2012-09-06 10:48:06
Φωτογραφία για Δικαστές: «Δεν έχουμε κότερα, δουλεύουμε σκληρά»
«Ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας θα μας υποχρεώσει να επαναπροσδιορίσουμε την στάση μας, με την κλιμάκωση των αντιδράσεών μας» διαμηνύουν στην κυβέρνηση οι έξι δικαστικές ενώσεις με κοινό ψήφισμά τους, που εξέδωσαν αμέσως μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στον Άρειο Πάγο, διαμαρτυρόμενοι για τις νέες φημολογούμενες, κατά 25%, περικοπές στις αποδοχές τους.

Στο ψήφισμα οι πρόεδροι των έξι δικαστικών ενώσεων, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτης, Χρήστος Παπανικολάου, Πάρεδρος ΣτΕ, Γεώργιος Φαλτσέτος, Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, Ρούσσος -Εμμανουήλ Παπαδάκης, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου και Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καλούν την πολιτεία να μην αποστεί από την υποχρέωση που έχει να κατοχυρώνει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, όπως αυτή μέχρι σήμερα περιγράφεται από το Σύνταγμα και τον Οργανισμό Δικαστηρίων, σύμφωνα με το protothema.gr


Οι πρόεδροι των δικαστικών ενέσεων υπενθυμίζουν «ότι το Σύνταγμα (αρθρ. 88§2 και 99) επιβάλλει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, ανάλογη με τη φύση του λειτουργήματός τους και ανάλογη με τη σπουδαιότητα και τις μεγάλες ευθύνες των καθηκόντων τους» και σημειώνουν πως έτσι προστατεύεται και «η ανεξαρτησία του δικαστή απέναντι σε τυχόν πιέσεις ή παρεμβάσεις».

Για τους λόγους αυτούς, οι δικαστικοί λειτουργοί ζητούν από την Πολιτεία «να σεβαστεί την συνταγματική επιταγή για ισοτιμία και ισοκυρία των τριών λειτουργιών του κράτους, με την διατήρηση τουλάχιστον της υφιστάμενης σήμερα μισθολογικής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών». Διαφορετικά, όπως λένε, ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους, θα έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση των αντιδράσεών τους.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Άρειο Πάγο παραβρέθηκαν περίπου 1.000 δικαστές και εισαγγελείς, ενώ το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Αλέξης Μητρόπουλος, του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής και από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Κ. Μακρόπουλος και η Χρυσούλα Γιαταγάννα, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Πατρών, Γιαν. Αδαμόπουλος, Νικ. Βαλεργάκης, Στελ. Μανουσάκης και Νικ. Παπάκος, αντίστοιχα, , ο πρόεδρος της Ένωσης συνταξιούχων δικαστών Αντ. Βαλμαντώνης και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ).

Η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου και Ιωάννης Τέντες, δεν παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση αλλά απέστειλαν χαιρετισμό. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρόεδρου της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γιώργου Φαλτσέτου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι δικαστές δεν είναι πλούσιοι, δεν έχουν κότερα, δεν έχουν βίλες, δεν ξενυχτούν, αλλά δουλεύουν.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου σημείωσε ότι με τις δρομολογούμενες αντισυνταγματικές περικοπές οι αποδοχές των δικαστών δεν θα είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ