2012-08-31 11:47:03
Φωτογραφία για Τσουχτερά πρόστιμα για τα απορρίμματα στη Χαλκιδική - Τι λέει η Κομισιόν
Τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν τους δήμους της Χαλκιδικής αν δεν «συμμορφωθούν» και αποφασίσουν να διαχειριστούν από κοινού τα απορρίμματα τους.

Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διαβιβάστηκε στους δήμου από το Υπουργείο Ανάπτυξης τονίζεται ότι η Χαλκιδική θα κληθεί να πληρώσει σχεδον 420 χιλιάδες ευρώ για τη μη λειτουργία του ΣΜΑ Νικήτης και άλλες 560 χιλιάδες ευρώ διότι λειτουργούν δύο ΧΑΔΑ στις τοποθεσίες Νικήτη και Συκιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει προθεσμία δύο μηνών προκειμένου να αποσταλεί η θέση των ελληνικών αρχών και καλεί το νομό να μεριμνησει για τη διαχείριση των αποβλήτων στη Σιθωνία, αξιοποιώντας τις υποδομές που κατασκευάστηκαν στη Χαλκιδική, όπως ΧΥΤΑ και ΣΜΑ με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής. Το Υπουργείο Ανάπτυξης ζητάει να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο ΣΜΑ Νικήτης και να κλείσουν οι δύο ενεργοί ΧΑΔΑ.

Σε αντίθετη περίπτωση γίνεται σαφές ότι η χώρα θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να καταβάλλει πρόστιμο που θα αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ.


Να θυμίσουμε ότι το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων έχει απασχολήσει κατά καιρούς τους δήμους. Ο δήμος Αριστοτέλη μάλιστα δεν δίστασε να φτάσει μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων με το δήμο Πολυγύρου προκειμένου να γίνουν δεκτά τα απορρίμματα του στο ΧΥΤΑ Πολυγύρου. Ο δήμος Νέας Προποντίδας από την πλευρά του με απόφαση δημοτικού συμβουλίου έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε μεταφορά απορριμμάτων άλλων δήμων της Χαλκιδικής στο ΧΥΤΑ Ανθεμούντα.

Στο δήμο Αριστοτέλη ο ΧΥΤΑ, που θα λύσει τα προβλήματα της Βόρειας Χαλκιδικής είναι υπό κατασκευή ενώ στη Σιθωνία υπήρξαν πολλές εμπλοκές με τις περιοχές NATURA που δεν επέτρεψαν ακόμη την έναρξη των εργασιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος διευκρίνισε πως ο νομός θα γλιτώσει τα πρόστιμα μόνο αν ακολουθήσουν οι δήμοι τον περιφερειακό σχεδιασμό που προβλέπει, μεταβατικά, τη μεταφορά απορριμμάτων άλλων δήμων στους ενεργούς ΧΥΤΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή ΧΥΤΑ, που προς το παρόν είναι μόνο στα χαρτιά.
seleo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ