2012-09-08 04:30:03
Φωτογραφία για Στο Βελιγράδι το ΔΝΤ τη Δευτέρα
Το Βελιγράδι θα επισκεφθεί στις 10 Σεπτεμβρίου αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

Το ΔΝΤ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της σερβικής κυβέρνησης για το πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών της Σερβίας Βλάικο Σένιτς, στο σερβικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Βeta.

Στην ατζέντα των συναντήσεων της αποστολής του ΔΝΤ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επαφές με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας (NBS), καθώς και με άλλα μέλη της κυβέρνησης, τονίζεται στο δημοσίευμα, το οποίο «φιλοξενείται» στην ιστοσελίδα της σερβικής κυβέρνησης.

Η σερβική κυβέρνηση ελπίζει στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, προκειμένου να ανοίξει ο «δρόμος» για μια νέα συμφωνία, καθώς αυτή που υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν τέθηκε, ουσιαστικά, σε ισχύ, αφού δεν υπήρξε περιστολή των δημοσίων δαπανών στα συμφωνηθέντα επίπεδα, υπογράμμισε ο κ. Σένιτς.


Οι σχέσεις Σερβίας - ΔΝΤ «ψυχράθηκαν» όταν, στις αρχές του περασμένου μήνα, πέρασε από τη Βουλή με 139 ψήφους υπέρ και 39 κατά, νόμος για τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (NBS), ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον νόμο, τα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας θα επιλέγονται και θα παύονται από το κοινοβούλιο, ενώ τη λειτουργία της τράπεζας θα εποπτεύει η Βουλή.

Το ΔΝΤ, το οποίο είχε αναστείλει τον περασμένο Φεβρουάριο την παροχή δανείου 1,3 δισεκ. δολαρίων προς τη Σερβία (πρόκειται για πίστωση προληπτικού χαρακτήρα), ανακοίνωσε πως οι νέες τροπολογίες για τη λειτουργία της τράπεζας επηρεάζουν την ανεξαρτησία της και τη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας.

Επίσης και η Παγκόσμια Τράπεζα εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για τον νόμο και προειδοποίησε πως θα περιοριστεί, σε σημαντικό βαθμό, η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Ο νόμος, εξάλλου, προκάλεσε και την παραίτηση του τότε διοικητή της τράπεζας, Ντέγιαν Σόσκιτς, τη θέση του οποίου ανέλαβε η Γιοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ