2012-09-08 04:57:08
Φωτογραφία για Πρωθυπουργός είπε «όχι» σε δάνειο του ΔΝΤ μέσω… Facebook
«Όλα τα μέτρα που ζητάει είναι ενάντια στο συμφέρον μας».

Mια πολύ σημαντική για την τύχη της πατρίδας του απόφαση ανακοίνωσε μέσω Facebook ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Ο Ορμπαν με ένα βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του, ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το σχέδιο του ΔΝΤ για βοήθεια στην Ουγγαρία, και συνέθλιψε τις προοπτικές για μια συμφωνία με τη φράση «απαράδεκτο σχέδιο».

Στο video που ανήρτησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναφέρει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μια σειρά μεταρρυθμίσεις, χαρακτηρίζοντας πολύ υψηλό το «τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Ουγγαρία», για να πάρει το δάνειο.

"Από τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας μέχρι την κατάργηση του φόρου που έχω επιβάλει στις τράπεζες και τα κεφάλαια που θα πρέπει να δοθούν στις τράπεζες, όλα είναι ενάντια στο συμφέρον της Ουγγαρίας» λέει στο βίντεο.

Μετά τις δηλώσεις Όρμπαν, το ευάλωτο ουγγρικό φιορίνι έπεσε κατά 15% έναντι του ευρώ, αλλά αργότερα ανέκτησε κάποιο έδαφος, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι για αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.


Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε το video, ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι εκείνος ήθελε να κλείσει γρήγορα η συμφωνία για νέο δάνειο από το ΔΝΤ, αλλά «οι όροι των δανειστών ήταν απαράδεκτοι και η κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε τι ακριβώς ζητούσαν οι δανειστές, ο Ορμπαν είπε ότι ο κατάλογος είναι μακρύς και πώς θα τον βρουν στις εφημερίδες. Πραγματικά, σήμερα το πρωί συντηρητική εφημερίδα της χώρας δημοσίευσε έναν κατάλογο, τον οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι τώρα το ΔΝΤ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με το φιορίνι στα σημερινά επίπεδα και χρησιμοποιώντας τα ρευστά διαθέσιμα της, η χώρα θα μπορούσε να αυτοχρηματοδοτείται από το εσωτερικό μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2013, χωρίς να χρειαστεί δάνειο ή δανεισμό από τις αγορές.

Ο δεξιός Βίκτορ Όρμπαν, είχε διακόψει με περιπετειώδη τρόπο το πρόγραμμα του ΔΝΤ στη χώρα του και το 2010.
lifo.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ