2012-09-04 19:58:03
Φωτογραφία για Το ενεργειακό φλερτ Ρωσίας-Τουρκίας
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ενέργεια, οι φυσικοί πόροι και η αναζήτηση νέων πηγών για την υποστήριξη της διαιώνισης του σημερινού τρόπου ζωής και ανάπτυξης της ανθρωπότητας, αποτελούν ήδη... το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων. Έστω σε επίπεδο διπλωματίας και στρατηγικών συμμαχιών.

Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία και η Τουρκία βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ενώ, λόγω του έντονου χριστιανικού στοιχείου που κυριαρχεί στη ρωσική επικράτεια, η κοινωνία αυτής της μεγάλης και ιστορικής χώρας δεν αισθάνθηκε ποτέ ιδιαίτερα αισθήματα φιλίας με την αντίστοιχη τουρκική.

Στη σημερινή εποχή κρίσης, αβεβαιότητας και διαρκούς παγκοσμιοποίησης ωστόσο, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ανατροπές σε τέτοιες ιστορικές παρακαταθήκες. Κάτι που διαφαίνεται από τη στρατηγική συμφωνία στην οποία καταλήγουν Ρωσία και Τουρκία, με την Άγκυρα να επιτρέπει τη διέλευση του ρωσικού αγωγού South Stream από τα υδάτινα εδάφη της, και τη Μόσχα να… ανταποδίδει, επενδύοντας ποσά ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, στο Ακούγιου.


Οι σχετικές συμφωνίες δεν αναιρέθηκαν, ούτε όταν η Ρωσία δεν έκανε πίσω στο θέμα της Συρίας, και συνέχισε να παρέχει απλόχερη στήριξη στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, την ώρα που η Τουρκία βοηθά την αντιπολίτευση.

Πολιτικοί και οικονομικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η Τουρκία ήρθε πιο κοντά στη Ρωσία, υποκύπτοντας στη δύναμη του ρεαλισμού, καθώς οι ενεργειακές ανάγκες της σχεδόν θα διπλασιαστούν μέχρι το 2023, και μόνη της είναι πρακτικά αδύνατο να καλύψει μια τόσο αυξημένη ζήτηση.

Όσο για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου, θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες 1.200 megawatt, και αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία το 2019. Τη χρηματοδότησή του έχει αναλάβει μια θυγατρική της Rosatom, εταιρείας πυρηνικής ενέργειας την οποία ελέγχει το ρωσικό κράτος.
statesmen.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μπράβο στα παιδιά!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μπράβο στα παιδιά!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ