2012-09-04 13:12:02
Φωτογραφία για Πέφτουν τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και οι συγχωνεύσεις στον κλάδο, θα αλλάξουν τα μέχρι τώρα δεδομένα για τους έλληνες κάθετες και δανειολήπτες. Μέχρι το τέλος του 2012, την «κατηφόρα» παίρνουν τα επιτόκια σε δάνεια αλλά και καταθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα επιτόκια της τάξης του 5%, του 6% και 7% που προσφέρονται στις καταθέσεις προθεσμίας, θα έχουν «πεθάνει», με τα τραπεζικά στελέχη να εκτιμούν ότι θα τα ποσοστά θα πέσουν στα επίπεδα του 3% ίσως και χαμηλότερα.

Ταυτόχρονα, θα καταργηθούν και τα προνόμια που είχαν οι καταθέτες, να μπορούν δηλαδή να προχωρήσουν στην ανάληψη μέρους ή όλης της κατάθεσης τους –ανεξαρτήτως της διάρκειας της- κάθε μήνα χωρίς ποινή.

«Βουτιά» θα κάνουν όμως και τα επιτόκια των δανείων. Χθες το επιτόκιο euribor τριμήνου -με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν μετά το 2004- διαμορφώθηκε στο 0,27% που είναι και από τα ιστορικά χαμηλά, και το βασικό επιτόκιο τους ευρώ βρίσκεται στο 0,75%, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω μείωση του στο 0,5%.

Κερδισμένοι θα είναι όσοι προλάβουν να «κλειδώσουν» τις καταθέσεις τους για διάστημα 6 ή 12 μηνών με τα σημερινά υψηλά επιτόκια.

Επίσης ευνοημένοι θεωρούνται όσοι δανειολήπτες έλαβαν στεγαστικά δάνεια την «χρυσή εποχή» του 2002-2004 όταν τα περιθώρια κέρδους ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα από 0,75 έως 1,5 μονάδες.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ