2012-09-03 16:03:16
Φωτογραφία για ΚΑΤΑ ΤΩΝ ''ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ'' ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ
Να μην τρέφονται «λανθασμένες προσδοκίες» για τις κινήσεις της ΕΚΤ στην καταπομέληση της κρίσης προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασής της την Πέμπτη, δηλώνοντας πεπεισμένος πως η Τράπεζα δεν θα δράσει εκτός της εντολής της. 

Ο Σόιμπλε φάνηκε επίσης να απορρίπτει το σχέδιο της Κομισιόν να παραχωρήσει στην ΕΚΤ σαρωτικές εξουσίες για την εποπτεία όλων των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, προτείνοντας να επικεντρωθεί μόνο στα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk), ο Σόιμπλε ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ -θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση της συμβουλίου της την Πέμπτη και στο οποίο η αντίθεση της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας θεωρείται δεδομένη.

Τονίζοντας αρκετές φορές την ανεξαρτησία τόσο της ΕΚΤ όσο και της Bundesbank, ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε πως πρέπει να «προσέξει κανείς πολύ να μην τρέφει λανθασμένες προσδοκίες» στην προσπάθεια της Τράπεζας να αποκαταστήσει «την εμπιστοσύνη στο ευρώ».


Η θέση του Βερολίνου, επισήμανε, είναι ότι «τα κρατικά χρέη δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται μέσω της νομισματικής πολιτικής», σημειώνοντας επίσης την εκτίμησή του πως δεν θα υπάρξουν αποφάσεις «που δεν καλύπτονται από την εντολή της ΕΚΤ».

Κεντρικής εποπτεία μόνο για τους «μεγάλους»

Όσον αφορά τη συζήτηση για την εποπτεία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα από την ΕΚΤ, ο Σόιμπλε ανέφερε πως «η ίδια η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να επιβλέπει 6.000 τράπεζες στο άμεσο μέλλον» -εκφράζοντας έτσι επιφυλάξεις για το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στις προτάσεις της Κομισιόν.

«Έχω αμφιβολίες για το αν η τραπεζική εποπτεία μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των μικρών και των συστημικά σημαντικών τραπεζών.

«Για τις μεγαλύτερες, συστημικά σημαντικές τράπεζες [...] υπάρχει το ενδεχόμενο απευθείας εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ στο άμεσο μέλλον», επισήμανε.

ΑΠΕ/ΔΟΛ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ