2012-09-04 06:14:59
Φωτογραφία για Πόσο αντέχουν τα διαθέσιμα;
Είναι γεγονός ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα το Δημόσιο έχει προχωρήσει σε μια ακήρυχτη και ανεπίσημη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας, όπου ελάχιστες υποχρεώσεις πληρωμών καλύπτονται πλην αυτών που αφορούν την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Από τα τέλη του περασμένου Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών, σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύει το «δράμα» των ισχνών ή ανύπαρκτων ταμιακών διαθεσίμων και τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει το ελληνικό Δημόσιο αν δεν καταβληθεί η επόμενη δόση από το μηχανισμό στήριξης.

Αν ίσχυαν οι προειδοποιήσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα θα συζητούσαμε άλλα πράγματα. Ας θυμηθούμε το σίριαλ των προειδοποιήσεων. Στα τέλη Απριλίου, είχε γίνει γνωστό από την τότε ηγεσία του υπουργείου πως τα ταμιακά διαθέσιμα επαρκούσαν μέχρι τα μέσα Μαΐου. Οταν ήρθαν τα «μέσα Μαΐου» διαπιστώθηκε πως δεν ήρθε ακόμη η ώρα να χρεοκοπήσουμε και πως τα ταμιακά διαθέσιμα επαρκούσαν μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε δώσει και συγκεκριμένη ημερομηνία, μέχρι τις 22 Ιουνίου.


Ηρθε και παρήλθε η 22α Ιουνίου, αλλά και πάλι δεν εκπληρώθηκε η… προφητεία της καταστροφής. Επειδή όμως ορισμένοι έμαθαν να ζουν και να πολιτεύονται με την καλλιέργεια του φόβου, ακολούθησε νέα πιθανή ημερομηνία καταστροφής, τα μέσα Ιουλίου, η οποία επίσης δεν επιβεβαιώθηκε. Οι αποτυχημένες προβλέψεις δεν αποθάρρυναν τους προφήτες κακών, καθώς διατύπωσαν νέα εκτίμηση για τον Αύγουστο -που πέρασε και αυτός- και μετέθεσαν την «ώρα μηδέν» στο Σεπτέμβριο, ενώ ένα νέο σενάριο μιλάει για τα μέσα Οκτωβρίου.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι βασικό επιχείρημα όσων είχαν αναλάβει το ρόλο της Κασσάνδρας ήταν πως θα χρεοκοπήσουμε αν δεν πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου, αλλά το αστείο είναι πως από το Μάιο, που ξεκίνησε αυτού του είδους η καταστροφολογία, δεν έχουμε πάρει καμία δόση. Απλώς το Μάιο δόθηκε το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ, αλλά το συγκεκριμένο ποσό πέρασε… transit από τον ειδικό λογαριασμό και ούτε που το είδε το ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, στα τέλη Ιουνίου οι καταθέσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης στις τράπεζες ήταν 3.809 εκατ. ευρώ και 3.998 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Είναι γεγονός ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα το Δημόσιο έχει προχωρήσει σε μια ακήρυχτη και ανεπίσημη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας, όπου ελάχιστες υποχρεώσεις πληρωμών καλύπτονται πλην αυτών που αφορούν την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τη στερεότυπα επαναλαμβανόμενη αλλά μη εκπληρούμενη δυσοίωνη πρόβλεψη, η οποία το μόνο που επιτυγχάνει είναι να επιβεβαιώνει την αναξιοπιστία του Δημοσίου και να ενισχύει την αβεβαιότητα των πολιτών, με προφανείς επιπτώσεις και στην αγορά. Η επίκληση του κινδύνου χρεοκοπίας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη σοβαρότητα, ιδίως όταν προέρχεται από το υπουργείο Οικονομικών. Κάποια στιγμή, θα αδειάσουν πράγματι τα κρατικά ταμεία, αλλά όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών το ανακοινώσει, δεν θα τον πιστεύει κανείς.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ