2012-09-05 15:18:06
Φωτογραφία για Αρση μονιμότητας για όσους προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ
Την άρση της μονιμότητας όσων δημοσίων υπαλλήλων έχουν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια εκτός διαδικασιών του ΑΣΕΠ εξετάζουν στην κυβέρνηση σε μια ύστατη προσπάθεια να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 150.000 απολύσεων στον κρατικό μηχανισμό που απαιτεί η Τρόικα.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς αλλά και επίσημα στοιχεία, ένας στους τέσσερις διορισμούς έγινε μέσω των περίπου 50 «παραθύρων» που έχουν ανοίξει κατά καιρούς στον νόμο Πεπονή.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές αλλά και τις αναφορές της ανεξάρτητης αρχής, το μεγαλύτερο ρουσφετολογικό πάρτι συνέβη στους Δήμους και τις επιχειρήσεις τους και στις Ανώνυμες Εταιρείες και Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είναι οξύμωρο αν καλύπτονται από την ομπρέλα της μονιμότητας, αφού για την περίπτωσή τους υπάρχει νομοθετικό κενό. Βέβαια θεωρείται ότι το ζήτημα της μονιμότητας θα τεθεί επί τάπητος στη συνταγματική αναθεώρηση του 2014, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα κατηγοριοποιηθούν οι υπάλληλοι που θα συνεχίσουν να την απολαμβάνουν.


Επιδίωξη είναι να παραμείνουν αυτοί που ασκούν εξουσία με τη στενή έννοια του κράτους, δηλαδή οι δικαστικοί, οι διπλωμάτες αστυνομικοί, οι στρατιωτικοί, οι εφοριακοί και οι εκπαιδευτικοί και ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι.

Κυβερνητικός παράγοντας που ερωτήθηκε σχετικά με συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, απάντησε με τη γνωστή φράση του Θόδωρου Πάγκαλου «δεν καταλαβαίνω γιατί οι τραπεζοκόμοι πρέπει να είναι δημόσιοι υπάλληλοι».

Κλειδί η αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο ίδιος ανέφερε ότι τουλάχιστον το 60% του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου απασχολείται στις λεγόμενες υποστηρικτικές δομές όπως μισθοδοσία, τεχνική βοήθεια, καθαρισμός και φύλαξη κτιρίων. Λειτουργίες που μπορούν κάλλιστα με πολύ χαμηλότερο κόστος να γίνουν είτε από ιδιώτες είτε από μεικτά εταιρικά σχήματα.

Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα κλείσει και τυπικά το «κεφάλαιο» της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους, καθώς θα υπογράφονται, όπως γίνεται ήδη, μόνο συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για όρο που επέβαλε ο ΟΟΣΑ, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να τερματισθεί η διά βίου ασφάλεια της εργασίας, ζητώντας να τροποποιηθεί άμεσα το σχετικό καθεστώς.

Το βέβαιο είναι ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ίσως και ημέρες, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα νέο «πακέτο» συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοσίων φορέων.

Ηδη η αρμόδια επιτροπή έχει καταλήξει στις υπηρεσίες όπου θα μπει λουκέτο, χωρίς όμως προς το παρόν να θιγούν οι εργαζόμενοι σ’ αυτές.

Ολα, πάντως, θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθούν τα νέα οργανογράμματα Υπουργείων, Δήμων και άλλων Δημόσιων Οργανισμών, που προβλέπουν «μαχαίρι» τουλάχιστον 60% στις δομές.

Οι περικοπές θα αφορούν κυρίως υπηρεσίες που έχουν ομοειδή αντικείμενο δράσης ή υπολειτουργούν ή έχουν ξεπερασθεί από την τεχνολογία. Πρόκειται για τα λεγόμενα τμήματα - φαντάσματα όπου παρατηρείται να υπάρχει προϊστάμενος χωρίς υπαλλήλους ή και το αντίθετο.

Με τον νέο σχεδιασμό του Δημοσίου θα καταργηθούν και τυπικά όλες οι κενές θέσεις που υπάρχουν, κάτι που ήδη έχει γίνει στην πράξη μετά από πίεση των διεθνών πιστωτών μας.

adesmeytos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ