2012-09-07 13:48:52
Φωτογραφία για Φθινοπώριασε, τι τρώμε;
Όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά στα ράφια, ανεξαρτήτως εποχής, το οποίο οφείλεται στην αλόγιστη χρήση ορμονών και φυτοφαρμάκων.

Γι’ αυτό, λοιπόν, η συνετή επιλογή είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα που είναι στην εποχή τους. Ας δούμε κάποια φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά που μπορούμε να βρούμε σε αφθονία και τα οποία διατηρούν το άρωμα, την γεύση τους αλλά και όλα τα θρεπτικά τους συστατικά τονώνοντας τον οργανισμό μας.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο έχει εξαιρετική αντικαρκινική δράση, η οποία αποδίδεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, αλλά και στα πολύτιμα καροτενοειδή του, καθώς και στις υψηλές συγκεντρώσεις της αντί-οξειδωτικής βιταμίνης Ε, επίσης έρευνες αποδεικνύουν την καρδιοπροστατευτική δράση του αλλά και την αντιφλεγμονώδη δράση ορισμένων λιπαρών συστατικών του. Δοκιμάστε το με γιαούρτι, σε σαλάτες, ως γαρνιτούρα για σούπες αλλά και ως αγαπημένο ντιπ-guacamole. Θρεπτικά συστατικά: ελαϊκό οξύ, λουτεΐνη, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C χαλκού.


Ακτινίδια

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Έτσι καταπολεμούν αποτελεσματικά το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα. Συνδέονται με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου τον παχέος εντέρου. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες από αντί-οξειδωτικά όπως βιταμίνη C και προστατεύουν τον οργανισμό μας από τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Το ακτινίδιο τρώγεται ωμό ή μπορεί να προστεθεί σε φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και μέλι, σε ωμές σαλάτες, ή τάρτες φρούτων. Θρεπτικά συστατικά: βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο, χαλκό, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε.

Γλυκοπατάτες

Το σκούρο, κίτρινο πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας μαρτυρά την πλούσια περιεκτικότητά της αντί-οξειδωτικής βήτα-καροτίνης. Μπορεί να επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης και να ελαττώσει τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων μορφών καρκίνου. Χρησιμοποιήστε γλυκοπατάτες στη θέση της απλής πατάτας σε όλες τις συνταγές σας. Βραστές, ψητές ή ως πουρέ πατάτας. Ακόμη δοκιμάσετε τις για επιδόρπιο σε γλυκά muffins, πίτα πατάτας ή ψωμί. Θρεπτικά συστατικά: βιταμίνη Α, βιταμίνη C, μαγγάνιο, χαλκό, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6, κάλιο, σίδηρο.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα Λαχανάκια Βρυξελλών προφυλάσσουν και βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, ειδικά του παχέος εντέρου και του στομάχου. Βοηθούν επίσης στην διατήρηση ενός υγιές δέρματος, προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου και είναι ευεργετικά για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης. Χρησιμοποιήστε λαχανάκια Βρυξελλών ωμά, βραστά, στον ατμό, ψητά στον φούρνο ή μπορείτε να τα προσθέσετε σε βελουτέ σούπες και σάλτσες. Θρεπτικά συστατικά: βιταμίνη Α, C, Κ, Β6, Φολικό οξύ, Ριβοφλαβίνη, Θειαμίνη, όπως επίσης αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο.

Μήλα

Το μήλο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και έχει συνδεθεί με την προστασία του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, την πέτρα στα νεφρά και την μείωση της κακής χοληστερόλης, αυξάνοντας παράλληλα την καλή. Σύμφωνα με μελέτες, μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2, και προωθεί την υγεία των πνευμόνων. Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. Η φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα μήλα είναι ένα εύκολο σνακ μπορείτε όμως να το προσθέσετε σε πράσινες σαλάτες ή σε σάλτσα μήλου. Θρεπτικά συστατικά: φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι άλλος ένας σύμμαχος ενάντια στον καρκίνο. Καταπολεμά τις καρδιακές παθήσεις, αποτρέπει καταρράκτη, βοηθά στην οικοδόμηση γερών οστών, προστατεύει από έλκη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Δοκιμάστε το ωμό ή μαγειρεμένο, κρύο ή ζεστό, σε σούπες, σαλάτες, φαγητά κατσαρόλας, βραστά ή απλά μόνο του. Θρεπτικά συστατικά: βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φολικό οξύ, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, η τρυπτοφάνη, κάλιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β2, φώσφορο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β5, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β3, ψευδάργυρος.

Πράσα

Τα πράσα είναι στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και τα κρεμμύδια, και έχουν πολλά από τα ίδια υγιή οφέλη. Έχουν βρεθεί σε χαμηλότερα κακή (LDL) χοληστερόλη, ενώ η αύξηση καλή (HDL) χοληστερίνης, καταπολέμηση του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη και του καρκίνου του παχέος εντέρου, και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα πράσα έχουν μια πιο ήπια και πιο γλυκιά γεύση από τα κρεμμύδια και ταιριάζουν σε σούπες, σάλτσες αλλά και σοταρισμένα με άλλα λαχανικά. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ένα δευτερεύον πιάτο από μόνες τους ή ως προσθήκη σε σαλάτες (όπως το κρεμμύδι). Θρεπτικά συστατικά: μαγγάνιο, βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι από τα θρεπτικότερα φυλλώδη λαχανικά με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Προστατευτικό της καρδιάς, των οστών και δρα κατά των ασθενειών των ματιών, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη, περιέχει πολλά αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες. Δοκιμάστε το ωμό σε σαλάτα ή μαγειρεμένο με αυγά, ζυμαρικά, κόκκινο κρέας, ψάρια ή σε πίτες. Θρεπτικά συστατικά: Σίδηρος, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, Βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β.

Καλωσορίστε, λοιπόν, στο φθινόπωρο και τα φρέσκα, λαχταριστά και θρεπτικότατα φρούτα και λαχανικά του!
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ