυφαία θέση του PS, η 62χρονη γενική γραμματέας, που πέρυσι ηττήθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ στη μονομαχία για το χρίσμα, κρατάει τα χαρτιά της κλειστά και «διασκεδάζει υποβάλλοντας σε σκοτσέζικο ντους τους δύο υποψηφίους», όπως χαρακτηριστικά λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός της. Μόνο ένας στενός κύκλος συνεργατών της γνωρίζει προς ποιον από τους δύο κινείται η Ομπρί.

«Εχει μια προτίμηση, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να την ανακοινώσω», δήλωσε ο πρώην στενός συνεργάτης της, Φρανσουά Λαμί, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι «θα επιλέξει τον Καμπαντελίς, επειδή τη βοήθησε να γίνει γενική γραμματέας το 2008, αυτό είναι το λογικό». Πάντως ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του PS έχει ήδη στηρίξει δημόσια τον ελληνικής καταγωγής πολιτικό.

Η δράση του.

Η έντονη πολιτική δράση του Καμπαντελίς, ο οποίος είναι σήμερα παντρεμένος με τέσσερα παιδιά, ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια, όταν σε ηλικία 20 ετών προσχώρησε στη νεολαία της τροτσκικής Κομμουνιστικής Διεθνιστικής Οργάνωσης (αργότερα μετονομάστηκε σε Διεθνιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα) με το ψευδώνυμο «Κώστας» που παρέπεμπε στον Ελληνα μαρξιστή φιλόσοφο Κώστα Αξελό.

Γρήγορα εξελίχθηκε σε ιθύνοντα νου του κόμματος, ενώ το 1980 εξελέγη γγ της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών Γαλλίας (UNEF), μέλος της οποίας ήταν τότε και ο αντίπαλός του, Ντεζίρ. Λόγω έντονης διαφωνίας σχετικά με τη μελλοντική πορεία της UNEF αποχώρησε και σύντομα στην προσχώρηση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, κατόπιν συνάντησής του με τον Μιτεράν. Η ενσωμάτωση μιας προσωπικότητας από τον χώρο της ακροαριστεράς θα επιτύγχανε την ενίσχυση της αριστερής πτέρυγας του κόμματος.

Πολιτικά σκαμπανεβάσματα

Η εκστρατεία κατά του Λεπέν και η εμπλοκή στα σκάνδαλα

Βουλευτής με το PS εξελέγη για πρώτη φορά το 1988, ενώ το 1990 έγινε ακόμα πιο γνωστός λόγω της εκστρατείας του εναντίον του Ζαν Μαρί Λεπέν με τη δημιουργία του «Μανιφέστου εναντίον του Εθνικού Μετώπου», οργάνωσης που είχε ως στόχο να συσπειρώσει όλη την Αριστερά απέναντι σε έναν «κοινό εχθρό». Το 1995 ήταν ένας από τους εκπρόσωπους της προεδρικής καμπάνιας του Μιτεράν και το 1997 ανέλαβε τις διεθνείς σχέσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το 2000 στήριξε τον Λιονέλ Ζοσπέν, μετά τη μεγάλη ήττα του οποίου στις εκλογές του 2002 βρέθηκε στο πλευρό του Στρος Καν.

Μαύρη σελίδα στην πολιτική καριέρα του Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς είναι η εμπλοκή του σε σκάνδαλα τη δεκαετία του '90, για τα οποία καταδικάστηκε δύο φορές σε φυλάκιση με αναστολή. Στο πλαίσιο της υπόθεσης Agos -εταιρεία διαχείρισης κέντρων φιλοξενίας μεταναστών- ο σοσιαλιστής βουλευτής κατηγορήθηκε ότι έλαβε μεταξύ του 1993 και του 1995 περισσότερα από 67.000 ευρώ ως αργομισθία και καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση με αναστολή και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ. Στην υπόθεση της MNEF (Εθνικής Αλληλασφάλειας Φοιτητών Γαλλίας), ο Καμπαντέλης κατηγορήθηκε για κατάχρηση εμπιστοσύνης, επειδή εισέπραξε 90.000 ευρώ αργομισθία ως «κοινωνιολόγος» από το 1991 έως το 1995.

Εξι μήνες φυλάκιση με αναστολή και 20.000 ευρώ πρόστιμο ήταν η ποινή ενώ παράλληλα είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Κόμμα. Ωστόσο οι καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του δεν αναμένεται να παίξουν αποτρεπτικό ρόλο στην επιλογή του ως πρώτου γραμματέα του PS, αφού και ο αντίπαλός του για τη θέση, Αρλέμ Ντεζίρ, έχει 00ανάλογο παρελθόν: το 1998 καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή και σε πρόστιμο 4.500 ευρώ για αργομισθία που ελάμβανε ως «μόνιμος εκπαιδευτής» στην Περιφερειακή Ενωση για την Εκπαίδευση Αποδήμων, ενώ το 1992 επωφελήθηκε από την αμνηστία του Μιτεράν για χρέη 12.000 ευρώ στο εθνικό θησαυροφυλάκιο.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

[email protected]
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ