2012-09-06 01:59:03
Φωτογραφία για Χριστόφιας: Τέθηκε πολύ καλή βάση για έμπρακτη συνεργασία Κύπρου - Ιορδανίας
Για μια πολύ καλή βάση για την έμπρακτη συνεργασία μεταξύ της Ιορδανίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας που τέθηκε σήμερα, μίλησε... μετά την συνάντησή του στο Αμμάν με τον Βασιλιά Αμπντάλα Β ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί εκεί διήμερη επίσημη επίσκεψη. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσκάλεσε τον Ιορδανό Βασιλιά να επισκεφθεί την Κύπρο, δηλώνοντας επίσης ότι ο κ. Αμπντάλλα τοποθετήθηκε πολύ θετικά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Σε διάσκεψη Τύπου μετά τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιορδανία. «Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και ευτυχής για αυτή την επίσκεψη, διότι ο Βασιλιάς είναι ένας άνθρωπος με σύγχρονη φιλοσοφία, με θέσεις αρχών πάνω στα διεθνή ζητήματα και πάνω στο δικό μας το ζήτημα και το Παλαιστινιακό ταυτόχρονα. Αλλωστε είναι άνθρωπος, ο οποίος παρά τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του, φιλοξενεί μερικά εκατομμύρια Παλαιστίνιους και τώρα είναι υποχρεωμένος και δέχεται γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία».


Εξέφρασαν, συνέχισε, την κοινή τους μεγάλη ανησυχία για τον εμφύλιο, διότι περί αυτού πρόκειται – όπως είπε - στη Συρία και την ευχή να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Κύπρος έχει αναπτύξει με την Ιορδανία παραδοσιακά φιλικές σχέσεις, αλλά «λιγότερο στην πράξη. Αυτό που προσπαθούμε τώρα να κάνουμε είναι αυτή η φιλία να γίνει έμπρακτη, να υπάρξει συνεργασία σε όλους τους τομείς της δράσης ενός κράτους, όπως στον τουρισμό, στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στα θέματα της εκπαίδευσης, στον πολιτισμό, σε όλους τους τομείς, και μιλάμε πια συγκεκριμένα».

Στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Ιορδανό βασιλιά, ανέφερε, ανέλυσε το Κυπριακό και εκείνος τοποθετήθηκε θετικά. «Τον έχω προσκαλέσει να έρθει στην Κύπρο μαζί με τη σύζυγό του και θα γίνει αυτό πριν από το τέλος της δικής μου θητείας. Αυτή είναι η υπόσχεση του Βασιλιά, ο οποίος πρώτη φορά θα έρθει στην Κύπρο, ενώ η σύζυγός του έχει έρθει στην Κύπρο πάρα πολλές φορές».

Αναφερόμενος στις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έλαβαν το λόγο οι Υπουργοί και συζητήθηκε ευρύτερα το θέμα των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες μη μέλη της περιοχής. Ζητήθηκε, συνέχισε, η συμβολή της Κύπρου ώστε να διευρυνθεί το εμπόριο και οι ανταλλαγές μεταξύ ΕΕ και Ιορδανίας και να υπερπηδηθούν ορισμένα προβλήματα που έχουν σχέση με εσωτερικές διαδικασίες της Ενωσης, σε σχέση με το εμπόριο και διάφορες άλλες ανταλλαγές.

Σημείωσε δε ότι οι συμφωνίες και τα πρωτόκολλα που θα υπογραφθούν αύριο είναι σημαντικά και με αυτά μπαίνει μια πολύ καλή βάση στην έμπρακτη συνεργασία μεταξύ της Ιορδανίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ