2012-09-05 13:59:04
Φωτογραφία για Σε αδιέξοδο οι ιδιωτικές κλινικές
Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, το κούρεμα που ζήτησε και πέτυχε η κυβέρνηση της Λιβύης για τις υπηρεσίες υγείας (αποκατάσταση τραυματιών) που προσέφεραν ελληνικές μονάδες υγείας σε συνδυασμό με τις υψηλές τραπεζικές υποχρεώσεις έχουν οδηγήσει τις ιδιωτικές κλινικές σε αδιέξοδο. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι ιδιωτικές κλινικές αύξησαν τους τζίρους τους και τα λειτουργικά κέρδη αλλά ταυτόχρονα είδαν και τις απαιτήσεις τους από πελάτες να εκτινάσσονται. Αυτό καταδεικνύει σε μεγάλο βαθμό ότι οι τζίροι που εμφανίζουν οι εταιρείες είναι μεν τιμολογημένοι αλλά σημαντικά ποσά δεν έχουν εισρεύσει στα ταμεία τους, κυρίως λόγω της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να καταβάλει σε εύλογο χρόνο τα οφειλόμενα. Επίσης, οι Λίβυοι διαπίστωσαν ότι οι χρεώσεις στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλότερες από άλλες χώρες που διεκδικούν την αποκατάσταση των τραυματιών από τον εμφύλιο πόλεμο και ζήτησαν να καταβάλλουν το 50% των οφειλομένων και συμφώνησαν με τους έλληνες κλινικάρχες να αναθέσουν σε ελεγκτική εταιρεία να αποφανθεί για το υπόλοιπο ποσοστό.


Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) με επιστολή του στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο ζητεί την ισότιμη εξόφληση των χρεών της πολιτείας προς όλους τους παρόχους υγείας. Στον ΣΕΚ εκπροσωπούνται όλοι οι μεγάλοι όμιλοι υγείας και όλες οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές.

Αφορμή για την επιστολή - διαμαρτυρία στάθηκε η δήλωση του κ. Λυκουρέντζου ότι:« υποχρέωση της Πολιτείας είναι να εξοφλεί κατά προτεραιότητα τα χρέη προς τους φαρμακοποιούς καθώς και ότι όλη η αγορά υγείας γνωρίζει ότι οι φαρμακοποιοί έχουν αυτή την προτεραιότητα και θα την έχουν».

Οι κλινικάρχες δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποστούν επιπλέον ζημία και αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους δεν συμφωνούν με την προνομιακή μεταχείριση των παρόχων υγείας:

* Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τις επιχειρήσεις των μελών του ΣΕΚ έρχονται ανεξόφλητες από το έτος 2007 και φθάνουν στο ύψος των 800 εκατ. ευρώ μέχρι 31/12/2011.

* Οι νέες οφειλές του 2012 ξεπερνούν μέχρι σήμερα τα 200 εκατ. ευρώ.

* Για τα ίδια οφειλόμενα ποσά έχουν ήδη καταβάλει εμπρόθεσμα το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων (φόρους, τέλη κλπ.) προς την Πολιτεία.

* Για τα ίδια οφειλόμενα ποσά, προερχόμενα από νοσήλια έχουμε ήδη καταβληθεί στις προμηθεύτριες εταιρείες όλα τα κόστη για φάρμακα και ειδικά υλικά που περιλαμβάνονται στα νοσήλια αυτά.

* Η μη εμπρόθεσμη καταβολή των οφειλομένων ποσών οδήγησε τα μέλη του ΣΕΚ σε τραπεζικό δανεισμό με υψηλό κόστος.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2012 ο όμιλος του Θεραπευτηρίου Υγεία είχε απαιτήσεις πελατών 94 εκατ. ευρώ και τραπεζικές υποχρεώσεις 202 εκατ. ευρώ. Στον όμιλου του Ιατρικού Κέντρου οι πελάτες χρωστούν 193,6 εκατ. ευρώ και τα δάνεια ανέρχονται στα 166 εκατ. ευρώ, ενώ στον όμιλο της Euromedica τα αντίστοιχα ποσά είναι 152 εκατ. ευρώ και 363 εκατ. ευρώ.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ