2012-09-06 09:11:04
Φωτογραφία για Στο ΣτΕ προσφεύγουν εκ νέου οι Πανεπιστημιακοί
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγουν και πάλι οι πρυτάνεις, ζητώντας την ακύρωση του ν.4076/2012 για τα Πανεπιστήμια. Ζητούν συγκεκριμένα να καταργηθούν οι διατάξεις που αφορούν στη συνταγματικότητα της σύνθεσης και των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Διοίκησης. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι πρυτάνεις, όπως αναφέρεται στο ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίασής τους στο Λαύριο.

Για το θέμα αυτό, άλλωστε, επισημαίνουν ότι η Σύνοδος Πρυτάνεων θα μελετήσει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις που αναμένονται για την εφαρμογή του νέου νόμου.

Πιο συγκεκριμένα τονίζουν: «Μέχρι σήμερα τα πανεπιστήμια στάθηκαν όρθια χάρη στην προσφορά των μελών ΔΕΠ, αλλά και των εργαζόμενων και των φοιτητών. Οι τροποποιήσεις που επιφέρει ο Ν. 4076 / 2012, παρά τις βελτιώσεις ορισμένων ρυθμίσεων, δεν αλλάζουν ουσιαστικά τον πυρήνα της λογικής του Ν. 4009 / 2011, ούτε και θεραπεύουν τα προβλήματα συνταγματικότητας, καθώς και αυτά της αδυναμίας εφαρμογής του
. Τα κενά και η ασάφεια ως προς τη λειτουργία των συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης σε επίπεδο Τομέα, Τμήματος, Σχολής, Ιδρύματος σε συνδυασμό με την εμμονή στο διοικητικό, αποφασιστικό ρόλο του Συμβουλίου, πάντα με συμμετοχή εξωτερικών μελών, επιβάλλουν στις διοικήσεις των πανεπιστημίων να παρέμβουν άμεσα, ώστε στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λογικής: να διασφαλίσουν με αποφάσεις Συγκλήτων τις διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας».

Πάντως, ιδιαίτερη μνεία γίνεται από τους πρυτάνεις για τις οικονομικές συνθήκες των Ιδρυμάτων, αλλά και των λειτουργών τους εν όψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Επισημαίνουν «τις δραματικές συνθήκες, που δημιουργούνται και θίγουν τη βιωσιμότητα της λειτουργίας του πανεπιστημίου, τη βιωσιμότητα του λειτουργήματος των πανεπιστημιακών και τη δωρεάν παιδεία, με τις απαράδεκτες περικοπές των μισθών των πανεπιστημιακών δασκάλων, με την εξαφάνιση των ταμειακών υπολοίπων των τακτικών προϋπολογισμών, το μηδενισμό των διαθεσίμων της Έρευνας, με την συρρίκνωση της Φοιτητικής Μέριμνας, καθώς και με τη δραστική περικοπή της παροχής δωρεάν συγγραμμάτων».
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ