2012-09-06 14:09:03
Φωτογραφία για Αυθαίρετα: Διευκολύνσεις και παράταση
Συνεδρίαση σήμερα στο υπουργείο προκειμένου να εξεταστούν όλες οι προτάσεις. Παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ή μέχρι το τέλος του έτους προτείνει το ΤΕΕ. Στο τραπέζι παροχή έκπτωσης 10% σε «καλοπληρωτές» και ανέργους Στόχος του υπ. Περιβάλλοντος είναι να βοηθήσει τους πολίτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις δόσεις τους

Με στόχο τη διευκόλυνση του πολίτη και παράλληλα την καλύτερη δυνατή οικονομική απόδοση του μέτρου, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα αποφασίσει μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες για την πορεία της ρύθμισης για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Στις 14 Σεπτεμβρίου λήγει η (τέταρτη) παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων τακτοποίησης και πολλές πλευρές εισηγούνται να δοθεί νέα παράταση, ώστε να ενταχθούν στον νόμο όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει προτείνει παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013 ή μέχρι το τέλος του έτους.


Ωστόσο, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν έχει λάβει ακόμα τις τελικές της αποφάσεις. Σήμερα πραγματοποιείται στο υπουργείο κρίσιμη συνάντηση των υπηρεσιακών παραγόντων και των εκπροσώπων των φορέων υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι. Η πολιτική ηγεσία επιθυμεί να βοηθήσει τους πολίτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο και δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις δόσεις τους. Κυρίως δε, να βοηθήσει αυτούς που έχουν φανεί συνεπείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται να δοθεί έκπτωση στο ειδικό πρόστιμο της τάξης του 10% σε όσους είναι «καλοπληρωτές», έχουν δηλαδή καταβάλει κανονικά μέχρι τώρα τις δόσεις των προστίμων σε ποσοστό άνω του 40%, αλλά δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ανάλογη έκπτωση εισηγούνται να δοθεί σε εισοδηματικά αδύναμους πολίτες ή σε μακροχρόνια άνεργους. Ακόμα μελετάται να δοθεί επιμήκυνση στον υπολογισμό των δόσεων και να υπολογίζεται ο αριθμός τους (48) από την υποβολή της δήλωσης και όχι τρεις μήνες μετά την έναρξη του νόμου, όπως ισχύει σήμερα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΕ

Εχουν ήδη υποβληθεί 415.000 αιτήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μέχρι την περασμένη Τρίτη είχαν υποβληθεί στον ηλεκτρονικό σύστημα 415.001 αιτήσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων. Εξ αυτών, στο αρχικό στάδιο της επεξεργασίας βρίσκονται 148.657 δηλώσεις, σε αρχική υπαγωγή (έχει καταβληθεί μέρος ή όλο το παράβολο) βρίσκονται 54.995, στο στάδιο της προσωρινής υπαγωγής (έχει ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων του προστίμου) βρίσκονται 130.305 δηλώσεις ενώ σε ολοκληρωμένη υπαγωγή (έχουν καταβληθεί παράβολο και πρόστιμο) είναι 81.044 δηλώσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ και υπολογίζεται πως κατά τη λήξη του μέτρου τα έσοδα του Δημοσίου θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ