2012-09-05 08:13:47
Φωτογραφία για Ανίκανες οι αρμόδιες αρχές
Κατώτερες των περιστάσεων και ανίκανες αποδεικνύονται για ακόμα μια φορά οι αρμόδιες αρχές της χώρα μας στην αντιμετώπιση του κύματος των λαθρομεταναστών στη Σύμη και στα Δωδεκάνησα γενικότερα, γεγονός που έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην τοπική μας κοινωνία.

Την ώρα που σε ολόκληρη τη χώρα γίνονται καθημερινά επιχειρήσεις «σκούπα» και ανοίγονται νέοι χώροι συγκέντρωσης λαθρομεταναστών γι’ αυτούς που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας, την ίδια ώρα, τα θαλάσσια σύνορά μας είναι διάτρητα στους σύγχρονους δουλεμπόρους, οι οποίοι αλωνίζουν στην κυριολεξία.

Το πρόβλημα που «φορτώνεται» πρώτα στα Δωδεκάνησα και στη συνέχεια στη χώρα μας, έχει ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό και κοινωνικό κυρίως) ενώ στην χρονική συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, οι διαστάσεις αυτές επιδεινώνονται και τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλαπλάσια.


Η κατάσταση, θυμίζει έντονα, τα κύματα λαθρομεταναστών που είχαν εκδηλωθεί προς τη χώρα μας στην χρονική περίοδο 1990–1992 και καθώς επίσης και από το 2005 μέχρι το 2008 όπου συνολικά ήρθαν στα νησιά μας από τα τουρκικά παράλια πάνω από 20.000 λαθρομετανάστες, συσσωρεύοντας έτσι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας.

ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ

Το νέο αυτό κύμα λαθρομεταναστών που έρχονται στα νησιά μας από τις τουρκικές ακτές, στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε ένα σύγχρονο κύκλωμα δουλεμπόρων οι οποίοι θησαυρίζουν από αυτές τις μεταφορές, δεδομένου ότι πληρώνονται αδρά για κάθε λαθρομετανάστη που μεταφέρουν στα νησιά μας.

Επισήμως, οι τουρκικές αρχές επικαλούνται αυξημένους ελέγχους στα Μικρασιατικά Παράλια, οι οποίοι πάντως ελάχιστα αποτελέσματα είχαν επί της ουσίας.

Στην πραγματικότητα, η γείτονα χώρα ποτέ μέχρι σήμερα δεν θέλησε να δει στα σοβαρά το ζήτημα της ανακοπής του κύματος των λαθρομεταναστών κι αυτό επειδή την βολεύει έτσι ώστε η ίδια να ξεφορτώνεται το πρόβλημα και στην συνέχεια να το φορτώνει στη χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα.

ΟΜΕΡΤΑ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΩΝ – ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Το όλο κύκλωμα πάντως λειτουργεί με κανόνες πραγματικής μαφίας. Δουλέμποροι, παρακρατικοί και απελπισμένοι λαθρομετανάστες, αφού πληρώσουν αδρά για την μεταφορά τους στη χώρα μας μέσω των νησιών μας, συμφωνούν υποχρεωτικά να τηρήσουν μεταξύ τους συμφωνία «ομερτά» στην περίπτωση που είτε συλληφθούν είτε κληθούν να δώσουν στη συνέχεια κατάθεση για το πώς βρέθηκαν στη χώρα μας.

Κανείς από αυτούς δεν πρέπει να παραδεχθεί (κι έτσι γίνεται) ότι το όλο σχέδιο μεταφοράς, οργανώθηκε και εκτελέστηκε επί τουρκικού εδάφους.

Κι αυτό, επειδή υπάρχει ανοιχτός ο κίνδυνος (με αυτή τη μαρτυρία) να επιστρέψουν πίσω στα εδάφη της Τουρκίας οι ίδιοι με την διαδικασία της απέλασης.

Οι υπόλοιπες πληροφορίες (περί χρηματικών συναλλαγών κλπ) αποτελούν μέρος ανεπίσημων απολογιών οι οποίες έχουν πάρει τον δρόμο του αρχείου.

Σήμερα ήταν η Σύμη, χθες το Αγαθονήσι, προχθές η Κω, παλαιότερα η Πάτμος, η Λέρος, και όλα σχεδόν τα νησιά της πρώτης γραμμής στα Νοτιοανατολικά μας σύνορα.

Οι υπηρεσίες, οι άνθρωποι που υπηρετούν σε αυτές, έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους.

Το ίδιο και η τοπική μας κοινωνία, που παρακολουθεί σαστισμένη το θέατρο του παραλόγου να εκτυλίσσεται κάθε χρόνο και με διαφορετική διαδικασία.

Για πάνω από 25 χρόνια σε αυτό τον τόπο μιλάμε, σχεδιάζουμε, φωνάζουμε, διαφωνούμε και προτείνουμε την «θωράκιση» των θαλασσίων συνόρων μας.

Δυστυχώς, το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι μια… τρύπα στο νερό..!

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Υποσχέσεις ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας, έδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλη. Όπως ανακοινώθηκε θα υπάρξει συνεργασία Λιμενικού και Στρατού, ώστε να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο “παιχνίδι” αναμένεται να εμπλακεί σύντομα και η Frontex, η οποία το τελευταίο διάστημα είχε ρίξει όλο το βάρος στη φύλαξη στον Έβρο, όπου υπήρξαν θεαματικά πράγματι αποτελέσματα. Όμως ό,τι πρέπει να γίνει θα πρέπει να γίνει σύντομα, γιατί αν αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν εκατοντάδες λαθρομετανάστες να περιμένουν στις απέναντι τουρκικές ακτές τη σειρά τους, τότε το πρόβλημα θα πάρει διαστάσεις που κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει.

Πηγή : Ροδιακή, Γράφει : Μιχάλης Μαστής
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ