2012-09-06 21:42:39
Φωτογραφία για Στο ίδιο κλαδί
Του Γιάννη Πρετεντέρη

Αν κατάλαβα καλά από τα συμφραζόμενα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος άλλαξε και πάλι στρατηγική. Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί είδηση διότι, ούτως ή άλλως, άλλαξε κι ο μήνας.

Είδηση όμως είναι ότι η νέα στρατηγική κινείται στον αντίποδα της προηγούμενης, η οποία είχε αναπτυχθεί λίγο πριν από τις θερινές διακοπές.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται τώρα να συζητάει το ενδεχόμενο ουσιαστικής πολιτικής συμμετοχής στην κυβέρνηση, ακόμη και με τον ίδιο τον αρχηγό του. Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που ο Βενιζέλος είχε αποκλείσει τον περασμένο Ιούνιο με αποτέλεσμα να πλακωθεί με τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του.

Τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε επικαλεστεί την ανάγκη να απεξαρτηθεί το κόμμα του από τον «κυβερνητισμό». Δεν ξέρω πόσο κρατούν αυτού του είδους οι θεραπείες, αλλά μάλλον θα πήγαν σε πολύ καλό γιατρό αφού μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες είναι ξανά έτοιμοι να αναλάβουν χαρτοφυλάκια.


Προφανώς, τώρα έχουν δίκιο. Διότι είναι εξίσου προφανές ότι τότε είχαν άδικο.

Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο τα κόμματα ενός κυβερνητικού συνασπισμού μετέχουν στην κυβέρνηση με ό,τι καλύτερο έχουν. Δεν στέλνουν τον Λιβιεράτο - και ούτε καν τον Λάμπη! Ενδεχομένως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρούσε ανάξιό του να υπηρετήσει υπό τον Σαμαρά. Καμία αντίρρηση αλλά, καλώς ή κακώς, τα πολιτικά μεγέθη στη δημοκρατία τα προσδιορίζουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες.

Ενδεχομένως εκτιμούσε ότι η νέα κυβέρνηση θα καταρρεύσει σύντομα και ότι χρειάζεται μια «χρυσή εφεδρεία» για να πάρει τη σκυτάλη. Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο δεν κατέρρευσε, αλλά μάλλον τα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο.

Εμεινε, έτσι, ο Βενιζέλος με τον Κουβέλη εκτός κυβερνήσεως να τσακώνονται με τον Στουρνάρα.

Παρέβλεψαν ενδεχομένως ότι η χώρα διοικείται από κυβέρνηση με Πρωθυπουργό, υπουργούς και κυβερνητικά όργανα - τα οποία, παρεμπιπτόντως, καλό θα ήταν να συνεδριάζουν καμιά φορά Και ότι δεν διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, διότι τέτοιο όργανο δεν υπάρχει ούτε μπορεί ποτέ να υπάρξει.

Με άλλα λόγια, ο Βενιζέλος (ελπίζω και ο Κουβέλης…) αντιλαμβάνονται καθυστερημένα το πολιτικά αυτονόητο. Οτι δεν υπάρχει συμμετοχή στη διακυβέρνηση χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Οτι η πολιτική του «μετέχω χωρίς να μετέχω» έχει μόνο κόστος και κανένα όφελος - το πλήρωσε ήδη ακριβά ο Σαμαράς με την κυβέρνηση Παπαδήμου…

Οταν συγκροτήθηκε η κυβέρνηση είχα αναρωτηθεί εδώ αν οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν αντιληφθεί ότι και οι τρεις κάθονται στο ίδιο κλαδί. Και ότι το ναυάγιο δεν θα έχει επιζώντες σε όποια θέση κι αν ταξιδεύει ο καθένας.

Χαίρομαι που βλέπω ότι επιτέλους αρχίζουν να το καταλαβαίνουν!...

πηγη:tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ